Birtoklátogatások 2021/4 Dobosi Birtok, Szentantalfa

Akrobatikus ügyességgel szörfözve a pandémia hullámai között tavaly is, idén is le tudtuk bonyolítani nagyszabású kezdeményezésünket, a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunkat, méghozzá idén épp a jubileumi tízedik alkalommal. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati, valamint tájtervezői tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ezúttal a ŠKODA Magyarország jóvoltából két Skodával roboghattunk ideális körülmények között Szentantalfára, hogy felkeressük a Dobosi Birtokot.

A Dobosi Birtok maga a természetes életforma, egy helyi család normális létformája, és egyben gazdálkodási módja. A Dobosi család ősei már az 1700-as évek elején is Szentantalfán éltek és munkálkodtak. Politikai rendszerek, támogatott és akadályoztatott gazdálkodási formák jöttek és mentek, a család helyben maradt és kitartott. Bíztak a Balaton-felvidéki táj megtartó erejében, a környezet lehetőségeiben, és a saját szorgalmukban, a munkába vetett hitükben. Túlélték a korlátozásokat, és napjainkra végre kiteljesedhettek. Felelősséggel viseltetnek a környezetük iránt, és bio-gazdaságot hoztak létre, na nem azért, mert ez ma divatos, vagy legalábbis kezd azzá lenni, hanem azért, mert úgy gondolkodnak, hogy utódaik is ezen a földön fognak majd gazdálkodni, ezért óvatosan kell bánni a kemikáliákkal, nem szabad elmérgezni a talajt.

A családfő, Dobosi Dániel (középen) mindig is a természetben érezte jól magát. Fiatalkorában traktorosként dolgozott a földeken, és amikor lehetőség nyílt rá, családi birtok kialakításába kezdett. Ahol öt gyerek van a családban, ott majd csak rányílik az esze egyiknek, másiknak, hogy csatlakozzanak, folytassák és erősítsék a gazdálkodást. Az édesapa számításai beváltak, több fia is ráharapott a példára, és – bár korábban nagy ívű vargabetűket tettek meg – csatlakoztak a családi farmhoz, fokozatosan megtalálták benne a helyüket, szerepüket.

Dobosi Győző már gyerekkorában borfelismerő versenyt nyert, így hamar kiderült a borászkodáshoz való affinitása melynek következtében napjainkra már nem csupán a családi birtok vezetésében, hanem egyúttal a Balaton Kör vezetésében is főszerepet vállalt. A világjárvány idejét úgy használta ki a családi borászat, hogy mertek egy nagyot álmodni, és egy új, teljesen modern birtokközpontot kialakítani a település nyugati részén, ahonnan egyben szemet gyönyörködtető kilátás tárul fel a Balatonra. A Széchenyi 2020 vidékfejlesztési program keretében mintegy 40 millió forintot nyertek birtokfejlesztésre. Az építési alapanyagok gyors emelkedése miatt már-már úgy nézett ki, hogy ez az összeg nem lesz elegendő a Dobosi Család régen dédelgetett álmának megvalósítására, amikor Dobosi Győző új tervet dolgozott ki a létesítmény finanszírozására. Példátlan helyi összefogással közösségi finanszírozás eredményeként 90 támogató segített a projekt befejezéséhez, akik egytől egyig mind törzsvásárlók és barátok. Ennek megfelelően tavaly létrejöhetett az új birtokközpont átadása, melyben 70 fő fogadására alkalmas új vendéglátó egységgel a rendezvényturizmus irányában is új fejezetet nyithattak.

Ráadásul a jó borok mellé már annak megfelelő remek ételek is párosultak a vendéglátásban, hiszen a gasztronómiát Deutschmann Klaus vette át, aki több Michelin csillagos étteremben is dolgozott korábban Ausztriában, és mint ilyen, a Balaton-felvidék legnagyobb tekintélyű séfje.

A Dobosi Birtok jelenleg 27 hektáron gazdálkodik, míg további 5-6 hektárról vásárolnak fel szőlőt. Fő fajtáik a fehérek közül az Olaszrizling, a Chardonnay, a Szürkebarát, a Kéknyelű, a Juhfark, valamint a Sauvignon Blanc. A kékszőlők között pedig a két Cabernet valamint a Merlot mellett a Syrah, a Pinot Noir meg a Kékfrankos jelentik a skálát.

Megkóstolhattuk a Balaton Bor 6. évjáratát, aztán a Hegybort – a hordós érlelésben is részeltetett Olaszrizlinget. Majd jött a „Háromszög” Olaszrizling a Balázs-hegyről, a 2020-as Juhfark, Kéknyelű és Sauvignon Blanc. Érdekesség kedvéért egy vörösbor is a poharakba került záróakkordként.

Ezt tapasztaltuk augusztusban a Dobosi Birtok-központban, ám aki jövőre fog erre járni, az már ezen felül is új élményekkel fog találkozni. A birtok mellé ugyanis most épp egy panoráma wellnesst fognak létrehozni, ahonnan akár kevésbé barátságos időben is meg tudják majd mutatni a Balaton szépségét azoknak, akik a panoráma szaunában, jacuzziban múlatják majd az idejüket. Remélik, hogy minél többen megismerik a tó szépségének változatosságait.

 

A verseny támogatója:

 

(DT)