A XXVI. Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny

Június végén XXVI. alkalommal került sor Bogácson a BÜKKVINFEST- Bükkaljai Borfesztivál és Nemzetközi Borverseny megrendezésére. Bogács egyre szépülő termálstrandjával és egyre kiválóbb boraival akár a magyar hazai borágazat és idegenforgalom emblematikus helyszíne is lehetne, hiszen ez talán az a két legfontosabb vonzerő, amivel turisztikailag is előretörhetünk. A borversenyen kiemelkedően szerepelt az ukrajnai Chizay Pincészet.

A nemzetközi borversenyre öt országból 239 minta érkezett, 8 bizottság értékelte a nevezett tételeket. A borverseny szervezője és lebonyolítója a Bükki Borvidék Hegyközségi Tanácsa, valamint Bogács Község Önkormányzata volt, s a bírák között sok neves borászat szakember képviseltette magát. A rendezvény fővédnöke Tállai András a Pénzügyminisztérium miniszter helyettesi feladatokat ellátó parlamenti államtitkára volt, míg a borverseny szakmai védnökségi feladatát Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke látta el. A megfelelő színvonalú bírálatot segítette bizottsági elnöki munkájával Gál Péter az Agrárminisztérium Főosztályvezetője, Slezsák Zoltán a Magyar Sommelier Szövetség elnöke, valamint Nagy Szabolcs borászati felügyelő.

A nemzetközi borverseny nagy meglepetését az ukrajnai Chateau Chizay borászat jelentette, akik benevezett 8 tételükből 1 Nagy Aranyat és 6 Aranyat nyertek, így ők lettek a borverseny legeredményesebb borászata. A Chateau Chizay Pincészet székhelye Beregszászon van, 272 hektáros birtokukból a Tisza felső folyása mentén Beregszászon 70, Medencén 121, Závidfalván 81 hektárt művelnek.  2017-es tételeik közül a Traminit díjazta a zsűri Nagy Arannyal, míg Cabernet-Merlot rozéjuk, Furmintjuk, Cserszegi Fűszeresük, Muskotályuk, Trojanda rozéjuk, Kagorjuk aranyérmes lett.

A borverseny másik kiosztott Nagy Aranya a tokaji Obzidián borászaté lett 2017-es Tokaji Sárgamuskotályukkal, akik ezen kívül még további 3 aranyérmet is bezsebelhettek. A helyi borászatok közül idén a Csáter Apó borászat volt a legeredményesebb 4 aranyérmével, de szépen szerepelt a tibolddaróci Mezei Pincészet is, akik 2 aranyérmet vihettek haza.

Az eredményhirdetésre a Közösségi Házban került sor, majd ezt követően zenés bortúra indult a Cserépi úti pincesoron igen nagy sikerrel. A bortúra keretén belül tartotta a Szent Márton Borrend Lovagavató ceremóniáját. Borlovag lett: Klaus-Peter Willsch Bundestag képviselő és Erőss János az Eszterházy Károly Egyetem borásza.