Schieber Pincészet: Mindig magasabbra!

A Schieber Pincészet a fiatalabb szekszárdi borászatok közé tartozik, hiszen 2010-ben vette át a korábbi Aranyfürt Mg. Szövetkezetet. A pincészet a Baranya-völgyben lévő mintegy 23 hektárról indult, majd folyamatosan növelte területeit. Bővültek a Görögszóban is, ám igazi kincsüknek a Baranya-völgy feletti területet tekintik, melynek betelepítése idén tavasszal fejeződött be. Ahogy másznak szőlősoraik a Bati Keresztig mindig magasabbra, úgy kerülnek a boltok polcain is egyre magasabbra a Schieber-palackok, lévén hogy sorra nyerik az aranyakat a helyi és nemzetközi megmérettetéseken.

Egészséges fürtök kerülnek a szüretelőládákba az idén is a Baranya-völgyben

Az Aranyfürt már a rendszerváltást megelőzően is a legnívósabb szekszárdi borászat volt, melynek nevét olyan nagyformátumú borászok fémjelezték, mint idősebb Heimann Zoltán, Mészáros Pál, vagy Vida Péter. A Schieber pincészetnek a Baranya-völgyön kívül még két dűlőben vannak érdekeltségei, a Gulyás-völgyben van 7 ha Chardonnay-jük, a Bodzásban pedig 2 ha Kékfrankosuk. A pincészet a Baranya-völgyben mára több, mint harminc hektárral rendelkezik, ebből legnagyobb területen, 10 hektáron Cabernet Sauvignon terem.

Schiber Anita az idei októberi nyárban, a szüret utolsó hetében a Baranya-völgyben

Az idei szüret utolsó napjaiban a 28 fokos októberi nyárban baktatunk felfelé Schieber Anitával a Baranya-völgyben, ahol már javában folynak az új borászati feldolgozó kivitelezési munkálatai. A Cabernet Francot szüretelik éppen, sorra telnek meg a pincészet ládái az egészséges fürtökkel. Most még a Kadarka utcai feldolgozóba kell szállítani a szüretelőládákat, jövőre azonban az új borászatban várják majd a bekerülő szőlőt, aminek így csupán néhány perces utazásra lesz majd szüksége ahhoz, hogy a présbe kerüljön.

Hurtony Szabolcs szőlésszel megbeszélik az utolsó szüreti napok menetrendjét

A Baranya völgy tetejére érve feltűnik a Bati Keresztig tartó új telepítés látványa. Ez a terület valamikor szőlő volt, ám a hatvanas években felhagytak a művelésével, így beerdősödött. „Egy téli napon férjemmel kisétáltunk a Baranyavölgybe, január volt és sötétség körülöttünk mindenfelé, de viszont a szőlőterületünk fölött a Bati Keresztig emelkedő erdőterület gyönyörű napsütésben pompázott. Az egész olyan volt mint egy látomás, és akkor hirtelen el is döntöttük, hogy ebben hatalmas fantázia van, ezt a területet vissza kell hódítsuk a szőlőkultúra számára.” – meséli Schieber Anita, miközben sétálunk felfelé, mindig magasabbra. – „Amikor betelepítettük ezt a területet, úgy állítottuk össze a szőlőfajtákat ezen a 14 hektáros területen, hogy abból komplett bikavért készíthessünk.  A felét már két éve betelepítettük, a másik felét pedig idén tavasszal raktuk a földbe. Sokan azt mondják hogy aki szőlőt telepít az bízik a jövőben, és ez így is van, mi is ezt tesszük.”

Az új telepítés felér egészen a Bati Keresztig

Ezt a Baranya völgytől a Bati Keresztig tartó területet Tabuhegynek nevezték el saját használatra egyelőre, mert logikus hogy ez a pompás fekvésű, déli kitettségű szőlőterület a Baranya-völgy felett új elnevezést kapjon, hiszen teljesen egyedi, önálló a karakterű. 2020-ra 13 hektár szőlő fog itt termőre fordulni, melynek összetétele alkalmas lesz egy komplex, dűlőszelektált bikavér elkészítéséhez. Lesz itt Kékfrankos 5 féle klónból, Kadarka 11 féle klónból, Syrah és Merlot 3-3 féle klónból, Cabernet Franc 2 féle, valamint Cabernet Sauvignon 4 féle klónból. Ezek között külön érdekesség, hogy a Syrah egyik klónja egy cca. 130 éves Ausztráliában szelektált tőkeállományból származik, melynek egészen egyedi az ízvilága.

Az idei tavaszon földbe helyezett vesszők szépen fejlődnek

De nem csak a Baranyavölgyben és felette növekszik a Schieber-birtok, hanem az egyik másik neves, Szálka-közeli dűlőben, a Görögszóban is. Itt visszakapják decembertől az eddig bérbeadott 13 hektáros területüket, melyen Merlot, valamint Kékfrankos terem. A birtok borai egyre nagyobb sikereket aratnak. Új sorozatuk, a TABU Kékfrankos, Merlot, Valamint Cabernet Sauvignon mindenhonnan aranyat hozott, ahol elindították. A TABU Kékfrankos az idei Szekszárd Borbemutatón a budapesti tiszti kaszinóban a legsikeresebb bor lett. A siker legfőbb kovácsai, Hurtony Szabolcs szőlész, Rappay József főborász, valamint Kern Ferenc sommelier és főkoordinátor mind önálló stílussal rendelkező kimagasló tudású szakember, akik együtt nagyszerű csapatot alkotva állnak a tulajdonos, Schieber Anita mellett. És boraik minősége csak egyre magasabbra kúszik majd, ahogy beérnek új telepítéseik a Baranya-völgy felett, a Tabu-dűlőn.