Kiemelkedő minőség a Hétszőlőnél

Egy organikus borbirtok irányítása természetközeli hozzáállást igényel. Egy ilyen mintabirtok vezetése megkülönböztetett feladat, amihez szinte együtt kell élni a természettel, és naponta reagálni az időjárás meg a kórokozók által jelentett kihívásokra. A Tokaj Hétszőlő birtokigazgatója, Makai Gergely a Vindependent öko-szekciójának vezetője is egyben. Őt kérdeztük arról, hogyan sikerült menedzselnie ezt az évjáratot az organikus követelményeknek megfelelve.

A környezet mérgezésének, szennyezésének megállítása, visszaszorítása egyre fontosabb feladat, ha nem akarjuk felborítani Földgolyónk érzékeny egyensúlyát. A biogazdálkodás nem csak a környezet és a biodiverzitás fokozott tiszteletben tartására való törekvés, hanem valódi eszköz arra, hogy miközben vegyszermentesen tartjuk környezetünk levegőjét és talaját, tisztább, ízletesebb, természetesebb borokat állítsunk elő. A Hétszőlő Borászat hazánkban az elsők között állt át a bio-üzemmódra. Mivel a Tokaj Hétszőlő elsőként nyerte el Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet, fontosnak tartjuk, hogy szemmel tartsuk a birtok fejlődésének meghatározó momentumait.

  • Hogy sikerült menedzselni az idei évjáratot, különös tekintettel arra, hogy bio-gazdálkodást folytattok?

A szüretet követően az ember mindig ennek alapján ítéli meg az egész évet, és nyilván ha ez jól sikerül, szépek a borok és jók a mennyiségek, akkor mindenki nagyon elégedett és hajlamos arra, hogy elfelejtse, a rügyfakadástól kezdve mennyi viszontagságon és problémán keresztül jutott el idáig. Ez az év sem volt annyira egyszerű, amennyire most a már kész borok alapján tűnik. Az előző év nagyon esős volt, télen ugyancsak sok volt a csapadék, és ennek következtében fel kellett készüljünk arra, hogy jelentős veszélyt rejt a kórokozók nagyszámú áttelelése, és tapasztaltuk is tavasszal a késői rügyfakadás után, hogy nagy volt a fertőzési nyomás. Mindenhol a borvidéken megjelent a feketerothadás, komoly lisztharmat-nyomás is volt már május második felétől, holott csak április végén és május elején fakadt a szőlő.

  • És van valami gyógymód nálatok a feketerothadás ellen?

A fekete rothadás nagyon hamar jelentkezett, még nem nagyon volt ilyen a borvidéken, már májusban a kis leveleken meg lehetett a tipikus fekete foltokat találni. A bio termelési mód alapvetése olyan állapotba hozni a növényt, hogy megfelelő kondícióval rendelkezzen a természetes és erőteljes immun-válaszok megadásához. Ezt nem tudjuk rövid idő alatt elérni, ez minimum három, vagy több év következetes munkáját igényli. Másrészt a prevenció meghatározó számunkra, viszonylag kis mennyiségekkel és természetes anyagokkal kell idejében megkezdeni a védekezést még akkor is, ha későn fakad a szőlő. Mi ezt is tettük, ami viszont utána bekövetkezett, az pont a korábbi csapadékos időjárás ellentettje volt, és egy nagyon száraz, nagyon meleg nyár második fele érkezett. Ez megint csak gondot jelentett, hiszen nagyon sok bio-permetszer úgy hat, hogy szárítja a levelek és a bogyók felületét. A nagyon száraz időszakokat a növények így még nehezebben viselik, erre is fel kellett készülnünk, de hál’ istennek már hatottak a magas színvonalat képviselő készítményeink, hogy odafigyeléssel ezt a problémát is ki tudtuk küszöbölni. Egy északi-tengeri algakivonattal szoktuk ezt a szárazság-stresszt kezelni, ebben az évben ezt a szert intenzíven kellett alkalmaznunk. Nagyon fontos a bio-gazdálkodásban, hogy az ember ne ijedjen meg. Szerencsére már ott tartunk, hogy mindenre van válaszunk!

  • A szüret hogy alakult idén?

Nem kezdődött olyan könnyen, úgy két hét késéssel indult meg ahhoz képest, ahogy az utóbbi években megszoktuk. Persze ha megnézzük a naptárat, ez lenne a normális. Mivel nagyon meleg volt augusztus végén és szeptember elején, így beindult egy kényszerérés főleg a Furmintok esetében, ami nagyon gyors cukorfelhalmozást jelentett úgy, hogy a savtartalom még alig csökkent, és a szőlő íze is zöld volt. Tehát nagyon ügyesen kellett meghatározni a szüret időpontját, hogy egy jó egyensúlyú bort nyerhessünk belőle a száraz kategóriában.

  • Még szerencse, hogy ez a termőhely a hatvanas-, hetvenes évek feljegyzései alapján is mindig első volt az aszúsodás terén, mit hoztak idén a kései szüretek?

Igen, a terroárunk miatt szerencsénk van, így élénk savszerkezettel rendelkező szép egyensúlyos száraz borokat tudtunk előállítani, de mintegy 30%-kal kisebb mennyiségben, mint amire számítottunk. Ugyanis annyira gyorsan ment fel a cukor, hogy a szép egyensúlyú száraz boroknak a szintjét nagyon hamar elértük. Nagyon szép, egyenletes jó idő volt az ősszel, ennek eredményeként lassan értek túl a szőlők, édes boraink a magas savtartalomnak köszönhetően is nagyon-nagyon jó minőségűek, nagyon illatosak, aroma-dúsak. Ráadásul szerencsére elég hűvösek voltak az éjszakák, már elég hamar 4-5 fokos éjjeleink voltak, volt páralecsapódás is, szépen indult az aszúsodás. Összességében elmondhatom, hogy október legvégére, november elejére így nagyon szép mennyiségű jó minőségű aszút tudtunk szedni, ennek köszönhetően nálunk még ennyire ígéretesek sosem voltak például a Hárslevelűk, mint idén, a 2021-es évjáratban.

  • Összességében mit vársz az idei boroktól?

Még ugyan erjednek, de az első kierjedt aszúk nagyon jó savszerkezetűek, remek aromatikával rendelkeznek és a késői szüretek is illatbombák, gazdag beltartalommal. Így összességében az édes borokhoz történt késői szüretek kárpótoltak minket a száraz borainknál tapasztalható kis mennyiségi  veszteségért.

(Dékány Tibor)