Bővítette kiskunmajsai telephelyét és kapacitását a Grape-Vine Kft.

Közel kétmilliárd forintból egyebek mellett új üzemcsarnokkal és palackozótechnológia telepítésével bővítette kapacitását kiskunmajsai telephelyén a Grape-Vine Kft.

Szőke-Tóth Róbert, a Grape-Vine Kft. egyik ügyvezetője elmondta: a beruházást a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban (Ginop) nyert mintegy 731 millió forint támogatásból, 755 millió forint hitelből és 501 millió forint saját erőből valósították meg. Az elmúlt három évben a fejlesztések keretében kiskunmajsai telephelyükön felépült egy tárolásra és borpalackozásra használt csarnoképület, amelybe egy óránként 10 ezer palack kapacitású komplett üveges, illetve PET-palackozó és csomagoló gépsort, valamint egy PET-flakonfúvó berendezést is telepítettek. A csarnok energiahatékonyságának javítása érdekében egy 49 kilowatt teljesítményű, megújuló energiát hasznosító rendszert is kiépítettek. Vásároltak továbbá egy-egy nagy kapacitású szőlő fogadógaratot és prést, valamint több tartályt, amelyek összesen 25 ezer hektoliterrel emelték meg a rendelkezésre álló bortároló kapacitást. A projekten kívül önerőből költöttek több elektromos és gázüzemelésű vezetőüléses targoncára, valamint kézi elektromos raklapemelőkre, de élelmiszeri-higiéniai fejlesztéseket is megvalósítottak.

Eiler Lajos, a Grape-Vine Kft. másik ügyvezetője felidézte, a pincészetet barátjával, Szőke-Tóth Róberttel közösen alapították 1998-ban, amikor megvásárolták a nagy múltra visszatekintő, egykori Jonathán TSZ pincészetét. A kiskunmajsai székhelyű borászat azóta már Magyarország egyik legmeghatározóbb pincészete, és nemcsak belföldön, de a határokon túl is ismert – tette hozzá.

Kiemelte: Magyarország második legnagyobb borászatának zászlóshajója a La Fiesta termékcsalád, amely az ország legismertebb bormárkája, és amelyből széles szortimentet kínálnak az édestől a fajtaneves borokig. A termékcsaládból évente átlagosan 8,5 millió palackot készítenek.

A cég 2020. évi árbevétele „a bizonytalan gazdasági helyzet, illetve a koronavírus-járvány miatt egyelőre nem látható előre” – fogalmazott.

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a jelenleg 92 főt foglalkoztató Grape-Vine Bortermelő és Kereskedelmi Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2019-ben 5,86 milliárd forint, míg az előző üzleti évben 6,86 milliárd forint volt. A társaság árbevételének több mint 80 százaléka belföldi értékesítésből származik, de jelen vannak a külföldi piacokon is. Exporttevékenységük során lédig bort értékesítenek Csehországba, Szlovákiába, illetve Németországba és palackos termékek széles skáláját kínálják romániai, szlovák, szlovén, cseh, valamint lengyel partereinknek. A vállalat adózott eredménye 2019-ben 535 millió, 2018-ban 582 millió forint volt.

(Forrás: MTI, fotó: Grape-Vine Kft.)