Bor- és dzsessznapok a debreceni Nagyerdőben

Az ország egyik jelentős boros rendezvényét, a résztvevők számát tekintve a legnagyobb dzsesszfesztiválját, a Debreceni Bor- és Jazznapokat  augusztus 2.-és 5. között rendezik meg a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén.

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere a város „egyik legnagyobb sikerű újrakoreografált rendezvényének” nevezte a bor- és dzsessznapokat sajtótájékoztatóján utalva arra, hogy néhány évvel ezelőtt „összeházasították” az addig külön-külön megtartott borkarnevált és a zene rendezvényt.

Hozzátette: a fesztiválnak az elmúlt években mintegy húszezer látogatója volt. Az idei négy nap alatt 19 borvidék 69 borászata, valamint 12 ország 161 dzsesszmuzsikusa mutatkozik be a rendezvényen. A borkóstolás szempontjából az egyik legfontosabb hír, hogy Debrecen egykori szőlőskertje, az Érmellék is újra bemutatkozik.

Teremi Nóra kulturális menedzser azt emelte ki, hogy ismét jellemzi majd a találkozót a fiatal dzsesszformációk bemutatkozása, kilenc produkcióban együtt muzsikálnak hazai és külföldi művészek és külön zenéléssel köszöntik a születésnapos fellépőket: Gyarmati Zoltánt és Tommy Vig 80 éves művészeket, valamint Szőke Szabolcsot 70., ifj. Szakcsi Lakatos Bélát 50. születésnapja alkalmából.  Érdekességként említette, hogy ismét Debrecen vendége lesz a cseh Jirí Stivin Quartet, amely negyven éve lépett fel utoljára a dzsessznapokon. Tóth Ernő, a Főnix rendezvényszervező programigazgatója emlékeztetett arra, hogy 1971 óta folyamatosan megrendezik a debreceni dzsessznapokat, amelyet negyedik éve „házasítanak össze” a borkarnevállal. (mti)