Birtoklátogatások 2019/6 Tűzkő Birtok

Idén nyolcadik alkalommal került sor „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiírására. Olvasóink szavazata alapján született meg a legszebb szőlőültetvények köre. Hogy mely kategóriában mely borászatok kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Ennek során egy szép, napfényes augusztusi napra esett látogatásunk a Tűzkő Borbirtokon.

A bátaapáti Tűzkő Birtok a legrégebbi családi borkészítési hagyományokra épített borászat hazánkban. A borászat tulajdonosának felmenői 1385 óta rendelkeznek szőlő-, és bortermelő ősökkel. A dinasztia-alapítót úgy hívták, hogy Giovanni di Piero Antinori, akinek családja immár 26 generáción keresztül foglalkozik megszakítás nélkül borkészítéssel. A család jelenlegi feje, Piero Antinori márki eredetileg két társával, Zwack Péterrel és Jacopo Mazzeivel alapította meg a Tűzkő Birtokot Bátaapátiban. A 2000-res évek elején a tulajdonviszonyok átrendeződtek, a Zwack család kiválásával és a Mazzei család tulajdonrészének visszaszorulásával, Antinori márki tulajdonába került a birtok csaknem teljes mértékben. Az Antinori családnak a világ számos pontján van borászata, így Toszkánában, Máltán, Kaliforniában, Chilében, Romániában, újabban Kirgíziában is, ennek a láncolatnak része a Bátaapáti székhelyű Tűzkő Birtok is. A céget Piero Antinori igazgatja, akit ebben a munkájában három lánya, Albiera, Allegra és Alessia segít.

A birtok mérete igen tekintélyes, az összesen 250 hektáros területből 180 hektáron van jelenleg szőlő, melyből 120 hektár friss, 2011-2016 közötti telepítés. Ennek 2/3 része fehérszőlő, amiben hangsúlyosan, 30-30 hektáros területen van jelen a Szürkebarát, a Zöld Veltelini, és a Tramini. 15 hektáros a Rajnai Rizling, amit szerényebb arányban a Chardonnay, a Hárslevelű, a Sauvignon Blanc, meg a Zöldszilváni egészít ki. A kékszőlők dandárját a 30 hektárnyi Kékfrankos és a 15 hektáros Cabernet Franc adja, míg a Merlot egy kisebb, 8 hektáros terület foglal el.

Dr. Erdélyi Árpád ügyvezető igazgató alapos szaktudással, nagy lelkesedéssel mutatta be a birtokot, és borait

A szőlőbirtok az egyik legjobb paraméterekkel rendelkező ültetvény jelenleg hazánkban. A Tolnai Borvidék legdélebbi csücskében helyezkedik el, Szekszárd belvárosától 20 kilométerre délre az autóúton, légvonalban pedig mindössze 8 km.-re. Vagyis bár „szekszárdibb a szekszárdinál”, a hazai borvidékek besorolási furcsaságainak „köszönhetően” mégis tolnainak van címkézve. A Bátaapáti – Mőcsény – Mórágy külterületén elhelyezkedő birtok tökéletesen körbe van kerítve vadak ellen, ami 27 km-es kerítéshosszat jelent. A birtok szíve a mórágyi „Tűzkődomb”, itt van az a Cabernet Franc – Merlot tábla, ami borászat prémium-ültetvénye, az innen származó szőlőből készülnek a birtok csúcsborai.

Az Antinori-birtokokon mindenhol egységes a szőlők kezelése, a fürtmezőt már a fürtfejlődés kezdetekor kitisztítják

Lévén, hogy az Antinori család mintegy hatszáz éve foglalkozik borkészítéssel, így megvannak az egészen speciális metodikáik. Ezek közé tartozik a „töppesztő ládák” alkalmazása. A prémium borokhoz a kékszőlőt – javarészt a két Cabernet, valamint a Merlot fajtákat – a szüret során ún. töppesztő ládákba helyezik, és a szüret során a borászatuk székházaként használt magtárépület padlásterében helyezik el, ahol nagyon jó a széljárás. A padláson a ládák vörösesbarna színű végfalait kiemelik, hogy a széljárás tökéletesebb legyen. A szőlőket az időjárás függvényében nagyjából 20-25 napig tárolják – töppesztik – a ládákban, miközben hetente átforgatják, átvizsgálják a fürtöket, az esetleges rothadt szemeket eltávolítva.

Az Apponyi-pince műemléki védelem alatt áll

Ilyen szőlőből készül többek között a híres Tűzkő 300 elnevezésű csúcsbor is, amely első alkalommal 2009-ben készült, a Tűzkő pincék építésének 300. évfordulójára. A bor csak kiemelkedő évjáratokban készül, az első a 2006-os évjáratú borból, majd még a 2009-es évjárat, majd a közelmúltban a 2013-as évjárat. Minden évjáratból kizárólag 300 palack készül ebből a prémium minőségű csúcsborból, aminek csak egyik titka a töppesztő ládák alkalmazása, de kétségkívül hozzájárul kiemelkedő minőségéhez.

A jó hangulatú látogatást a birtokközpontban fejeztük be.

A birtokot alaposan körbejártuk, és már az első szőlőhegyi pihenőhelynél megkezdtük a kóstolást is, hiszen a bor ott a legélvezetesebb, ahol születik. Az ügyvezető igazgató, Dr. Erdélyi Árpád mély elkötelezettséggel mutatta be a birtokot meg a legizgalmasabb tételeket, amiben a főborász Simon Cecília is besegített. A mintaszerűen kezelt ültetvények szemléje után az átadás előtt álló új feldolgozót jártuk be, majd látogatásunkat a pincében fejeztük be. Ez az impozáns pince, melyben a stabil hőmérséklet 11-12 Co –tartományban mozog csupán, eredetileg az Apponyi családé volt, és építészettörténeti jelentőségű, úgy hogy műemléki védelem alatt áll.

(DékányT)