Birtoklátogatások 2022/6 Günzer Családi Birtok

Hatodszor is belelendültünk, hogy felkeressük a legszebbek közé beszavazott birtokok egyikét. Ez évben immár 11. alkalommal szerveztük meg „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” elnevezésű pályázatunkat. Ugyanúgy, mint az előző esztendőkben, olvasóink szavazatai alapján alakult ki, hogy melyik az ország 9 legszebbnek ítélt pincészete, amelyek így a döntőbe kerülhettek kisbirtok, középméretű birtok, valamint nagybirtok kategóriában. Hogy kategóriánként mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A Skoda töretlen támogatásával nagyszerűen felkészített Skoda Kodiaq, valamint Skoda Karoq gépkocsikkal vágtunk neki a döntőbe jutott birtokok felkeresésének. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei hatodik utunk alkalmával a villányi borvidéket vettük célba, hogy felkeressük a Günzer Családi Birtokot.

A Günzer birtokra érkezve épp csak megkóstoltnuk egy pohárkával a könnyed „Lezser”-ből, és már el is helyezkedtünk a terepjáró platójára beépített padokon, hogy elinduljunk a Jammertalban felfelé. Utunk során elhaladtunk a Günzer családi birtok Jammertali birtokteste mellett. Itt, a dűlő szívében található mintegy 4 hektáros birtoktest egy 2,3 hektáros része a legfelső szegmensben makroteraszokkal van kialakítva, ahol a klasszikus Cabernet Franc – Merlot párosítás van eltelepítve. Ez az ültetvény annyira esztétikus eleme Villány emblematikus dűlőjének, hogy már ránézésre biztosan érezheti az ember, hogy innen csakis csúcsminőségű borok származhatnak. A borász szerint az innen származó borokra az olajosság a jellemző.

A Jammertalból aztán átvágtunk a gerincen, hogy elérjük a Villányi Borvidék egyik legkiválóbb szőlőtermelő dűlője, az Ördögárkot. A 60 hektáros katlan gyönyörű panorámát kínál az ide látogatóknak. Az 1970-es években ki lett vonva a szőlőművelésből, hiszen nagyüzemi keretek között a terület nem volt művelhető. Az elmúlt évtized legnagyobb meliorációs programja itt valósult meg az 2000-es évek elején. Hat villányi borász meglátta a lehetőséget és Günzer Zoltán vezetésével megkezdődtek a munkálatok. A fél éven keresztül dolgozó földmunkagépek – számítások szerint – több mint 1.000.000 m3 földet mozgattak meg a végeredmény elérése érdekében.

Günzer Norman és Günzer Zoltán az Ördögárok tetején

A terület egy hatalmas déli irányba nyíló katlan. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. A hőmérséklet itt 3-5 Celsius fokkal több mint az átlag villányi területeken. Az Ördögárok-dűlő mészkő alapú, helyenként lösz és vörösagyag tartalommal. A talaj függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg. A helyenként igen meredek (20-25%) lejtőkön magas minőségű szőlő termeszthető.

A családi birtokban mindenkinek megvan a saját feladata

Nem véletlen, hogy az Ördögárokban területtel rendelkező borászoknál a csúcskategória innen származik. A pincészetnek 5,6 hektár saját ültetvénye terem itt. Termesztett szőlőfajták: Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon. Egyébként Günzer Zoltán szerint az Ördögárok boraira az érett tannin a jellemző. A látvány élvezetét jelentős mértékben növelte, hogy az Ördögárok tetején lévő feszületnél a nagy melegben egy-egy pohár jéghideg rozéval koccinthattunk.

A Günzer Családi Borászat harmadik ékköve a Bocor dűlőben van. Itt 2004 telén kezdődtek meg a munkálatok majd 2006-ban már el is telepíthették a szőlőt. Az ültetvény 2,20X0,8 m.-es térállással került kialakításra, tőkénként 5-5 fürtöt hagynak fenn, ami ezt követően igen koncentrált tartalommal érik be. A mintegy 8,2 hektáros ültetvénynek a Bocor dűlőn a Kékfrankos a bázisa, ami a területnek nagyjából a felét kiteszi. Ezen felül 1-1 hektáron Pinot noir és Shiraz, 2 hektáron kisfürtű Portugieser, 0,6 hektáron pedig Kadarka terem. A családi birtoknak még 5 hektáros területe van a Csillagvölgyben 3 hektárja a nagyharsányi Dobogóban.

A családi pincészetnek nemrég készült el Leyer-féle kéregfal technológiával az 1000 m2-es feldolgozója, amelyben élmény sétát tenni. A feldolgozóban elkülönítve került kialakításra a vörösbor-, a fehérbor feldolgozótér, továbbá a palackozó, a készáru raktár, a hordótér. A fejlesztések most is folyamatban vannak, 12+12 szobás panzió épül 200 m2-es rendezvénytérrel. A Günzer családi birtoknál a felnövő gyerekek egyre komolyabb részt vállalnak a feladatokban, így Norman irányítja a bel-, és külföldi értékesítést. A birtok több lábon áll, az idegenforgalom, dűlőtúrák szervezése is egyre népszerűbb. A kóstolt borsor a 2017-es Villányi Franc-ot követően a Bocor Shiazzal zárult, mindkettő élményt jelentett.

A verseny támogatója: