Borelemző: Merlot

Az idei év első bortesztjére a vírushelyzet ellenére is szép számban érkeztek minták, lapunk hasábjain kilenc Királyleánykát, egy Leánykát, tíz Portugiesert és huszonnégy Merlot-ot mutatunk be. Az utóbbi kategóriában több cuvée-vel is neveztek, amelyek kimagasló eredményeket értek el, de a dobogó legmagasabb fokán egy fajtatiszta Merlot áll.

A három nagynevű francia kékszőlő-fajta között a Merlot mint önálló bor egy kissé hátrébb szorul, legalábbis hírnevét tekintve, a Cabernet és a Pinot noir mellett. A vörösborok kedvelői jól tudják persze, hogy a bordeaux-i típusú házasítások mindegyikében – termőkörzettől függően – különböző arányokban ott van, de önálló Merlot tételekkel viszonylag kevesebbet találkozunk. Pedig egyedi jellege, különlegesen finom illatkaraktere többre predesztinálja.

Az első három helyezett:

Hetényi Pincészet

Merlot 2016

Fajta: Merlot

Ár: 3490 Ft

Átlagpont: 90

Sem a színen, sem az illaton nem hagy nyomot a kor, sőt, az illatban fiatal, friss Merlot újborok gyümölcslekvár-kavalkádja köszön vissza finom, édeskés hatásaival. Ízlelésekor a bor szétárad a szájban, minden ízlelő receptorunkat megdolgoztatja, ám minden túlzás nélkül (vonatkozik ez az értő érleléstechnológiára is), alárendelve mindent a harmóniának. Hangsúlyozom, mindezt 5 év elteltével! Kiemelkedő élmény volt… 

Tiffán Ede és Zsolt Pincészete

Lucia 2016

Fajta: Merlot és Cabernet Sauvignon

Ár: 5000 Ft

Átlagpont: 90

Megjelenésében átláthatatlanul mély rubin színű. E két fajta házasításából valóban csoda született. Illatában kacér tealevél, finom keserűcsoki, érett szilva és áfonya. Rendkívül összetett, zamatos tétel ízében és illatában is. Tanninban gazdag, de tanninjai szépen lekerekedtek. Szép a savgerince is, megtartja a bort. Hosszú lecsengésű, karakteres utóízében is a fűszeresség, teltség dominál. Egyensúlyos tétel, eleganciával, ahogy Luciától elvárjuk. Ötéves korára csúcsra került. Kacsasült mellé ajánlanánk.   

Figula Pincészet

Dörgicsei Merlot 2017

Átlagpont: 89

Ár: 4450 Ft

Színében intenzív bíbor színű, határozott koronával. Illatában elsősorban az érett gyümölcsös jegyek dominálnak és a konyakmeggy. Ízében lekerekedett, de határozott tanninokkal, érett cseresznyés jegyekkel. Egyensúlyos tétel, magas alkohollal, nagy testtel, de mindemellett határozott savak gondoskodnak a tétel élénkségéről.  Magas savtartalma ellenére is rendkívül kerek tétel, ami mégsem válik egysíkúvá. Szépen megkomponált bor, kiváló alapanyagból. Hosszú lecsengésű, amelyet még utóízében is a bársonyos melegség kísér.

Szerző. Bozzai Zsófia, Dr. Pásti György

A Borteszt eredménye a Bor és Piac magazin 1. lapszámában olvasható