BIRTOKLÁTOGATÁSOK 7: Zsirai Pincészet, Mád

Idén hetedik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg az ezévi „TOP 12”. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Egy szép augusztusi napon jó koraira állítottuk be a vekkert, hogy időre megérkezzünk Mádra, a Zsirai Pincészethez.

A Zsirai pincészet az egyik legkedvesebb, legüdébb színfolt a tokaji borászatok sorában. Öröm érzékelni, hogy egy messziről érkezett hölgy (mit hölgy, érkezésekor még szinte kislány) milyen rátermetten alakítja ki új életét egy kezdetben még ismeretlen közegben, miközben a lécet a lehető legmagasabbra állítja be borászatának minőségi kihívását illetően, és ráadásul ezt a lécet nagyon szép ívben ugorja meg újra és újra.

A Zsirai pincészet két nővér családi vállalkozása Mádi birtokközponttal. Édesapjuk, Zsirai Csaba 2003-ban határozta el, hogy az általa annyira csodált palkonyai műemlék-pincesoron pincét vásárol. A pincéhez azonban birtok is járt némi árukapcsolással, így hát a borkészítés lassan beszippantotta a családot, a hobbi-borászkodásból meg kezdetben szenvedély, majd elhivatottság lett. A kis palkonyai pincét hamar kinőtték, úgy érezték, hogy ha már vörösbor készül a Villányi Borvidéken, akkor jól jönne mellé egy fehérboros birtok is, került hát egy kisebb terület a Somló oldalából. De ha már úgyis nyakig benne vannak, akkor – ha már lúd, legyen kövér – miért ne célozták volna meg borvidékeink koronáját, Tokajt is!

A Szirmayak valaha szebb időket látott egykori birtok-központját tudta szerencsésen megvásárolni Mádon Zsirai Csaba, miközben folyamatosan vásárolta a szőlőterületet is. Édesapjuk halálát követően két közgazdász végzettségű lánya úgy döntött, hogy a birtokot átveszik, és elkötelezik magukat a borkészítés mellett, ezzel édesapjuk emléke előtt is tisztelegve. 2013-ra Salamin Ferencnek a világörökségi környezethez szépen illeszkedő tervei alapján elkészült az egykori Szirmay-kúria stílusos felújítása is, és a nővérek felosztották egymás között a szerepköröket, Kata beköltözött a mádi épületbe, míg Petra a nagyatádi családi székhelyből a nyugati területeken lévő birtokokat, Palkonyát és Somlót irányítja.

Kata a Középhegy dűlőn 6,5 hektáron gazdálkodik, mely vegyesen furmint-, hárslevelű-, sárga muskotály sorokból áll. Mádon még az Úrágyán, a Betsek dűlőn, a Holdvölgyben vannak még kisebb birtoktestei. A szomszédos Tállyán a Bohomály meg a Patócs dűlőben, Tokajban a Teleki-dűlőben, Tarcalon pedig az Előhegyen vannak területeik, így összességében 16 hektáros területet vallhat magáénak. Borait a mádi tradíciókban gyökerező, ám fiatalos ötletek kavalkádjával fűszerezett megoldások jellemzik. A főborászi feladatokat Tóth Csaba látja el, aki uralja a tokaji bortípusok teljes skáláját a száraz boroktól a másláson át egészen az aszúkig.

A kóstolt borok közül már rögtön az első, a 2015-ös Hárslevelű belopta magát a szívünkbe. A Padihegyről meg a Középhegyről származó alapanyag gyönyörűen hozza a talaj ásványosságát, ezen a gejzíres utóvulkánossággal tarkított talajon a hárslevelű bája, kedvessége sajátos világot képez, a ying-yang harmóniájával tökéletes élményt ad. Ilyen magas szintre emelt indulás után már is nem is lehettünk annyira meglepve a ’15-ös Birtok Furmint, az ugyancsak ’15-ös Betsek Furmint, vagy akár a Betsek Hárslevelű szépségein. A 2008-as Fordítás aztán herbáriás illatanyagával, pemetefűs fűszerességével hódított, míg a ’13-as aszú nőies elegánsságával.

A Zsirai pincészet borait kóstolni mindig felejthetetlen élményt jelent, amit Kata színes egyénisége tesz teljessé.