Október 23-24-én Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. Ezen a hétvégén 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók, présházak, sonkás és sajtos, szörpös és a parasztudvar. Nem csak kóstolni, enni és inni lehet itt, hiszen e-bike-os kirándulásra, miniZOO és esküvő kiállítás látogatására is lesz lehetőség, és a lassan őszbe csavarodó táj izgalmas színvilággal várja akár a hobbifotósokat is.
Etyeken mostanában ér véget a szüret, a borászoknak tehát ez egy igen tevékeny időszak, de nem feledkeznek meg a látogatókról sem. Az október 23-24-i hétvégén is nyitott pincékkel vár mindenkit a Gasztrosétány, és nem csak azokat, akik jót szeretnének enni vagy inni, hanem azokat is, akik kicsit aktívabb kikapcsolódásra, a természet közelségére vágynak. Persze jól járnak azok is, akik egy kis székelykáposztára, sajtra, sonkára, sütőtökös brownie-ra vagy kézműves szörpre, borra, pezsgőre vágynak, de ezek mellett lesz vezetett e-bike túra (amely csodás környezetben kalauzolja a kerékpárosokat), miniZOO-t és hangszerműhelyt is üzemeltető kisgazdaságot is lehet majd látogatni, sőt vasárnap még az esküvő kiállításon is körülnézhetünk.
Az Őszi Gasztroséta után a Libadalommal jelentkeznek a szervezők – amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét. Lássuk tehát a dátumokat, amikor a közeljövőben különösen érdemes lesz Budapest Szőlőskertjébe látogatni:
Őszi Gasztroséta | 2021. október 23-24. |
Libadalom a Gasztrosétányon | 2021. november 13. |
Advent a Gasztrosétányon | 2021. december 4. |
Az Őszi Gasztroséta résztvevőinek programja és kínálata:
Gombai Pezsgőpince
- Tradicionális eljárással készült pezsgők kóstolója
Milán Pince – Zalán Faház
- Palócleves
- Székelykáposzta
- Kacsazúzapörkölt házi tarhonyával
- Házi piték
Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet
- Lucskos káposzta
- Miccs faszénen sütve
- Juhtúros puliszka
- Etyeki borok és szőlőpálinka
Árpás Laci Sonkamester Pincéje
- Sonkatál és grillételek
Halmi Pince
- Kistermelői folyóborok, borpárlatok és kézműves szörpök, ecetek széles választéka.
bOrbara Présház
- Vega borscs leves
- Csirkemell steak pikáns sütőtökmártásban, csicseriborsós kuszkusszal
- Sütőtökös brownie
- Káposztás és tökös mákos rétes
- Fűszeres szilvás frangipane
- Fahéjas gesztenye mousse
- Forró csokoládé
- Sós karamellás macaronok
Tátrai Pince
- A pincészet borainak kóstolója és vására
Rezeda Terasz
- Szarvas raguleves
- Fahéjas szilvaleves
- Vargányás gnocchi
- Aszalt szilvás kacsamell, baconbe tekerve
- Sült császár, sütőtökös-káposztás rétessel
- …és mindenféle ínyencség Etyekről
- Bor, sör, kávé
EtyekVin Pince, EtyekVintage
- Sütőtökkrémleves
- Grill-finomságok
- Vegán rakott káposzta
- Nagyi pitéje
IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete
- A pincészet borainak és pezsgőinek kóstolója és vására
Stelázsi Kultúrbirtok
- Finomságok a kamrából
Dvorák Vendégudvar
- MiniZOO
- Házias ízek: babgulyás, töltött káposzta, csülkös pacalpörkölt, grillvariációk, mézes-mustáros csirke, malacsült párolt lilakáposztával
Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat
- Mindkét nap, 10:00-21:00 óra: a családi borászat etyeki és szekszárdi borainak bemutatása, értékesítése
- Diófás piknikételek
- Délután: harmonikazene
Etyeki Sajtútállomás
- Raclette
- Sajtkülönlegességek kóstolója és vására
Rókusfalvy Birtok
Mindkét nap:
- Vezetett, 2 órás e-bike túra akár az egész családnak. Előzetes regisztráció szükséges, elérhető a rokusfalvy.hu webshopban.
- 14:00 órától pohárral a kézben pincetúra – vezetett borkóstolóval
- A Rókusfalvy Fogadó kiváló fogásai
Vasárnap, 10.00 órától Esküvő kiállítás:
Ismerjük meg a helyszínt és találkozzunk személyesen azokkal, akik a legfontosabb részletekért felelnek; eljön a vendéglátó, a cukrász, a fotós és a videós, a dekoratőrök és zeneszolgáltatók, lesz fodrász és sminkes, bemutatkozik a ruhaszalon, sőt a szertartásvezető és a ceremóniamester is!
Hegedűs Sajtműhely
- Bemutatkozik az etyeki raclette és etyeki morbier sajt (raclettezés: bagett-körte-hajában főtt krumpli)
- 23-án sajtkészítés bemutató10:00 órától 16:00 óráig
- 24-én tárlatvezetés a sajtérlelőben 11:00, 13:00 és 15:00 órától
- Sétáló sajttálak kisebb-nagyobb kiszerelésben
Etyek Újhegyi Kisgazdaság és Hangszerműhely
- Találkozás háziállatokkal, a baromfiudvar lakóival és lovakkal
- Természetközeli állattartás bemutatása
- Sétalovaglás, barátkozás a lovakkal – kicsiknek és nagyoknak
- Hangsarok: ismerkedés és játék a Hangszerműhely acélnyelves dobjaival