Tokaj kincse: A Király – hegy

Tokaj kincse: A Király – hegy címen fotókiállítás nyílik Tóbiás Adrienn felvételeiből a VármegyE – Galériában (Bp. Falk Miksa u. 8. a 31. Budapesti Borfesztivál nulladik napjához kapcsolódó rendezvényként 2022. szeptember 7. Szerda 17 órakor. A kiállítást megnyitja L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.

Mádra érkezve a Király-hegy elegáns vonulata ámulatba ejt. Az elsőosztályú dűlő legendás hírével és értékes boraival méltón viszi Tokaj hírét a nagyvilágban. A köves, rendkívül meredek talajon már a 13. században is szőlőt termesztettek. A kilátás semmihez sem fogható, a hely a Tokaji borvidék legmagasabb dűlői közé tartozik. Hosszú időn keresztül, amikor a mennyiség, és nem a minőség számított, senki sem művelte ezt a területet. A Demetervin pincészet tulajdonosai a Barta testvérpárral lehetőséget láttak abban, hogy újratelepítsék a dűlőt, végül rengeteg munka és energia árán a terméséből megszületett Tokaj-Hegyalja egyik  legkiválóbb aszúja. A Demetervin 2013-as Király aszú 2021 áprilisában az EAWSC nemzetközi borversenyen nagyaranyat nyert. A pincészet egy 240 palackos, limitált kiadással ünnepelte az elismerést. Minden tétel számozott és egyedi grafikával díszített. Az alkotások egyedülállók, Mád, a szőlő és a borvidék inspirálta a remekműveket.

Tóbiás Adriennt évek óta inspirálja a Király-dűlő. A fotókiállítás témája maga a Király-hegy őszi színekbe és fényekbe burkolódzva, valamint a dűlő legféltettebb kincse, a Király Aszú. A gravírozott palackok különleges alkotások melyeket most a fotós megörökített. A borász, Dr. Demeter Endre, akinek életműve ez az aszú, szintén feltűnik a képeken. Tokaj folyékony aranyában az ásványos jegyek dominálnak. Bámulatos a cukor, sav és ásványosság egyensúlya ebben a különleges nedűben.

Tóbiás Adrienn több éve elkötelezett a borvidék iránt. Nemrég megjelent saját útikönyve a régióról Útravaló: A Tokaji borvidék címmel, a kötet angol nyelven is elérhető. Adrienn a Tokaji Borbarátnők Társaságának büszke tagja. Öt évvel ezelőtt kezdte beleásni magát a fotózás rejtelmeibe, amikor saját könyvéhez készített képeket. Úgy gondolta, hogy a könyv akkor lesz igazán hiteles, ha azt saját fotóival illusztrálja. Adrienn – bejárta az egész világot – Uandstyle nevű utazási blogján folyamatosan követhetjük kalandozásait, mégis számára Tokaj-Hegyalja jelenti az igazi otthont. Mád, az Úrágya – és Király – dűlők, az energiák és világörökségi környezet, a legfontosabb értékek, melyekre igazán büszkék lehetünk. Adrienn szavaival élve: „Tokaj-Hegyalja kivételes szeglete az országnak. Bárhol is járok a világban, mindig ide vágyom, a szőlők, naplementék és dűlők ölelésébe.”

(E Galéria, fotók: Dékány Tibor)