Birtoklátogatások 2022/8 Sol Montis Borászat Gyöngyöstarján

Nyolcadszor is belendültünk, hogy felkeressük a legszebbek közé beszavazott birtokok egyikét. Ez évben immár 11. alkalommal szerveztük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” elnevezésű pályázatunkat. Ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, olvasóink szavazatai alapján alakult ki, hogy melyik az ország 9 legszebbnek ítélt pincészete, amelyek így a döntőbe kerülhettek kisbirtok, középméretű birtok, valamint nagybirtok kategóriában. Hogy kategóriánként mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A Skoda töretlen támogatásával nagyszerűen felkészített Skoda Kodiaq, valamint Skoda Karoq gépkocsikkal vágtunk neki a döntőbe jutott birtokok felkeresésének. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei hetedik utunk alkalmával megcéloztunk a Mátrát, hogy felkeressük a Sol Montis Borászatot.

A Mátrai Borvidéken az utóbbi években csodák sora történik. Azitt zajló dinamikus változásokra már két éve fókuszál lapunk print változata. A borvidék sikereinek egyik motorja Kovács Zita, a hegyközség elnöke, a Sol Montis borászat résztulajdonosa. A változások egyik indikátora, hogy ahogy tavaly, úgy idén is olvasóink a legszebb borászatok közé választották a Sol Montist, mint a Mátra reprezentánsát. Kovács László 1997-ben alapította meg egyéni vállalkozását, az Agrion West Kft.-t, 2000-ben már tíz hektárról szüretelve beindította a palackos borértékesítést, 2011-ben aztán 70 hektárra bővültek, majd 2016-ra a jelenlegi, nagyjából 110 hektáros nagyságára nőtt ki a birtok, hogy aztán egy sikeres 2018-as pályázatot követően felépülhessen a borászati központ is azon a területen, melyet korábban Gyöngyöstarján ipari zónájának jelöltek ki.

Borászati központjuk a napjainkra jellemző borászat-kialakítási koncepcióknak megfelelően épült fel minimalista stílusban. Egyetlen hatalmas térben sorjáznak a 4000 Hl kapacitást biztosító hűthető-fűthető koracél tartályok, ahol a feldolgozótér az aktuális teendők által diktált céloknak megfelelően sakktábla szerűen folyamatosan alakítható szükség szerint. A 2000 m2-en felüli belterületben a tartálytéren kívül külön helyiséget kapott a palackozó, valamint a készáru raktár. 2020-ban már ebbe az impozáns, a korszellemnek megfelelően kialakított borászati központba érkezett a szüret. A fő motivációt az jelentette, hogy Kovács László lánya, Zita is ebben a családi vállalkozásban találta meg legfőbb kibontakozási lehetőségét. Így jöhetett létre a Kovács és Lánya Borászat, mely az új központ után új nevet is kapott, így az elmúlt év novembertől már Sol Montis-ként működik.

A birtokon Kovács Zita fogadott bennünket, és „az út porát” jól esett leöblíteni a Sol Montis MYMATRA borával. Ez a Mátrai borvidék első közösségi bora. Az én Mátrám, a Mátra úgy, ahogy én képzelem. Fő szempont, hogy tükrözze a borvidék értékeit, jó minőségű, dominanciájában illatos fajtákat kell tartalmaznia. 5 fajtából kell állnia, ezek közül egy sem lehet 10%-nál kevesebb, vagy 35%-nál több, és az 5 fajta közül minimum 3-nak illatosnak kell lennie. A mostani, első évjáratban 7 pincészet bora felelt meg a kritériumoknak, és kerülhetett egységes, csavarzárral ellátott palackokba. A Sol Montis MYMATRA bora nagyon jól megfogalmazza a stílus lényegét, könnyed, üde, illatos, jól iható, kellemes bor. A fogadóitalt követően hamarosan terepjárókkal indultunk a Gyöngyöstarján felett emelkedő szőlődűlők felé, hogy megnézzük a birtok ültetvényeit.

Kovács Zita alapos részt vállalt a borászat feladataiban, ő viszi a beszerzéssel, értékesítéssel, marketinggel kapcsolatos ügyintézést.  Már az új borászat kialakításában is meghatározó szerepet töltött be. Míg édesapja egy hagyományos pince-borozót képzelt volna a borászat mellé, végül Zita elképzelésének megfelelően egy földfelszíni, modern kialakítást kapott a borbemutató rendezvényterem, ahonnan látványpinceként bepillantás nyílik az üzemi területre is. Hogy mennyire ügyes szervező erővel rendelkezik, bizonyítja, hogy napjainkra őt választották a Mátrai Hegyközség elnökévé.

A birtok szőlészeti munkálatait Angyal Gábor irányítja. A szőlőfajták terén a fehérek viszik a prímet, ezen belül is a Szürkebarát, a Zenit, a Tramini, a Sárga-, valamint az Ottonel muskotály, az Olaszrizling, a Viognier, meg a Zöldveltelíni. A kékszőlők közül a Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc nagyobb mennyiségben, a Sangiovese, Syrah, Tempranillo, Malbec, Pinot Noir kisebb területen van jelen. Mindez középmagas kordonon. A szőlőültetvények meglátogatását követően alkalmunk adódott arra, hogy megkóstoljunk néhányat a borászat szortimentjéből. A Kisfrancia volt az első palack, amely megnyílt előttünk, ez a 2021-es Sauvignon Blanc a borászat húzótétele, népszerűségét nagy minősége mellett részben a mögötte álló storynak is köszönheti. A pincészet Olaszrizlingje elképesztően koncentrált tétel a Barnatanya dűlőből prémium minőségben. A Fajzatpusztán termett szőlőből származó 2020-as Ördögfajzat egy könnyed, üde bordeaux-i házasítás, mely reduktív körülmények között erjed ki, ám minimum 4 hónapot érlelődik hordóban.

Mintaszerűen ápolt ültetvények, nagy minőségű borok, folyamatos innováció, tökéletes felszereltségű borászat, ezek a SolMontis fő jellemzői. Hogy olvasóink jól választottak, az a zsúri minden tagját meggyőzte a látogatás során. Ha Mátra ilyen hatalmas léptekkel fejlődik, akkor hamarosan a világ élvonalába küzdi magát.

A verseny támogatója: