Pannon Borpiknik Egerszalókon

Augusztus izzasztó idusán tartotta a Pannon Bormíves Céh különleges nyáresti rendezvényét Egerszalókon, a nemrég elkészült St. Andrea Szőlőbirtok új központjának külső és belső rendezvényhelyszínein. Csaknem 20 családi borászat az ország szinte valamennyi borrégiójából, igényes gasztró-kínálat, fotó-, valamint festmény kiállítás, meglepetés olimpikon-vendég és mindehhez hangulatos zene, kellemes társaság és csodás borok. Ezt hozta az újszerű rendezvény.

A Pannon Bormíves Céh igényes borkínálatával idáig csupán a didergős decemberi Pannon Karácsonyok alkalmával találkozhattak a minőség elkötelezettjei, most azonban megszületett ennek pandantja, amikor egy csillaghullásos nyári estén lehetett élvezni a Kárpát-medence borkínálatának csúcsproduktumait. A járványhelyzet miatt elmaradt a tavaly december Pannon Borkarácsony, így ideje volt hogy megmutatkozzanak a céh tagjainak újabb tételei különös tekintettel arra, hogy hazai és nemzetközi borversenyeken sok sikeres szereplés társult hozzájuk. Hogy ezek közül csak egyet, a legutóbbit emeljünk ki, a Decanter World Wine Awards idei megmérettetésén most először kapott magyar vörösbor 97 pontot, méghozzá a St. Andrea Nagy-Eged Grand Superior 2017-es egri bikavére. A világ ötven legjobb bora közé került így a St. Andrea 2017-es egri bikavére: elnyerve a Best in Show díjat is.

 

Az esemény kettős képkiállítás-megnyitóval indult, az épület tetőtéri St. Andrea galériájában két hölgynek, Both Teodóra festőművésznek, valamint Szakál Zsuzsa amatőr fotósnak alkotásaiból nyílt meg egy szép közös tárlat „Aki szeret, él” címen.

Az eseményt a házigazda, a Pannon Bormíves Céh elnöke nyitotta meg

A hangsúly természetesen a Pannon Bormíves Céh borkínálatán volt. És itt fel kell sorolnunk a kiállítókat, hiszen az ország minőségi bortermelőinek színe-java megmutatkozott a rendezvényen, melyen részt vett az Árvay Családi Pincészet, Balla Géza, Bock Pincészet, Bolyki Pincészet, Dúzsi Tamás pincészete, Figula Pincészet, Gál Tibor Pincészet, Gere Attila Pincészet, Kikelet Pince, Sebestyén Pince, St. Andrea Szőlőbirtok, Szeremley Borház, Takler Pincészet, Thummerer Pince, Tokaj Pendits Szőlőbirtok, Tóth Ferenc Pincészet, valamint a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet.

Tokajból Berecz Stephanie prezentálta a Kikelet Pincészet csodáit

A gasztro-élményekről Marsi Zsolt gondoskodott, továbbá lehetett kóstolni a Sík Sajt Műhely ízletes termékeiből is. A hangulatos zenéről Báder Elemér bárzongorista és Kiss Zsuzsi duó gondoskodott. Azok számára, akik a pice hűvösét keresték, rendszeres pincetúrák indultak a mélybe. A rendezvény meglepetés-vendége Bíró Attila, a tokiói olimpián a magyar női vízilabda válogatottat bronzéremhez segítő kapitánya volt, aki szépen csillogó érme mellé ez alkalommal még egy St. Andrea borcsomagot is kapott.

Bíró Attila olimpikonunk volt az est meglepetés-embere

Talán a legnagyobb örömöt az jelentette, hogy túljutva a járvány első hullámain ismét örülhettek egymásnak a borok készítői meg a borok élvezői. Megtárgyalhatták az aktuális helyzetet (amire azért meglehetősen rányomta bélyegét a pandémia), meg a jövőképet. Természetesen nem volt nehéz elmerülni a nagyszerű borok élményében, de már az is nagy öröm volt, hogy együtt lehettünk.

A művészeknek is kijárt az elismerésből

Dr. Lőrincz Györgytől,  a 2009. Év Bortermelője díj nyertesétől megszokhattuk, hogy a hit és szeretet által inspirált innováció az egyik legfontosabb erőssége, amit eddig saját birtokának fejlesztése, illetve borainak minősége fémjelzett. Öröm azt érzékelni, hogy ez a folyamatos újat akarás milyen szépen jellemzi őt a Pannon Bormíves Céh elnöki funkciójában is. Különösen ebben a járványt követő helyzetben fontos, hogy az eredeti program-elképzelések ne csontosodjanak be, hogy a Céh tagjai nyissanak folyamatosan a bel-, és külföldi lehetőségek felé, és megmutatkozzanak minél többször, minél több helyen.

Végezetül muszáj egy kissé túl személyesnek lennem, amikor be szeretnék számolni az est számomra talán legnagyobb élményéről. Általában szeretetre méltó naiv ábrándozóknak tartottam azokat, akik a Kadarka megrögzött és elkötelezett hívei. Mindig az jut az eszembe, hogy Piszkos Fred sem állíthatott állandó rendőrt pofonjai irányát jelezvén, így a nemzetközi versenyeken sem lehet minden Kadarka tétel mellé állítani egy szakértőt, aki elmagyarázza, hogy ebben a borban – az átlagostól eltérve – mit kéne méltányolni. Őszintén szólva nehéz volt megválni a Pannon Bormíves Céh tagjaitól, boraitól, meg a társaságtól, így hívőn hittem, hogy most jön a János-áldás, ám ahogy tolódott az indulás, vagy 5-6 tétel még lecsúszott záróakkordként. Az utolsó volt ezek közül a házigazda St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet Nagykadarka (Nagy Eged-hegy dűlő Egri Kadarka Grand Superior 2019) bora. Az ember általában úgy érzi, hogy 30-40 féle bor fogyasztását követően olyan nagyon új zamattal már nem fog találkozni. Annál élesebb meglepetés  volt, hogy milyen élesen és frissen jelent meg ebben a borban valami elemi üde gyümölcsösség. A meggy, a cigánymeggy, a ribizli valami elképesztő tiszta szépségben. Végül ezt az ízélményt vittem magammal az útra.

(Dékány Tibor)