Őszi Gasztroséta: élményszüret biztonságos környezetben

Október 24-25-én Őszi Gasztrosétára hívnak az etyekiek. A Gasztrosétányon mindkét nap 10.00 órától nyitnak ki a pinceajtók és a Piknik Kódex útmutatásait betartva, az egyes helyszínek befogadóképességét figyelembe véve várják a kikapcsolódni, kóstolni, e-bike-túrázni vágyókat.

Az őszi-téli szezonban a Gasztrosétányon három tematikus eseménnyel is készülnek, hogy a januári Piknikig se maradjanak izgalmas program nélkül Etyek szerelmesei. Ezek közül elsőként az október 24-25-i Őszi Gasztroséta következik, ahol a Magyar Turisztikai Ügynökség Covid-kézikönyve alapján megalkotott Piknik Kódex szabályai szerint várják a vendégeket az etyeki Újhegyen, amely lehetővé teszi a biztonságos és kulturált kikapcsolódást.

A programok és az izgalmas gasztronómiai kínálat mellett minden helyszínen feltüntetik annak befogadóképességét is, erre érdemes a vendégeknek is odafigyelni a programjaink szervezése közben.

Az őszi időszak ínyenc különlegessége, hogy a szüret végén lehet mustot és murcit is kóstolni, az ételkínálat pedig sosem hagyott még kívánnivalót maga után Etyeken; sváb község létére kiváló palóclevest főznek itt, de az őszi időszak miatt elmaradhatatlan sütőtökkrémlevest is lehet majd kóstolni, hogy a tökös-mákos rétest ne is említsük! A gasztronómiai élmény mellett igazi kirándulós programokkal is készülnek az etyekiek: 20 e-bike áll rendelkezésre a kétórás vezetett kerékpártúrákhoz, a szabadtéri galériában nem csak a fotógráfusok remekeit tekinthetjük meg, hanem nyomtatott portrét is készítenek nekünk, de chill, organic zenét is hallgathatunk Szepesvari jóvoltából.

Az Őszi Gasztroséta után, november 14-én Libadalommal jelentkeznek a szervezők – amelynek keretein belül rendezik meg a már hagyományos libafuttatást -, karácsony előtt, december 12-én pedig Advent a Gasztrosétányon címmel szerveznek nyitott pincét.

 

Az Őszi Gasztroséta pincéinek programja és kínálata:

  • Aubergine Pince   (Férőhelyek száma: 100 fő)

10.30-kor és 15.30-kor Közös padlizsánkrém-készítés

Etyeki padlizsánkrém és zakuszka

Sütőtökleves pirított tökmaggal és tökmagolajjal

Pulled pork szendvics, hot-dog, grill kolbász és Ratatouille

Grilltarja és grillcsirkemell és sült krumpli

  • Milán Pince   (Férőhelyek száma: 20 fő)

Palócleves és székelykáposzta

Almás és meggyes pite

Házi szörpök és limonádék, pálinkakóstoló

  • Erdélyi Ízek Udvara és Sobol Pincészet   (Férőhelyek száma: 60 fő)

Töltike szőlőlevélben

Húsgombócos paraszt csorba

Miccs faszénen sütve

Tarpa pálinka, Csíki sör és a Sobol pincészet borai

  • Árpás Laci Sonkamester Pincéje   (Férőhelyek száma: 150 fő)

2 évig érlelt, sóban pácolt, levegőn szárított sonkakülönlegességek

Délvidéki ízek, kemencés és grillételek

  • Halmi Pince   (Férőhelyek száma: 12 fő)

Termelői folyóborok

Kistermelői pálinkák, illetve szörpök, kézműves ecetek kóstolója és vására

  • Kácsor „Kíra” Pince   (Férőhelyek száma: 60 fő)

Libatepertőkrémes kenyér,

Házi rétesek és sütemények, kézműves juhtúrós pogácsa

Gyümölcspálinkák és borok kóstolója

  • CataTony Photo   (Férőhelyek száma: 6 fő)

Szabadtéri fotógaléria

Portrékészítés és -nyomtatás a helyszínen

  • bOrbara Présház   (Férőhelyek száma: 20 fő)

Sütőtökkrémleves grissinivel

Csirkemell steak szilva chutney-val és csicseriborsó fánkkal

Tökös-mákos rétes

Almás-rebarbarás tarte

Sütőtökös-fahéjas-sajtkrémes macaron

Birsalma mousse brownieval

Kovászos-tepertős pogácsa

  • Tátrai Pincészet   (Férőhelyek száma: 20 fő)

A pincészet borainak kóstolója és vására

Az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra termékei

  • Rezeda Terasz   (Férőhelyek száma: 100 fő)

Babgulyás és édesburgonya-krémleves

Marhatokány burgonyafánkkal és cigánypecsenye

Csirkés tortilla és roston csirkemell

Rizsfelfújt házi szőlőlekvárral

Etyeki borok, must fröccsel és forralt bor

Rezeda present’s: Deep Weekend

Chill, ambient, deep, melodic, organic house zene: Szepesvari

  • IBI Pince: Orosz Gyula Családi Pincészete (Etyek)   (Férőhelyek száma: 30 fő)

A pincészet borainak kóstolója és vására

  • Berényi Pince   (Férőhelyek száma: 30 fő)

STELÁZSI – házias ízelítő a vidék ízeivel:

Konfitált, tépett szarvascomb, erdei lekvárral, házi BBQ-szósszal

Forró sütőtökös finomságok

Boros tea

Birsalmasajt-variációk

  • Debreczeni Pince: Debreczeni – Ferenczi Családi Borászat (Etyek és Szekszárd)   (Férőhelyek száma: 500 fő)

Etyeki és szekszárdi borok kóstolója és vására

Grillételek

Szilvás gombóc

Must és murci

Harmonikazene mindkét nap: 13.00–17.00 között

  • Dvorák Pince   (Férőhelyek száma: 90 fő)

Újhegyi betyárleves

Csülkös-körmös pacal

Sült csülök, grillvariációk és tepsis, hagymás tarja

  • Etyeki Sajtútállomás   (Férőhelyek száma: 30 fő)

Raclette

Sajtkülönlegességek kóstolója és vására

  • Rókusfalvy Birtok:   (Férőhelyek száma: 150 fő)

11:00 Vezetett, 2 órás e-bike-túra akár az egész családnak

14:00 Pincetúra – 4 boros kóstolóval

Újborkóstoló és a Rókusfalvy Fogadó kiváló fogásai

  • Buzál-Mórocza Pince   (Férőhelyek száma: 30 fő)

A pincészet borainak kóstolója és vására