Günzer Tamás „Akié a munka, azé a dicsőség”

Günzer Tamás Családi Pincészete idén ünnepli harmincadik születésnapját, és indulása óta töretlenül fejlődik. Tamás 1991-ben 0,3 hektár szőlőterülettel indította borászatát, amely ma 70 hektár szőlőt dolgoz fel. Idén két régóta vágyott eredményt értek el, egyrészt átadták a 150 négyzetméteres, 100 fő befogadására alkalmas mediterrán teraszt. Másrészt elnyerték Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat nagybirtok kategóriában. Tamás idén, már második alkalommal került be az Év Bortermelője díj öt jelöltje közé, senkit nem érne váratlanul, ha Ő lenne az, aki elnyeri a díjat.

A hazai borversenyek mellett rendszerint neveztek nemzetközi megmérettetésekre is.

Nagyon büszkék vagyunk az Olaszországban megtartott Cabernet és Merlot Borversenyen elért kiemelkedő eredményeinkre (Concorso Internazionale Emozioni dal Mondo: Merlot e Cabernet Insieme). Két bort indítottunk a versenyen, a Mátyást és az Ördögárok Merlot-t, mindkettő aranyérmet kapott. A média különdíjat, amit az újságíró borbírák ítéltek oda, a Grandior Merlot kapta meg 96 ponttal. Ez óriási elismerés számunkra.

Hogy indultál el a szőlőtermesztés és a borkészítés útján? 

1991-ben kaptam az első szőlőterületet Édesapámtól, emellé kaptam Palkonyán egy kis pincét, ahol elkezdtem a borkészítést. Emlékszem, hogy egyszál égő volt a pincében, a Papa gyertyával ment le, döngölt agyag volt a pince alja, vizet a nyomóskútról hoztam. Öt darab, ötszáz literes hordóval kezdtem a működésemet, amiket Nagymama segített lefesteni pirosra és feketére. Mindig is nagyon fontos volt számomra a tisztaság, már-már mániákusan ragaszkodtam a rendhez. […]

Melyik fajtákat részesítitek előnyben?

Új fajtaként nagyon szeretem a Syraht, nagyon jól érzi magát  a borvidéken. Kiváló rosét lehet belőle készíteni, amit nagyon szeretek. Gyönyörű színe és sajátos illata van, idén először készítünk belőle pezsgőt is. Minden fajta borban gyönyörűt tud alkotni. Vörösborban nálunk kicsit gyümölcsösebb tétel. Mi is készítünk Villányi franc-t, de készítek könnyedebb stílusú Cabernet Franc-t is. Nagyon fontos számunkra a Merlot fajta is, különleges borunk a Grandior Merlot, ami egy speciális eljárással készül az olasz Amaronéhoz hasonlóan. Egy vesszőn […]

Mindezek mellett még számos érdekes kérdésre kaphatnak választ a Bor és Piac magazin legfrissebb, 6. lapszámában, amit megtalálnak az újságárusoknál, vagy megrendelhetik szerkesztőségünktől. ( https://borespiac.hu/laprendeles/ )