Chateau Chizay – Borok Ukrajnából

Beregszászt ugyanúgy szimbolizálják szőlőhegyei, mint Velencét a gondolái, a Tátrát havas csúcsai. Ez volt a közvélekedés a múlt század elején, amikor ez a térség az „Alsó-Bereg-ugocsai borvidék” központja volt. Ha viszont napjainkban Ukrajna említésre kerül, sajnos az ott dúló háború jut mindenkinek eszébe, meg az onnan származó kétes minőségű mezőgazdasági eredetű dömping-termékek. Szerencsére ez a kárpátaljai, határunkhoz közeli térség alapjaiban még napjainkban is meg tudott valamit őrizni eredeti bájából, borainak minősége pedig egyre szebb jövőt jelez előre.

A Beregszásztól Nagyszőllősig vezető útszakasz valamikor arról volt nevezetes, hogy zölden ragyogó szőlőhegyek övezték. Ahogy azt a múlt század harmincas éveiben megjelenő szaklap, a „Szőllő-Bor-Gyümölcs” írta:

„A millió és millió szőlőtőke, a százezer és százezer gyümölcsfa egymás mellé sorakozva úgy áll előttünk, mintha a nagy természet fenséges hadseregének véghossztalan díszcsapatai vonultak volna fel tiszteletünkre. Aki csak egyszer is elmegy e csodahegy alatt, lehet akármilyen nagyigényű világjáró is, döbbenetes elragadtatással állapítja meg, hogy valami olyan szépet, nagyot, rendkívülit látott, ami páratlan a maga nemében. Beregszászt a szőlőhegyéről, a szőlőkultúrájáról éppúgy ismernie kell mindenkinek, mint ahogy Velencét ismerik a Szent Márk teréről, gondoláiról, a Tátrát havas csúcsairól, Karlsbadot gyógyforrásairól.”

Beregszász, a város szőlőhegyéről

Persze ez az idilli állapot már a múlté, hiszen jött szovjet korszak a maga kolhozosításával, és a természet itt is elvesztette valamikori varázsát. Ugyanakkor szerencsére a privatizációt követően létrejöhettek kisebb-nagyobb szőlőbirtokok, melyek foltokban megőrizték a szőlőkultúrát, megtartották a szőlőhegyi táj esztétikumát. Ezek közül is nagyságával, minőségével kiemelkedő a Chizay Pincészet.

A borászat hangulatos központja

Ez a beregszászi székhelyű borászat, amely elsőként jelentkezett ebből a régióból minőségi termékekkel, összességében 272 hektáros birtokán műveli a szőlőt. Beregszászon 70, Medencén 121, Závidfalván 81 hektár tartozik hozzájuk. A beregszászi Kishegy déli oldalában, festői környezetben helyezkedik el ültetvényük, a Tiszától alig 10 kilométerre északi irányban. Ezen a birtoktesten 200-300 méteres tengerszinti magasságban Muskotály, Cserszegi Fűszeres, Tramini, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling mellett Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon és Franc, valamint Alibernet terem.

Beregszásztól észak-keletre légvonalban mintegy 25 km. távolságban helyezkedik el a medencei (Migyanica) 121 hektáros birtoktest, amely az utolsó mezőgazdasági művelésű terület a Kárpátok északi vonulatának lábainál. Ezen a területen a fehérek közül Furmint, Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Pinot Blanc, a felvidéken is népszerű Mopr terem, míg a kékszőlők közül Cabernet Sauvignon, Kékfrankos és a grúz eredetű Saperalu terem. Munkácstól délkeletre terül el a helyenként tavakká szélesedő Rika folyó mentén húzódó závodfalvi (Zavidovo) 81 hektáros birtoktest, ahol 300-400 m. tengerszint feletti magasságban terem a szőlő. Itt a Leányka és a Muskotály mellett Cabernet sauvignon és Izabella terem, ez utóbbi kiváló zamatú mustjellegű üdítőital alapanyagaként a tengerentúlon igen népszerű. A Chizay birtokon a szőlő egészségvédelmét az európai AKG rendszerű, vagyis korlátozott szerhasználatú kezelés biztosítja. Vagyis e termék esetében fel sem vetődhet az a bizalmatlanság, ami általában az Ukrajnából származó gabonatermékekkel szemben felvetődhet.

„Beregszászt szőlőhegyéről”

Október közepén bejárva a borászat birtoktesteit, elsőként az szökik az ember szemébe, hogy itt még a szüret első harmadában tartanak. A Pinot noir, a Kékfrankos, a Merlot, a Cabernet Sauvignon nagyszerű kondícióban, gyönyörű, egészséges fürtökkel várja a szüretet akkor, amikor ezeket a szőlőfajtákat például Villányban idén már szeptemberben le kellett kapkodni a tőkékről. Hosszabb termésidő, gazdagabb beltartalom, élénkebb savakat eredményez. A globális felmelegedés miatt sajnos a savak egyre inkább kiégnek Európa tradicionálisan legnagyobbnak tekintett termőhelyeiről. A XXI.-ik század Beregszásza úgy néz ki, a XX. század Piemontjának szerepét veheti át. Vagyis a legnagyobb potenciál, a legnagyobb érlelhetőség, a leggazdagabb beltartalom az itt készített borokban jelentkezhet.

A Furmint nagyszerű kondícióban várja az idei szüretet a medencei birtoktesten, a Kárpátok lábainál

De a fehérszőlők esetében is a legnagyobb minőség elérésére van lehetőség itt a Kárpátok északi koszorújának védelmében. Tavaly a Furmint gyönyörű szépen beaszúsodott a medencei birtoktesten, ami emberemlékezet óta nem fordult elő ezt megelőzően. Az ebből készült 2022 évi késői szüretelésű Furmint a legszebb tokaji szamorodnik paramétereit mutatja. Telt zamata, miközben nagyszerű citrusai a mangótól a fügéig egész sor délszaki gyümölcs ízvilágát sűríti a palackba, miközben legintenzívebben a birsalma zamatai dominálják. Amelyik borversenyen ez a nagy test, koncentrált zamatok, és harmónia által jellemzett termék elindul, a 95 ponton felüli eredményt garantálja.

A tavalyi – beaszúsodott – Furmint lehengerlő beltartalommal a pincészet egyik zászlósbora (jobbra)

A covid-időszakot arra használták fel a borászatnál, hogy saját pálinka-üzemet hoztak létre mintegy 2 millió dolláros beruházással. A borászat termék-skálája pedig annyira széles, hogy azt szinte alig lehet áttekinteni. A borok mellett a 2020-as évjárattal elkészítették első pezsgőjüket is. Az általuk készített Kagor az ortodox egyház vallási szertartásainak nélkülözhetetlen itala, míg kóser boraik az izraelita beállítottságú lakosok kedvence úgy az Ó, mint az Újvilágban.  A Troyanda pedig egy portói jellegű, kárpátaljai specialitás, amely késői szüretet követően avinálással készül 2 éves hordós érleléssel, a bor így megőriz mintegy 170 gr/liter cukortartalmat 16-17 ezrelék alkoholtartalom mellett. Az idei Concours de Monde borversenyen Brüsszelből aranyérmet hozott.

A Chizay Pincészet nagy hangsúlyt fektet az edukációra is, ezért múzeumot hozott létre, melyben a látogatók általános ismereteket szerezhetnek a borokról, ugyanakkor a helytörténeti adatokkal is megismerkedhetnek

Az Y generáció megszólítása érdekében is érdekes terméket dobtak piacra, melyben rozé adja az alapbort, amit némi grapefruit egészít ki izgalmas coctail-lé.  Nagyon széles tehát a skála, a Chizay Borászat beruházott a jövőbe. A reményeket szépen visszaigazolják a tények, a sorozatos szép eredmények. Az Alsó-Bereg-ugocsai borvidék a Trianon előtti Magyarország 1000 évében egy perifériára, a szőlőtermelésre alkalmas övezet északi szélére szorult állapot jellemezte. A globális felmelegedés ezt a borvidéket egyre inkább felértékeli, Beregszász és környéke a XXI. század Piemontja lehet.

Dékány Tibor