Illusztris személyiségekkel gazdagodott a Tokaji Borlovagrend

Március 19-én újabb hét taggal lett gazdagabb a Tokaji Borlovagrend. A Tarcali Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Rákóczi Szüretelőházának Pincetermében illusztris tagokat avatott A Tokaji Borlovagrend Nagytanácsa előtt Stumpf István, a borlovagrend elnöke, valamint Kovács Tibor, a borlovagrend nagymestere. A borlovagrend olyan kimagasló személyiségekkel bővült, mint Martonyi János ex külügyminiszter, Wáberer György kormánybiztos, Dr. Bolvári-Takács Gábor, az egyetem megbízott rektora, valamint  Rábai László, ez év kezdetétől a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

Elsőként Prof. Martonyi János vizsgázott a Nagytanács tagjai előtt. Széchenyi és Convin-lánc díjas egyetemi tanár, (Szegedi Tudományegyetem; Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapest; Európa Egyetem, Bruges és Natolin; Közép-Európa Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest) politikus, ügyvéd, nemzetközi választott bíró. Számos könyv, tanulmány és cikk szerzője a nemzetközi kereskedelem joga, a versenypolitika és versenyjog, az európai jog, a közép-európai együttműködés, az európai integráció és a nemzetközi kapcsolatok területén. 1990-1994 között külgazdasági, illetve külügyi államtitkár. 1998-2002 és 2010-2014 között külügyminiszter.

Az ex külügyminiszter borral kapcsolatos gondolatai annyira örökérvényűek, és annyira kimagasló szinvonalú irodalmi értéket jelentenek, hogy idéznünk kell szóról szóra:

„A borról sokan sok szépet, jót és igazat írtak, elegendő csupán Hamvas Bélára és Roger Scruttonra utalni. De a bor titkát a maga teljességében senki nem fejtette meg és nem is fogja megfejteni. Mi sem vállalkozhatunk erre, mert a csodákat nem lehet megmagyarázni, hiszen éppen ezért csodák. A bor sok mindenre tanít. Tanít a kultúrára, a minőségre és a mértékre. Mert a borivó ember ismeri, értékeli a minőséget, érti és tiszteli a mértéket.

Bor nélkül más lenne a világ, más lenne a történelem, más lenne a művészet, más lenne a költészet és más lenne a szerelem. És legfőképpen más lenne a lelkünk, mindenekelőtt a magyar lelkünk. Mert a bor része a lelkünknek, része a magyarságunknak, a nemzeti identitásunknak, önazonosságunknak. A borban nem csak az igazság, hanem az öröm, a bánat, a lelkesedés, az önfeláldozás és a hazaszeretet is jelen van.

Hát ezért szeretem én a bort, ezért hiszem, hogy a bor csodája szorosan kapcsolódik a magyarság csodájához és a hazánk nevéhez, híréhez, megbecsüléséhez itthon és a világban. Biztos vagyok abban, hogy a Tokaji Borlovagrend közössége mindezeket az értékeket és célokat kívánja szolgálni. Ezért vállalom örömmel a megtiszteltetést, hogy e cél eléréséhez a lehetőségeim keretei között és a legjobb akarattal hozzájáruljak.”

A Tokaji Borlovagrend Nagytanácsa rajta kívül még sorai közé fogadta

  • Wáberer Györgyöt, Tokaj-Zemplén Térség fejlesztéséért felelős kormánybiztost, az egyik legsikeresebb magyar vállalkozót, aki Sátoraljaújhelyen született, a Sárospataki Református Kollégium és Gimnáziumban érettségizett, ezer szállal kötődik szülőföldjéhez. Innen indult Győrbe és Budapestre, ahol üzemmérnöki és rendszerszervezői diplomát szerzett. Karrierjét egy közúti fuvarozó társaság informatikai vezetőjeként kezdte. Privatizálta a súlyosan veszteséges Volán Tefu vállalatot, amelyet szívós munkával nyereségessé tett és megalapozta a későbbi Waberer’s International, Európa egyik legnagyobb közúti fuvarozó cégének fejlődését, amelynek ma is társtulajdonosa. 2019-ben megalapította a Wáberer Medical Centert, amely hozzájárul a preventív gyógyító szemlélet elterjesztéséhez és a magyar emberek egészségének megőrzéséhez. Tokaj-Zemplén térség polgármestereivel és vezető vállalkozóival 2020-ban kidolgozta a régió hosszútávú fejlesztési programját. Kormánybiztosként egy több mint 90 fejlesztést tartalmazó 150 milliárd forintos program megvalósításán dolgozik, amely egyebek között megalapozza a borvidék jövőjét és hozzájárul a Tokaji márka nemzetközi tekintélyének növeléséhez. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és Tisztikeresztje kitüntetés birtokosa, aki az Earnst & Young 2014-ben „Az Év Üzletemberének” választotta.
  • Bolvári-Takács Gábor egyetemi tanárt, a Tokaj-Hegyalja Egyetem megbízott rektorát
  • Schamschula György közgazdászt, nemzetközi pénzügyi szakembert
  • Szabó Zsolt Gábor professzort,aki 2021-ben elnyerte Magyarország Arany Érdemkeresztjét, aki a Borsod Abaúj Zemplén Megyei Tudomány kategóriában kapott Príma Primissima díjat
  • Rábai Lászlót, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatóját.

Az avatási szertartást bankett követte a tarcali Andrássy Kúriában.

(Dékány Tibor)