Francia elismerés a beregszászi Chizay-nak

A XXV. Bükkvinfest Bükkaljai Borfesztiválon, valamint Nemzetközi Borversenyeken aratott sikerei nyomán már korábban beszámoltunk a kárpátaljai, Beregszász székhelyű Chizay borászat szép eredményiről. A jelek szerint a borászat folyamatosan végzi eredményes munkáját, így a közelmúltban újabb nemzetközi sikert ért el egy, a borászat beregszászi központjában szervezett bemutatón.

Május 21-én nagyszabású szeminárium és bemutató volt a beregszászi Chizay borászatnál. Az eseményen mintegy 60 meghívott vett részt. A Kárpátaljai Regionális Államgazdasági Szövetség és az Ukrán Kereskedelmi Kamara szervezésében megtartott rendezvényen a Francia Nagykövetség konzuli szinten képviseltette magát. Francia részről jelen volt a nagykövetség agrárgazdasági szakértője Mykola Perri, továbbá a Bordeaux-i Szőlészeti – Borászati egyetem professzora, Stefan Bade is.

A Chizay Borászat ültetvényei Beregszász felett emelkednek

A rendezvényen bemutatott borok mély benyomást tettek a résztvevőkre. A borok magas minősége meglepte a vendégeket, akik a kóstolást követően úgy nyilatkoztak, hogy a Cserszegi Fűszeres, a Rose Szakura, a Furmint, valamint a Trojanda az EU borboltjaiban is a legmagasabb nívót jelentenék. A francia szakemberek szerint a magas színvonalból is kiemelkedő Furmint és Trojanda 30-50 eurós árban is elkelne.

A francia vendégek elismerésüket fejezték ki a Chizaj Borászat vezető teamjének, személy szerint is a Hadar Tibor, Udvarhelyi Zoltán,Vaszilja Genadij, Slezsák Zoltán,Rózsa György, Pogorelják Iván, Orbán István, Tovt Attila, továbbá Lebigy Inga alkotta csapatnak.

A borászat szortimentje széles skálát fog át

A Chizay Pincészet, amely elsőként jelentkezett ebből a régióból minőségi termékekkel, beregszászi székhelyű. Összességében 272 hektáros birtokából Beregszászon 70, Medencén 121, Závidfalván 81 hektárt művelnek. A beregszászi Kishegy déli oldalában, festői környezetben helyezkedik el ültetvényük, a Tiszától alig 10 kilométerre északi irányban. Ezen a birtoktesten 200-300 méteres tengerszinti magasságban Muskotály, Cserszegi Fűszeres, Tramini, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling mellett Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, valamint Alibernet terem.

Beregszásztól észak-keletre légvonalban mintegy 25 km. távolságban helyezkedik el a medencei (Migyanica) 121 hektáros birtoktest. Ezen a területen a fehérek közül Cserszegi Fűszeres, Olaszrizling, Pinot Blanc, a felvidéken is népszerű Mopr terem, míg a kékszőlők közül Cabernet Sauvignon, és a grúz eredetű Saperalu terem.

Nagy birtok kiemelkedő minőséggel

Munkácstól délkeletre terül el a helyenként tavakká szélesedő Rika folyó mentén húzódó závodfalvi (Zavidovo) 81 hektáros birtoktest, ahol 300-400 m. tengerszint feletti magasságban terem a szőlő. Itt a Leányka és a Muskotály mellett Cabernet Sauvignon és Izabella terem, ez utóbbit konzervált must formájában a tengerentúl is szívesen fogyasztják.

A Chizay Kárpátalja vezető borászata, bár a hozzájuk vezető úton a határ még nehezen átjárható, mégis érdemes felkeresni már csak a táj, meg a bor szépsége miatt is. Remélhetjük, hogy a legutóbbi választások eredményeként a korábbi feszültségek a két ország között oldódnak, és ennek eredményeként a beregszászi borászat, a beregszászi bor is közelebb kerül hazánkhoz, valamint az EU-hoz.

(DT)