Birtoklátogatások 2020/5 Schieber Pincészet

Nagyon reméltük, hogy vírushelyzet ide, vírushelyzet oda – azért mégiscsak sikerül megoldanunk  idén is az immár kilencedik alkalommal kiírt „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” c. pályázatunk kiértékelését. Olvasóink szavazatai alapján született meg idén is a legszebb pincészetek köre. Hogy mely kategóriában mely pincészetek kerültek a legszebbek közé, arról itt számoltunk be. A legszebbek legszebbjeit pedig szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a SZIE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei ötödik utazásunk során Szekszárdra látogattunk a Schieber Pincészethez.

Látogatásunkat a Baranya-völgy legtetején, a Bati kereszt kilátó alatt kezdtük, ahol Schieber Anitával és Kern Ferenccel szemlélhettük meg birtokuk legújabb fejlesztéseit.

 

A pincészet a Baranya-völgyi mintegy 23 hektárról indult, majd folyamatosan növelve területeit napjainkra betelepítették a Baranya-völgytől a Bati keresztig tartó korábbi erdőterületet is. Ezzel egy álom vált valóra. Történt ugyanis, hogy a Schieber házaspár egy téli napon kisétált a birtokra. Január volt, hideg és sötétség, ám a szőlőterületük fölött a Bati Keresztig emelkedő erdőterület gyönyörű napsütésben pompázott. Az egész olyan volt mint egy látomás, és akkor hirtelen el is döntötték, hogy ezt a területet vissza kell hódítsák a szőlőkultúra számára.

Úgy állították össze a szőlőfajtákat ezen a 14 hektáros területen, hogy abból komplett bikavért készíthessenek.  Ezt a Baranya völgytől a Bati Keresztig tartó területet Tabuhegynek nevezték el saját használatra egyelőre, mert logikus hogy ez a pompás fekvésű, déli kitettségű szőlőterület a Baranya-völgy felett új elnevezést kapjon, hiszen teljesen egyedi, önálló a karakterű. Van itt Kékfrankos 5 féle klónból, Kadarka 11 féle klónból, Syrah és Merlot 3-3 féle klónból, Cabernet Franc 2 féle, valamint Cabernet Sauvignon 4 féle klónból. Ezek között külön érdekesség, hogy a Syrah egyik klónja egy cca. 130 éves Ausztráliában szelektált tőkeállományból származik, melynek egészen egyedi az ízvilága. Az erdőtől visszahódított területen természetesen igen nagy a vadkár veszélye, így aztán az egész területet körül kellett keríteni, ami idén tavasszal zajlott le Kern Ferenc irányításával.

 

A mintaszerűen kialakított ültetvény megtekintését követően a Kadarka utcai központban ültünk neki a kóstolónak Rappay József főborász, valamint Kern Ferenc sommelier és főkoordinátor szakértői asszisztálásával. Egy bámulatosan szépre fogalmazott pezsgővel indítottunk, melynek minden paramétere tökéletes volt, különösen a buborékszerkezete hosszan tartó gyöngyözéssel. Az Abra Kadarka siller után a berlini aranyérmes, és Wine Trophy-nyertes 2017-es Trilógia Kékfrankos következett, majd a 2016-os TABU Kékfrankos, ami a fajta legszebb értékeit mutatta. A 2017-es TABU Merlot 10 hónapig erjedt, és magas szintű egyensúly jellemzi.

A borbemutatót követően abban az izgalmas kalandban volt részünk, hogy megtekinthettük a borászat frissen elkészült új központját a Baranya-völgyben, ahol idén fogják első alkalommal fogadni a szüretet. A mintegy 1900 m2 hasznos területtel kialakított borászat a Szekszárdi Építész Alkotóműhely tervei alapján készült, főtervezője Hódosi László. A belső kialakításhoz Rappay József főborász instruálta a tervezőket, melynek megfelelően a hatalmas belső térben minden a pillanatnyi szükségletek szerint logikusan mozgatható, változtatható.  A szendvicspanel technológiával kialakított épület hegyfelőli oldala mintegy 3 méteres magasságig földben van, így hűtésére nem kell energiát fordítani nyáron sem. Belső terében mintegy 10 000 hl-es a pincészet tartályparkja, de itt érnek nagy vörösboraik nagyobbrészt Seguin Moreau, valamint Trust hordókban.

A Schieber Pincészet Szekszárd egyik legfiatalabb borászata, ám kitartrással és szakértelemmel napjainkra az ország legjobbjai közé kűzdötte magát, mamit a sok elismerésen kívül az is igazol, hogy idén tavasszal az ország legjobbjának járó Par Excellence díjat is ők érdemelték ki. Működésük talán legfontosabb titka, hogy kisszámú, ám tökéletesen összeállított csapatuk szakmailag és emberileg is a végsőkig elkötelezett a cég mellett.

A siker legfőbb kovácsai, Hurtony Szabolcs szőlész, Rappay József főborász, Kern Ferenc sommelier és főkoordinátor mind önálló stílussal rendelkező kimagasló tudású szakember, akik együtt nagyszerű csapatot alkotva állnak a tulajdonos, Schieber Anita mellett. És boraik minősége csak egyre magasabbra kúszik majd, ahogy beérnek új telepítéseik a Baranya-völgy felett, a Tabu-dűlőn.

(DT)