Januárban közel 10 százalékkal emelkedtek a turisztikai bevételek

MTÜ

A tavalyi történelmi rekordév után 2019 elején is folytatódott a vendégek számának növekedése Magyarországon. Januárban a turisták mintegy 30 milliárd forintot hagytak a hazai szálláshelyeken, és míg a vendégéjszakák száma közel azonos maradt, a szálláshelyek közel 10 százalékkal tudták növelni bevételeiket az előző év azonos időszakához képest.

Tovább nőtt mind a belföldi, mind a külföldi vendégek száma 2018 januárjához képest, az év első hónapjában az összes vendégszám csaknem elérte a 650 ezer főt. Kétszámjegyű növekedést értünk el olyan fontos küldőpiacainkról, mint az Egyesült Államok, Kína, Spanyolország, a régióból pedig Romániából és Csehországból érkeztek jóval többen hazánkba, mint tavaly ilyenkor. Jó hír az is, hogy továbbra is élénk a belföldi turizmus, amit a SZÉP-kártya költések több mint 7 százalékos emelkedése is erősít. A pihenőkártya 2019-ben a korábbi évekhez képest is nagyobb mértékben fogja ösztönözni a magyar családok belföldi utazásait.

A következő években már nem kell márciusig várnunk, hogy megismerjük a januári forgalmi adatokat. A júliustól bevezetésre kerülő Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnak köszönhetően jövőre már valós időben, a teljes szektorra vonatkozóan fogjuk látni a turisztikai mutatószámokat, amely hozzájárul az ágazat versenyképességéhez, a célzott fejlesztések és kampányok tervezéséhez.

(Forrás, fotó: Magyar Turisztikai Ügynökség)