Márciusi beszélgetésünk Borbély Tamással

Borbély Tamással az Év Bortermelője Díj 2020-as nyertesével beszélgettünk arról, hogyan alakulnak a dolgok a szőlőben illetve a pincében a díj elnyerését követő első néhány hónapban. Bár a vírus továbbra sem könnyíti meg senki dolgát, a szőlő növekszik, a bor formálódik, így az élet nem áll meg, mindig akad munka a pincészetben.

Mindenek előtt szeretnék gratulálni az Év Bortermelője címhez, melyet elnyert! Hatott ez a győzelem valamilyen formában a pincészet iránti érdeklődésre?

A nagy öröm mellett próbálunk a díj marketing vonzatára is hangsúlyt fektetni, bár ebben a sajátos helyzetben ez abszolút nem könnyű. Ezzel együtt természetesen hatott valamilyen szinten a keresletre, hiszen számos megkeresés, megrendelés érkezik a fogyasztóktól. Szerencsére már régebb óta van fókuszban az online értékesítés, mivel realizáltuk, hogy manapság az emberek az interneten tájékozódnak mindenről, így a borkínálatokról is egyre inkább. Számos online felületen megtalálhatók boraink, és a héten elindult saját webshopunk is. Értékesítésünkben nagy szerepe van a gasztronómiának, mivel ezen ágazat zárva tart, szükség volt az online és kiskereskedelmi irányok felé erősítenünk. Valószínűleg ha kevésbé állna feje tetején a világ, könnyebben mérhető lenne a díj keresletre gyakorolt hatása.

Kicsit elkanyarodva a marketing résztől, mi újság a pincében, hogy vannak a borok?

Széles borkínálatunkban megtalálhatóak a friss, gyors reduktív tételektől kezdve a hordós, illetve palackos érleléssel készülő fajta-, és terület-válogatások is. A pincében mindig akad tennivaló. Házasításokat végzünk a friss boroknál, a hordós érlelésű borokat fejtjük ki tartályokba és jelenleg zajlanak a palackozások. Mivel a tavalyi évben lassabban kopott ki néhány tétel, nem volt sürgős a palackozás. Mindemellett a friss borok nagy része már palackban várja a borbarátokat. A következő néhány hét programja ezen folyamatok befejezése lesz.

Milyennek volt mondható a legutóbbi szüret?

Az évjáratot mi nagyon jónak találjuk, a tavalyi év minden nehézsége ellenére a természet nem hagyott cserben. Gyönyörű szőlőket szüretelhettünk melyek jó savtartalmat és remek gyümölcsösséget hordoztak. Mi első sorban a fehérborokon keresztül látjuk az eredményeket, melyekkel nagyon meg vagyunk elégedve, de a hosszabb érlelődés előtt álló tételeink is pozitív jeleket mutatnak. Kiváló beltartalommal és savkészlettel bírnak, a terroir karakter, azaz az ásványos jegyek már most gyönyörűen megmutatkoznak bennük. Természetesen ezek csak csikó tételek hiszen palackozás után még vár rájuk egy-két év érlelés.

Ha már szóba került a szőlő, időben ugorva kérdezem, milyen munkák folynak most a szőlőben? Sikerült a végére érni a metszésnek?

Szerencsére a metszéssel jól haladtunk, kihasználtuk az enyhe januárt és részben saját csapattal, részben külső segítséggel még februárban befejeztük ezt a munkálatot. Jelenleg a kötözés van folyamatban, ami igen hangsúlyos, hiszen számos szálvesszős művelésű területünk van. Ezek mellett a kordon művelésű sorokat is végig kell járni, hiszen itt is szükség lehet kötözésre. Összeségében tehát készen állunk a következő fejezetre, várjuk a tavaszt, de sürgetni természetesen semmit sem szeretnénk.

Gépeket használnak az említett munkákhoz?

A kordon művelésű területeken szoktunk előmetsző gépet alkalmazni, egyéb esetben, például ernyőművelésnél ez nem igazán opció. A kötözést kézi erővel végezzük, de több munkafolyamat is gépesítve van természetesen. Talajmunkák, soralja művelés, növényvédelem.

Utolsó kérdésem az lenne, hatnak-e az újabb korlátozások a pincészetre?

Az otthoni munkát, értékesítést, piacot nem befolyásolják az új rendeletek, a vendéglátás, gasztronómia területein nem történt változás. Vendégházunkban továbbra is csak az üzleti útra érkezőket tudjuk fogadni, és a kóstolók továbbra is szünetelnek. Az elviteles értékesítés azonban továbbra is megoldott, online- és kiskereskedelmi partnereink is nyitva lehetnek szerencsére, így ezen csatornákat erősítjük.

(Takács Réka)