Idén is Günzer Tamásé a vörösbor Nagydíj

A Magyar Borszakírók Köre 2022. év végén hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörös borokat, amelyeket a tagok az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. A listákra felkerültek közül egy vakkóstolón kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2022 nyerteseiként, amely ezúttal vörösbor kategóriában a villányi Günzer Tamás Pincészet GT 50 Cuvée 2019 lett.

A Magyar Borszakírók Köre a döntés meghozatalát követően

A díj történetében Günzer Tamás az első bortermelő a díj történetében, aki duplázni tudott és tavalyi sikere után idén is ő adja a nagydíjas magyar vörösbort. A Magyar Bor Nagydíj egy egyedülálló formátumot képviselő borverseny, hiszen a borszakírók először szavazataikkal rangsorolják az elmúlt öt évjárat olyan borait, amelyek megítélésük szerint „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”, majd a legtöbb jelölést kapott borokat kétszer is bírálják, különböző sorrendben, két bizottságban.

A mediterrán stílusban megépített birtokközpont

Günzer Tamás tavaly ünnepelte 30. évfordulóját annak, hogy első borát elkészítette. Azóta nagy lendülettel építette fel önálló pincészetét, alakította szőlőbirtokát. Egy mutatós terasszal bővült a közelmúltban a birtokközpont, miközben jelentős fejlesztés történt a feldolgozótérben is. Az eredetileg 700 m2-es tartálytér és érlelőtér 2018-ban újabb 800 m2-es belső térrel bővült, így most összességében 5000 hl belső, továbbá 2500 hl külső feldolgozó kapacitással rendelkeznek.  Az erjesztő tér alatt található a 32 x 12 m. nagyságú pince, a műgyanta burkolattal ellátott mintegy 384 m2-es barik hordótér, ahol folyamatos légtisztítás gondoskodik az állandó páratartalmú és hőmérsékletű levegő keringetéséről.

2019-ben nyerte el az „Év Pincészete” kitüntető címet a Günzer Tamás Pincészet

Günzer Tamás a nagy összefüggések áttekintésének embere, míg feleségének feladata a vendéglátás valamint az irodai munkák. A gyerekek közül Gina tanulmányai mellett segíti a cég marketing tevékenységeit illetve a rendezvényeink szervezését. Roland a vállalkozás főborásza, fiatal kora ellenére, már több saját bort készített, ilyen a Céókettő, ami már arany éremmel is büszkélkedhet.

Az Ördögárok rehabilitációjában meghatározó szerepet játszottak a Günzer-fívérek

A pincészet egyik büszkesége az Ördögárok, melynek déli irány felé nyitott katlanában általában megreked a meleg, magas páratartalmú levegő, látogatásunk alkalmával viszont szerencsére kellemes szél hűtötte a levegőt a dűlő tetején, ahonnan a példásan művelt szőlősorokban gyönyörködhettünk. Itt az Ördögárok dűlőben 2 hektár szőlőt művel Günzer Tamás.

 

Szerkesztőségünk látogatása az Ördögárok dűlőben Günzer Tamás birtokán

Villány egyik emblematikus termőhelye a Kopár dűlő a 444 m. magas Szársomlyó oldalában. Ebben a dűlőben Günzer Tamás 2013-ban vásárolt meg egy szép fekvésű területet a dűlő Nagyharsány belterületéhez közeli végén. Ennek a másfél hektáros területnek mikroteraszait hegy-völgy irányú művelésmóddal váltotta fel. 2014-ben kizárólag Cabernet Franc oltványokat telepített el 2,30 m.-es sor-, és 0,75 m-es tőtávolsággal. A Kopárból évről évre gazdagabb beltartalommal rendelkező szőlőszemek érkeznek a présbe.

Nagy borok a Bocor dűlőből

Ám a birtok zászlóshajója mégis csak a Bocor dűlő. Az itt termett szőlő nagy minőséget adott a háború előtt, mint a villányi Ördögárok, az egri Nagy-Eged, vagy éppen a tokaji Hétszőlő, meg a Király dűlő szőlői. Ahogy annyi más értékes dűlőnkben, a 60-as évekre ennek is felhagytak művelésével, az elparlagosodott hegyoldalakat így mindenhol fokozatosan ellepte az akác. A Bocor dűlő kitisztításának a Günzer fivérek váltak a motorjaivá. Günzer Tamás a Bocorban kialakított 16 hektáros birtokán alacsony kordonos műveléssel 1-1 hektáron Chardonnay, Kadarka, Pinot noir, Cabernet sauvignon, Shiraz, 2-2 hektáron Kékfrankos és Cabernet franc, 2,5 hektáron Merlot, míg 4 hektáron Portugieser terem. A birtok összességében jelenleg 70 hektár termő szőlő, ami jövőre egy újabb 9 hektáros területtel bővül.

Günzer Tamás a Bocor dűlőben

Günzer Tamás a tipikus „jó gazda”, aki naponta végigsétál a feldolgozójában, végig simítja pincéjében a boroshordókat, és ha egy porszemet észlel, máris elrendeli a riadót. Senkit nem érne váratlanul, ha annak utána, hogy már stabilan benne van a Magyar Bor Akadémia által szervezett megmérettetés legjobb ötös mezőnyében, néhány éven belül a „Nagy Villányi Négyes”-t követően ő lenne a borvidékről az Év Bortermelője.

Muzeális palackok a pice mélyén

Günzer Tamás pincészete lett 2021-ben a szerkesztőségünk által életre hívott „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat nagybirtok kategóriájának győztese a Schieber Pincészettel megosztva. Nyilvánvaló tehát, hogy tevékenységét nagyszimpátiával követi szerkesztőségünk, és örömmel gratulálunk az idei Magyar Bor Nagydíj megnyeréséhez is!

Dékány Tibor