Balatoni borok az Őszi Borkerten

Kázsmér Szőlőbirtok és Pincészet

2017. szeptember 22-én ismét a Danubius Hotel Gellértbe várjuk a borbarátokat, ahol több mint 40 borászat tételeit kóstolhatják meg. Első összeállításunkban a rendezvény Balaton-környéki résztvevőit vesszük sorra, amelyek között kézműves és bioborok is találhatóak.

A Katona Borház különleges, dűlőválogatott fehérborokat prezentál. A 2015-ös Chardonnay Bánom Hegy barrique és battonage technológiákkal készült. A Sauvignon Blanc Mogyorós barrique hordós érleléssel készült, míg a 2014-es Rajnai Rizling Kokas Hegy hordós érlelést is kapott. A 2016-os Sauvignon Blanc – Semillon Kislak reduktív technológiával készült.

A Fáncsi Hegyi Pince két reduktív, 2016-os fehér fajtaborral – Olaszrizling, Irsai Olivér -, egy szintén tavalyi Kékfrankos roséval, valamint a Ráadás 2013 fantázianevű Cabernet Sauvignon-Merlot cuvée-vel érkezik.

A Bezerics Borászat elhozza „kötelező” tételét, a Szexi Irsai gyöngyözőbor 2016-os változatát. Szintén tavalyi bor az Apja/Fia cuvée, amely Olaszrizling-Pátria házasítás, tartályos erjesztéssel, finom seprőn, rövid hordós érleléssel. A 2015-ös Furmint tartályban erjedt, finom seprőn, és hordós érlelést is kapott csakúgy, mint a 2015-ös Shiraz.

A Liszkay Borkúria a rosé- és vörös vonalat erősíti. 2016-os roséjuk 100%-ban Pinot Noir-ból készült, bor színe mélyebb a megszokottnál. Illatában málna, meggy és szamóca mutatkozik. A rozékhoz képest vastagabb, krémesebb és magasabb alkohollal rendelkezik. Élénk savak adják azt a lendületet, amely a lecsengésben is támaszt ad. Ízvilágát a piros bogyós gyümölcsök határozzák meg.

A 2015-ös évjáratú Liszkay Cabernet Franc Giulia friss, lendületes, vidám és gazdag tétel. Kádban erjedt és tartályban érett. Mind ízében, mind pedig illatában kirobbanóan gyümölcsös jegyek fedezhetők fel. Száraz, közepes lecsengésű, modern és intenzív bor.

2011-es Merlot-juk színe mélyvörös. Illatában mediterrán hangulatú, érett erdei gyümölcsök, csokoládé és édes fűszerek. Íze gazdag, komplex: sok ízt hoz, jó egyensúlyban. Szerkezetét szépen lekerekedni kezdő tanninok uralják. Hosszú lecsengésében, kakaóbab, dohány.

A Kázsmér Szőlőbirtok és Pincészet az Excellence Selection három különleges, kis fahordóban érlelt, 2015-ös évjáratú tételét hozza el. A Szürkebarátban a grapefruit és a fehér virág illata, aromája a meghatározó. Magas savakkal és alkohollal párosul a testesség, igazi hosszú élettartamú gasztronómiai különlegesség.

A Chardonnay-ban a citrus és a mogyoró mellett szépen érvényesül a hordó karamell-, vanília- és mandulaaromája. A savstruktúra a bor üdítő jellegéről gondoskodik. Az érett szőlő testessége és édesítő hatása magas fokú fogyasztási örömöt okoz. Ez a bor is az érlelés új irányát képviseli.

A Pinot noir-ban a feketecseresznye, a fahéj, a szegfűszeg és a vanília aroma kavalkádja szépen érvényesül. Színe ebben az évjáratban sötétebb a fajtára jellemző színnél. Az érett szőlő inkább teltséget, édességet biztosít, mint extrém alkoholtartalmat. Sokféle gasztronómiai célra használható.

Bioborok sora

A Dobosi Pincészet és Vendégház nem kevesebb, mint öt biobort hoz a rendezvényre. Az Olaszrizling a Balaton-felvidék legnépszerűbb fajtája. A 2016-os, halványsárga biobor illatában sárga húsú trópusi gyümölcsök fogadnak, ananász és licsi fejlődik ki benne, ahogy melegszik a bor. A korty szerkezete kerek formát ölt, a könnyed testbe belesimul a lágy tónusú savérzet, az alkohol a korttyal arányos. Az aromatikában a mandulás jegyeket fűszeresség egészíti ki. A bor ülepítés után hűtve erjedt.

A szürkebarát a termelők szerint a Balaton legjobb borai közé tartozik. Sokan még nem fedezték fel újra, mint az olaszrizling fajtát, de aki megkóstolja, az vesz belőle – innen tudják, hogy a 2015-ös tételnek még nagy életpályája lesz. A bor szép telt aranysárgás, magas cukorfokkal lehetett szüretelni, így az édesebb és aszalt gyümölcsízek jelennek meg benne.

A 2016-os Juhfarkat teljesen érett állapotában szüretelték. Halvány zöldessárga szín, közepesen intenzív, enyhén minerális, zöldalmás és citrusos illat jellemzi. Ízében is a citrusosság dominál, pici kesernyével. Jó beltartalom, zamatos gyümölcsösséggel, hosszú utóízzel. Még fiatal, van benne érlelési potenciál, de már most érmeket gyűjtött be,. Minden korty után egyre több, egyre kecsesebb arcát mutatja. Ez a komoly borkedvelők kedvenc bora.

A Kéknyelű oltalom alatt álló eredetmegjelölésű fajta, melyet csak Magyarországon termesztenek, mindössze 50 hektáron. A 2015-ös biobor mély szalmasárga színű. Aromatikája visszafogott, vadalma és körte vezetik fel, amik lassan-lassan kiegészülnek egyéb kontinentális, sárga húsú gyümölcsökkel. Dinamikus bor, mely a szájban jó egyensúlyt mutat a test és alkohol között. Az érett alma és körte az ízjegyekben is visszaköszön. Telt, összetett és kerek szerkezetű, ami elsősorban a tökéletes alapanyagnak köszönhető. Egy leheletnyi ásványossággal búcsúzik.

A borászat egy vörös cuvée-vel is készül a Borkertre. A Bio Dobosi Cuvée több évjáratú Cabernet Sauvignon és Merlot házasításából készült. Harmonikus, népszerű bor. Illatában a cseresznye, szilvalekvár, ízeiben a fekete ribizli és szeder ismerhetők fel.

Az Őszi Borkertre szeptember 19-éig 4990 forintért vásárolhat jegyet ezen a linken. A belépő fejében korlátlanul kóstolhat a kiállított tételekből, és élőben követheti a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka 2017 verseny díjátadóját is. Az eseményen a zenét a Fritz Joe trió szolgáltatja.