Birtoklátogatások 2021/6  Sol Montis

Talán még az égiek is besegítettek az ügy érdekében, hogy le tudtuk bonyolítani nagyszabású kezdeményezésünket, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat, méghozzá idén épp a jubileumi tizedik alkalommal. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ezúttal a SKODA Magyarország jóvoltából két Skodával roboghattunk ideális körülmények között Gyöngyöstarjánba, hogy felkeressük a Sol Montis borászatot.

Kovács László 1997-ben alapította meg egyéni vállalkozását, az Agrion West Kft-t, 2000-ben már tíz hektárról szüretelve beindult a palackos borértékesítés, 2011-ben aztán 70 hektárra bővültek, majd 2016-ra a jelenlegi, nagyjából 110 hektáros nagyságára nőtt ki a birtok, hogy aztán egy sikeres 2018-as pályázatot követően felépülhessen a borászati központ is azon a területen, melyet korábban Gyöngyöstarján ipari zónájának jelöltek ki. 2020-ban már ebbe az impozáns, a korszellemnek megfelelően kialakított borászati központba érkezett a szüret. A fő motivációt az jelentette, hogy Kovács László lánya, Zita is ebben a családi vállalkozásban találta meg legfőbb kibontakozási lehetőségét. Így jöhetett létre a Kovács és Lánya Borászat, mely az új központ után új nevet is kapott, így az elmúlt év novembertől már Sol Montis-ként működik.

A birtok szőlészeti munkálatait Angyal Gábor irányítja. A szőlőfajták terén a fehérek viszik a prímet, ezen belül is a Szürkebarát, a Zenit, a Tramini, a Sárga-, valamint az Ottonel muskotály, az Olaszrizling, a Viognier, és a Zöldveltelíni. A kékszőlők közül a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc nagyobb mennyiségben, a Sangiovese, Syrah, Tempranillo, Malbec, Pinot Noir kisebb területen van jelen. Mindez középmagas kordonon.

Érkezésünkkor Kovács László lánya, Zita fogadott bennünket, akivel a kölcsönös bemutatkozástól már szerencsére eltekinthettünk, hiszen a nyári illatos borok tesztünkön már együtt kóstoltunk. Zitát eredetileg a média-szereplői jövő vonzotta, ami nem meglepő, hiszen vonzó egyénisége, intelligenciája, széles látókörűsége messze alkalmassá teszik erre a pályára, ám néhány éves szakmai gyakorlatot követően a szülőföld meg a feladat sokszínűsége visszahívta Zitát édesapja mellé. Alapos részt vállalt a borászat feladataiban, ő viszi a beszerzéssel, értékesítéssel, marketinggel kapcsolatos ügyintézést.  Már az új borászat kialakításában is meghatározó szerepet töltött be. Míg édesapja egy hagyományos pince-borozót képzelt volna a borászat mellé, végül Zita elképzelésének megfelelően egy földfelszíni, modern kialakítást kapott a borbemutató rendezvényterem, ahonnan látványpinceként bepillantás nyílik az üzemi területre is. Ám ő nem csupán a családi borászat ügyeit vezeti, hanem az egész borvidék felemelkedéséért is fáradozik, így lett napjainkra a Mátrai Borvidék Hegyközségi Tanács elnöke.

Mivel sajnos eső után érkeztünk a birtokhoz, sok termőhelyi kirándulásra nem volt módunk a sár miatt. Ám az új borászatot alaposan szemügyre vettük. Borászati központjuk a napjainkra jellemző borászat-kialakítási koncepcióknak megfelelően épült fel minimalista stílusban. Egyetlen hatalmas térben sorjáznak a 4000 Hl kapacitást biztosító hűthető-fűthető koracél tartályok, ahol a feldolgozótér az aktuális teendők által diktált céloknak megfelelően folyamatosan alakítható szükség szerint. A 2000 m2-en felüli belterületben a tartálytéren kívül külön helyiséget kapott a palackozó, valamint a készáru raktár.

A kóstolást az igen fajtajelleges, illatos Irsaival kezdtük, majd jött az elegánsan könnyed Kisfrancia, mely cuvéet egyébként a dédnagyapa borászáról neveztek el, így senki ne keressen mögötte okvetlenül francia származású szőlőfajtákat. Jött aztán egy izgalmas félszáraz Viognier illatában finom fűszerességgel, remek savakkal, szájban pedig őszibarack zamattal. Végül aztán jött egy nagy, koncentrált vörösbor, a Fajzat, mely egy Cabernet Franc – Cabernet Sauvignon – Merlot – Tempranillo házasítás. Ebben aztán minden benne van, amit egy nagy vörösbornak tudnia kell, hatalmas potenciállal.

Nagy örömünkre szolgált, hogy végre egy mátrai borászatot is beszavaztak olvasóink a legszebb birtokok közé. Hogy jól választottak, az a zsúri minden tagját meggyőzte a látogatás során. Ha Mátra ilyen hatalmas léptekkel fejlődik, akkor hamarosan a világ élvonalába küzdi magát. „A Mátrát legjobban kifejező borokat szeretnénk készíteni” – mondja Kovács Zita. Sikerült.

A versenyt támogatja:

(DT)