Fény derült a legszebb birtokokra!

Nagybirtok kategóriában az első helyezett a Takler Borbirtok lett

Ünnepi gálán adtuk át a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka elismeréseket a díjazottaknak. A díj megalapítását követő nyolc év során első alkalommal idén nem valami más nagyszabású boros rendezvény keretein belül, hanem önálló eseményen adtuk át az elismeréseket az ország legszebb szőlőbirtokai tulajdonosainak, igazgatóinak, vezetőinek.

Szerkesztőségünk nyolc éve alapította meg a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat. Büszkék vagyunk arra, hogy azt a tevékenységet díjazhatjuk, ami talán legszebb a földkerekségen. Mert ezzel a csodálatos bolygónkkal sok mindent teszünk, de talán az egyetlen emberi tevékenység, ami kétségkívül és egyértelműen hozzájárul az esztétikumához, az a szőlőművelés. Vagyis mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy díjazzuk azokat a birtokokat, melyek a legméltóbb tevékenység keretein belül is a legszebbet alkotják hazánkban.

Bozzai Zsófia Dura Emesével,a Boriroda alapítójával

Ahogy korábban is, három kategóriát jelöltünk ki a legszebb szőlőbirtokok vetélkedésében birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok  a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket. Olvasóink a Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatta sorra augusztus-szeptember folyamán, hogy a látottakat, tapasztaltakat kiértékelve, lepontozva megszülessen a végeredmény.

Lovász Csaba főtámogató a BAYER részéről értékelte a díj jelentőségét

Az eredményhirdetésre október 17-én, csütörtökön délután került sor a budai Boriroda helyiségében. Az esemény laptulajdonosaink, Bozzai Zsófia és Szakács László bevezetőivel kezdődött. Ezt követően a  verseny főtámogatója, a BAYER nevében Lovász Csaba mondta el, miért tartja fontosnak a díjat.

Öröm volt hallani, ahogy a tavalyi nyertesek, a Basilicus Szőlőbirtok, a Tóth Ferenc Pincészet, valamint Hilltop Neszmély vezetői beszámoltak arról, mennyi rangot, megbecsülést, valamint hírnevüket megerősítő elismerést jelentett nekik a díj megszerzése.

A verseny támogatója,  a Porsche Hungária nevében Bujáki Zsolt méltatta a díjat, a díjazottakat, és bejelentette, hogy jövőre is támogatni fogják ezt az izgalmas vetélkedést. A Szent István Egyetem Kertészettudományi Karának Dékánja, Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes azt ecsetelte, hogy mit jelent ez az elismerés borászati szempontból. Dr. Bálo Borbála egyetemi docens, a SZIE Szőlészeti Tanszékvezetője elsősorban szőlészeti szempontból értékelte a díj jelentőségét, valamint a birtokok érdemeit.

Ezt követően Bozzai Zsófia főszerkesztő jelentette be a kategóriák első helyezettjeit.

A zsűri döntése alapján Kisbirtok kategóriában Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka a somlói 5 Ház Borbirtok lett. Az ezüstérem a soproni Gangl Borászat és Vinotékához, míg a bronz a Balaton-felvidéki Tagyon Birtokhoz került. A kategóriagyőztes három birtokot Dr. Csemez Attila táj- és kertépítészmérnök, városépítő mérnök, a Szent István Egyetem professzor emeritusa mutatta be.

A zsűri döntése alapján Középbirtok kategóriában Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló lett. Ezüstérmes Günzer Tamás Pincészete, míg bronzérmes a Lajver Birtok lett. A kategória-győztesek profilját Dr. Pásti György nyugalmazott egyetemi docens hozta fókuszba.

Nagybirtok kategóriában a zsűri döntése alapján az első helyezett a Takler Borbirtok lett. Az ezüstérem a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészethez került, míg a bronz a Tűzkő Birtok Pincészeté lett. A legnagyobb kategória, a nehézsúlyúak bemutatását lapunk főmunkatársától, Dékány Tibortól hallgathattuk meg.

Az elismerő okleveleket Bozzai Zsófia adta át a díjazottaknak. Bujáki Zsolt a Porsche Hungária részéről bejelentette, hogy az általuk alapított különdíjat, egy vadonatúj Volkswagen Amarok kéthetes futtatását ez évben a somlói 5 Ház Borbirtok érdemelte ki. A díjátadó menete közben Bozzai Attila élvezetes képsorozatait láthattuk a díjazott birtokokról, amelyeket itt tekinthetnek meg:https://www.irista.com/gallery/rceswh4m70it

Az ünnepség második felében az idei, valamint a tavalyi díjazottak csodálatos borait kóstolhattuk.

Porsche Hungária által alapított különdíjat ebben az évben a somlói 5 Ház Borbirtok kapta

Nyolcadik alkalommal rendeztük meg a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka vetélkedőt. Hogy ötletünk jó kezdeményezésnek bizonyult, azt többek között az is igazolja, hogy már másolni, hamisítani is próbálják! (Aminek persze nem túlzottan örülünk.) Idén egy önálló monstre díjátadó-gála keretein belül mutattuk be a győzteseket, amivel – érzésünk szerint – ez a megmérettetés elérte nagykorúságát. Gratulálunk a legjobbaknak!

(szerk)