16889 palackos borgyűjteményt árvereztek el

A Sotheby’s Hong Kong-nál három nap alatt, 2704 tételben került kalapács alá a gyűjtői készlet, amely összesen 8,5 milliárd forintnyi bevételt termelt.

Ezzel új rekord született az egy tulajdonostól származó borok árverései között. A tételek egy névtelen, csupán a Transcendent Collector-ként ismert gyűjtő pincéjéből érkeztek, és burgundiai Grand Cru-k, Bordeaux-i Premier Cru-k, valamint a legjobb Champagne-i, Rhône-i, és olasz borászatok italaiból álltak.

A tételek között 1926-tól induló, jelentős Dom Perignon pezsgőgyűjtemény, hat évtizedet felölelő Krug-gyűjtemény, 275 tételnyi, öt évtizedet átfogó Domaine de la Romanée-Conti, Bordeaux-ból többek között 1945-ös La Mission Haut-Brion, 1961-es Chateau Lafite és 600 tételnyi Domaine Coche-Dury bor, köztük 1988-2012 közötti Corton-Charlemagne-ok és 1982-2014 közötti Meursault Perrières-ek szerepeltek.

Az ismeretlen gyűjtőt, akiről annyit lehet tudni, hogy ázsiai származású, és egy ingatlanfejlesztéssel foglalkozó család ötödik generációjának képviselője, „a világ újhullámos gyűjtőinek ragyogó példájaként” mutatták be a Deutsche Welle TV-n: olyannak, aki elég szerencsés volt ahhoz, hogy már igen fiatal korában rendelkezzen elegendő vagyonnal ahhoz, hogy elkezdjen borokat vásárolni, és a legeslegjobbakra összpontosíthasson.

(Forrás: Telegraph, Sotheby’s)