Kapacitásbővítést tervez a Zsoldos Pálinka Manufaktúra

Kapacitásbővítést tervez a tiszaföldvári Zsoldos Pálinka Manufaktúra, a fejlesztésre a növekvő megrendelések miatt van szükség.

Nagy Tamás társtulajdonos elmondta: a manufaktúra kapacitása 40 százalék alkoholtartalomra vonatkoztatva, évente 12-13 ezer liter pálinka elkészítését teszi lehetővé. Mivel évről-évre egyre több bérfőzető viszi hozzájuk a cefrét a Tiszazug térségéből, sőt Budapestről is, a mintegy száz négyzetméteres üzemet bővíteni kell. Ennek érdekében támogatásra pályáznak az ősszel. Terveik szerint megháromszoroznák kapacitásukat, ez várhatóan létszámbővítéssel jár majd. A manufaktúra jelenleg nyolc embernek ad munkát.

A kereskedelmi tételekhez őstermelőktől szerzik be az alapanyagot a Tiszazugból. A manufaktúra által feldolgozott alapanyagok között szamóca, cseresznye, meggy, sárga-, illetve őszibarack, szőlő, szilva szerepel, de készítettek már pálinkát faeperből és fügéből is. A hagyományos gyümölcspárlatok mellett a Zsoldos termékpalettáján szerepel egyebek között a világ legcsípősebb paprikájaként bejegyzett Carolina Reaper chili ágyas cseresznyepálinka.

A manufaktúra termékeivel számos szakmai elismerést elnyert már, legutóbb az International Wine and Spirit Competition (IWSC) versenyen szerzett aranyérmet Irsai Olivér szőlő pálinkájával gyümölcspárlat kategóriában.

A Zsoldos termékeit elsősorban Tiszaföldvár környékén, Budapesten, a Balatonnál találhatják meg a fogyasztók a vendéglátóhelyeken. Nagy Tamás rámutatott: a pálinka piaca „rettenetesen pang” Magyarországon. Ennek oka, hogy a pálinka is népegészségügyi termékadó-köteles lett, amely jelentős áremelkedést eredményezett. A külföldi értékesítést véleménye szerint „alulról építkezve” lehet elkezdeni olyan országokban, ahol hasonló termékeket készítenek. Franciaországban például a magyar feketeribizli pálinka, Németországban a birspárlat meg tudná vetni a lábát – vélte.

A tulajdonos tájékoztatása szerint a 2015-ben Tiszaföldváron alapított, száz százalékban magyar tulajdonban levő Zsoldos Pálinka Kft., a Zsoldos Pálinka Manufaktúra csak pálinkafőzést végez, bérfőzésből tavaly 11,8 millió forint árbevétele származott. Az értékesítés az ugyanazon tulajdonosi szerkezettel működő Zsoldos Fruit Szociális Szövetkezet feladata, amelynek nettó árbevétele tavaly mintegy 5 millió forint volt.

(Forrás: MTI)