A Cseri Pincészeté a Fehérbor Nagydíj – 2022

A Magyar Borszakírók Köre 2022-ben hetedik alkalommal értékelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörös borokat, amelyeket a tagok az elmúlt évben kóstolhattak, és tapasztalataik alapján ezekből összeállították a legjobbaknak ítélt „Super 12” listájukat. A listákra felkerültek közül egy vakkóstolón kiválasztottak továbbá egyet-egyet a Magyar Bor Nagydíj 2022 nyerteseiként. Száraz fehérbor kategóriában a pannonhalmi Cseri Pincészet Septimus Rajnai Rizling 2019 bizonyult a legjobbnak.

Nem kis teljesítmény egy családi pincészetnek a csúcsra kerülni egy ilyen nagy, az egész országot átfogó megmérettetésen. De ebből is jól látható, hogy a következetes munka meg tudja hozni a gyümölcsét. Hogy születhet ilyen nagyszerű eredmény, hogyan lehetséges, hogy egy kis birtok a Pannonhalmi Borvidékről be tudja előzni neves és nagyhírnevű borvidékeinkről származó tételeket? Ennek próbálunk utána járni.

Cseri Norbert Győrben született, ám édesanyja pannonhalmi lány volt, az apátsági pincészetnél dolgozott. Valami ősi vonzódás Norbertet is a bencés apátság, meg a borkultúra felé vonzotta. Ő is ott kezdett el dolgozni gyakornokként, majd fél évet a Konyári Pincénél töltött el, hogy kitanulja a vörösbor-készítés fortélyait. 2008-tól aztán 2012-ig megint csak az apátsági pincészetnél tevékenykedett, ám időközben, 2010-től már megkezdte saját birtokának kialakítását is. Telepítése 2012-ben termőre fordult, így ettől kezdve már csak erre koncentrált. Önálló borászként az motiválta, hogy Pannonhalma több figyelmet érdemel, meg kívánta mutatni, hogy ezen a borvidéken számos érték van, nem csak az apátsági pincészet az egyetlen borműhely a térségben.

Díszdobozban a legnagyobb minőséget képviselő palackok

2012-ben az első ütemben telepített 3 hektár fordult termőre, amiben Rajnai Rizling, Savignon Blanc, Pinot Blanc, Merlot, valamint Cabernet Franc kapott helyet. A második telepítési ütemre 2011-ben került sor, amikor újabb 3 hektáron Rajnai Rizling, Savignon Blanc, Tramini, Merlot, valamint  Cabernet Franc került a földbe. Aztán a harmadik ütemmel 2013-ban be is fejeződött a telepítés, amikor ugyancsak mintegy 3 hektáron Rajnai Rizling és Pinot Blanc mellett már a kékszőlőé lett a főszerep Merlot-val, Cabernet Franc-kal és Kékfrankossal. Nagyjából 6000 tőke/hektár elrendezéssel, szűk térállással telepítették a szőlőt, és 1,5 kg/tőke terheléssel művelik a szőlőt. Ahogy mindebből jól látszik, a birtok fő fajtája a fehérek közül a Rajnai Rizling, amiből jelenleg összességében 3 hektáron-, a kékszőlők közül pedig a Merlot, amiből 2,5 hektáron terem a szőlő.

A családi gazdaság motorjai, Norbert és Barnabás

A kilencedik alkalommal kiírt „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk alkalmával olvasóink beválasztották a Cseri Pincészetet a legszebb pincészetek közé. Ebből az alkalomból látogattuk meg a család birtokát Nyúlon. Nagy örömünkre szolgált, hogy a család minden tagja jelen volt érkezésünkkor, így a szülők mellett most alkalmunk volt megismerni a második generációt is. Egy bevezető Sauvignon Blanc után a kóstolót a pincészet vezető – Rajnai Rizling domináns – borsorával folytattuk. A szép Secundis, Quartus, Sextus után jött az elképesztő, 1 éven át finomseprőn érlelt Sextus, majd a spontán erjesztésű, szintén hordóban érlelt Septimus, végül egy csúcs Octavus. A vörösboraik ugyanazt a magas színvonalat mutatták, Merlot-jukban több a gyümölcsösség mint déli testvéreikben, miközben megvan a nagy test, meg a bársonyosság némi karamellel, kávéval a végén.

A jövő a jelenben, a következő generáció: Cseri Auguszta és Barnabás

A szép borok és a meleg vendéglátás mellett a legmélyebb benyomást a családi pincészet második generációja jelentette. Fiúk, Barnabás elhivatottságát, szakmai tudását mi sem jelzi jobban, mint az a tény, hogy 2019-ben felvették a Juniborosok csapatába. Lányuk, Auguszta az ausztriai Krems-ben nemzetközi borkereskedelmet tanul. Megnyugtató volt érzékelni, hogy a családi borászat magas színvonalú működése így hosszú távon biztosított. Szerkesztőségünk nevében is gratulálunk a Cseri családnak a nagyszerű sikerhez!

(Dékány Tibor)