Beszélgetés a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjról

A díjról Bozzai Zsófia főszerkesztővel készült interjút 8:17 től megtekinthetik itt. Ünnepi gálán adtuk át a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka elismeréseket a díjazottaknak. A díj megalapítását követő nyolc év során első alkalommal idén nem valami más nagyszabású boros rendezvény keretein belül, hanem önálló eseményen adtuk át az elismeréseket az ország legszebb szőlőbirtokai tulajdonosainak, igazgatóinak, vezetőinek. 

Szerkesztőségünk nyolc éve alapította meg a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat. Büszkék vagyunk arra, hogy azt a tevékenységet díjazhatjuk, ami talán legszebb a földkerekségen. Mert ezzel a csodálatos bolygónkkal sok mindent teszünk, de talán az egyetlen emberi tevékenység, ami kétségkívül és egyértelműen hozzájárul az esztétikumához, az a szőlőművelés. Vagyis mi azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy díjazzuk azokat a birtokokat, melyek a legméltóbb tevékenység keretein belül is a legszebbet alkotják hazánkban.

A zsűri döntése alapján Kisbirtok kategóriában Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka a somlói 5 Ház Borbirtok lett. Az ezüstérem a soproni Gangl Borászat és Vinotékához, míg a bronz a Balaton-felvidéki Tagyon Birtokhoz került. A kategóriagyőztes három birtokot Dr. Csemez Attila táj- és kertépítészmérnök, városépítő mérnök, a Szent István Egyetem professzor emeritusa mutatta be.

A zsűri döntése alapján Középbirtok kategóriában Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló lett. Ezüstérmes Günzer Tamás Pincészete, míg bronzérmes a Lajver Birtok lett. A kategória-győztesek profilját Dr. Pásti György nyugalmazott egyetemi docens hozta fókuszba.

Nagybirtok kategóriában a zsűri döntése alapján az első helyezett a Takler Borbirtok lett. Az ezüstérem a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészethez került, míg a bronz a Tűzkő Birtok Pincészeté lett. A legnagyobb kategória, a nehézsúlyúak bemutatását lapunk főmunkatársától, Dékány Tibortól hallgathattuk meg.