Szekszárd legjobb vörösbora idén egy 2016-os kékfrankos lett

A Schieber Pince egy 2016-os kékfrankosa lett a legjobb vörösbor a kétnapos szekszárdi borversenyen – közölte a szekszárdi hegyközség.

Az idei versenyre 54 termelő összesen 238 bort nevezett, jellemzően a 2016-18-as évjáratokból. A minták között a legtöbb, 40 kékfrankos volt, emellett 22 cabernet franc, 20-20 cabernet sauvignon és merlot is a nyolc bíráló bizottság elé került.

A kategóriák legjobbjait egy héttagú, szekszárdi borászokból álló zsűri bírálta el, közel negyven mintából választották ki a csúcsborokat. A pénteki bírálatra a 90 pont felett értékelt, vagy a kategóriájában a két legmagasabb pontszámot elért bor került be.

A Schieber Pincészet Tabu elnevezésű kékfrankos-válogatása a Baranya-völgyi dűlőben fekvő ültetvényen termett öregtőkés szőlőből készült – mondta Schieber-Horváth Anita, a pincészet vezetője. A kiemelkedően jó évjáratot képviselő bort egy évig érlelték hordókban. A borászat vezetője megjegyezte: a díj bizonyítja, hogy a borvidék egyik zászlóshajójának számító kékfrankosból is lehet csúcsbort készíteni.

Szekszárdon az elmúlt három évben kétszer merlot és egyszer cabernet-merlot házasítás lett a legjobb vörösbor.

(Forrás: MTI, Schieber Pincészet)