Jubilált a CEVI

A Független Szőlő- és Bortermelők Európai Szövetsége, a CEVI 2017-ben töltötte be fennállásának és egyben a független szőlő- és bortermelők melletti töretlen kiállásának 15. évfordulóját, amit november 7-én Brüsszelben összesen százötven meghívott, így többek között számos európai parlamenti képviselő, Vytenis Andriukaitis európai biztos és az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési főigazgató Jerzy Plewa társaságában ünnepeltek meg Brüsszelben.

A CEVI (Confédération Européenne des Vignerons Indépendants) a képzőművészeti és irodalmi remekek tárházaként is szolgáló Cercle Royal Gaulois klub épületében megtartott, baráti hangulatú összejövetelén az Európai Unió mindhárom fő intézménye képviseltette magát:

  • a Tanács több mint 20 állandó képviseleten és a magyar eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár személyén keresztül;
  • a Bizottság mind politikai (biztosok, kabinettagok), mind közigazgatási szinten (a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési, Adóügyi és Vámuniós, Egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Főigazgatóságok, az Európai Külügyi Szolgálat, stb. képviselői);
  • az Európai Parlament 12 tagállam 20 parlamenti képviselője révén.

A rendezvényen beszédet mondott Vytenis Andriukaitis egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztos és Eric Andrieu parlamenti képviselő, a borágazati frakcióközi csoport alelnöke. Phil Hogan mezőgazdasági biztos külföldi útja miatt nem tudott eljönni, de videóüzenetben köszöntötte az egybegyűlteket, melynek zárásaként megerősítette, hogy nagy várakozással tekint a CEVI-vel való együttműködés elé az európai mezőgazdaság előtt álló problémák kezelése tekintetében.

A jelenlévők köszöntését követően Thomas Montagne, a CEVI elnöke (a képen) elmondta, hogy a független bortermelő a szőlőtől a borospohárig terjedő termelési vertikumot lefedő munkája a vidékfejlesztés egyik alapeleme és hogy „a mai este sikere 15 év munkájának gyümölcse. A CEVI megbízhatósága, eredeti ötletei és a termőföldet érintő központi kérdésekkel való foglalkozása miatt vált kulcsfontosságú szereplővé. Realista alapállásunk miatt néha konfliktusba kerülünk az uniós hivatalokkal és politikával, de ez nem akadályoz meg minket abban, hogy velük szorosan együttműködve, kölcsönös bizalmi alapon dolgozzunk a különféle szabályozások alakításán. Ezt az alkalmat megragadva szeretnénk nekik is köszönetet mondani.”

Az este során a CEVI-t érdeklő témakörök is szóba kerültek, így a skandináv monopóliumok ügye, a közös agrárpolitika további egyszerűsítésére irányuló ún. salátarendelet, az egyszerűsítés és az élelmiszeripari jelölések kérdése, a borturizmus, a magas környezeti érték szerinti tanúsítások, a távértékesítés és a H2020 európai program elindítása.