A Vindependent vezetői a borágazat kihívásairól

A Vindependent vezetősége sajtó-beszélgetés keretében adott számot az egyesület közelmúltbéli tevékenységéről, valamint az előttünk álló 2019-es év kihívásairól, a borágazat nemzetközi fenyegetettségéről. A tervekről, elképzelésekről, nehézségekről Wille-Baumkauff Márta, a Vindependent elnöke, valamint Rókusfalvy Pál elnökségi tag adtak tájékoztatást. 

A 2005-ben alakult Vindependent a magyar családi és magánbirtokokat fogja össze és képviseli, rendelkezve olyan működési kerettel, kapcsolatokkal és struktúrával, ami elengedhetetlen az érdekképviselet hatékonyságához. Bár a Vindependent kevésbé ismert a nagyközönség számára, tagjainak személye, szakmai tapasztalata, elhivatottsága és kapcsolatrendszere szavatolja az ökoágazat érdemi képviseletét és az élénk szakmai párbeszéd folyamatos fenntartását. A Vindependent tagsága az Európai Független Szőlő- és Bortermelők Szövetségében ( CEVI) pedig biztosítja, hogy európai uniós szinten is képviselete legyen a magyar (bio) szőlősgazdáknak.

Nagy nyereséget jelent az egész borász-szakmának ugyanúgy, mint országunknak, hogy  Wille-Baumkauff Márta (MWB)  Németországból visszatérve 1991-ben birtokot alapított az abaújszántói Bilicki pince megvásárlásával és 10 hektáron gazdálkodva példát mutat nem csupán minőségi borkészítésből, hanem környezet-tudatos, biodinamikus gazdálkodással Földgolyónk megbecsüléséről, a környezet védelméről. De ez még nem minden, hiszen nagy előny, hogy sokoldalú nyelvtudásával az EU-ban is képviselni tudja a magyar (bio) szőlősgazdák érdekeit.

A január 14.-i sajtóbeszélgetésen MWB által elmondottak rímeltek azokra a figyelmeztetésekre, melyek az EU felől már egy ideje jelentkeztek. A tavaly, 2018 március 1-jén megrendezett Borjog és Bormarketing konferencián rendkívül fontos jelenségre hívta fel a hallgatóság figyelmét Dr. Ignacio Sanches Recarte, a CEEV főtitkára. Mint elmondta, a nagy konszerneknek nem érdeke a borágazat sikere, hiszen a legtöbb bortermelő családi vállalkozás világszerte, és szeretnék részesedésüket a világ alkoholtartalmú italainak piacáról visszaszorítani. A nagy tőkés társaságok ezért egy olyan lobby-tevékenységbe fogtak, hogy a borválasztékot kriminalizálják. Arra törekednek, hogy a boros etikettek egyre inkább a cigaretta-címkékhez hasonlítsanak, melyek mindegyikén feltüntetésre kerülne, hogy a bor rákot okoz. Vagyis a bor számos összetevőjéből kifejezetten kiemelnék az alkoholt, mely veszélyt okozhat. Köszönet az előadónak, hogy idejekorán felhívta a figyelmünket egy újabb – ellenünk is – irányuló veszélyes nemzetközi támadásra.

Ahogy most MWB ecsetelte a helyzetet, a nyomás tovább fokozódik. Szinte hihetetlen, de 30 000 lobbista él Brüsszelben, akik különféle érdekcsoportokat képviselnek, és civil társaságokon keresztül gyakorolnak nyomást a bortermelőkre. Az még nem lenne baj, hogy engedélyezték a rezisztens fajták termelését a bio-termelők részére, de egyúttal olyan direkttermő fajtákat is engedélyeztek, mint az Othello, az Izabella, a Noah (Nova), a Concord, a Clinton, a Herbemont, vagy a Jacquez. Mint MWB ismertette, a jelek szerint az olasz bortermelőkkel alakíthatunk közös frontot, akik hozzánk hasonlóan szintén nem örülnének ezeknek a változásoknak.

Ezek a módosítások ugyanakkor feltartóztathatatlanoknak tűnnek, hiszen már az idén be kívánják vezetni, hogy mint a legtöbb élelmiszeren, úgy a borokon is feltüntetésre kerüljön kötelező jelleggel az összetevők listája, valamint a kalóriatartalma. A bortermelőknek a továbbiakban jó matekosoknak is kell lenniük, mert bonyolult képlet alkalmazásával lehet csak kiszámolni az adott bor energiatartalmát. Ami nyilvánvalóan felesleges, hiszen a borban éppen az a szép, hogy társaságot épít, hiszen akkor bontunk fel egy palackot, ha többen együtt vagyunk, amikor úgysem lehet kiszámolni, hogy egy adott pohárba éppen mennyi kalóriát töltünk.

Íme az apró kis egyenlet, melynek segítségével minden szőlősgazda játszva kiszámolhatja majd borának energiatartalmát!

A hazai programban pozitív fejleményt jelent, hogy a Vindependent Öko-szekciója három helyszínen fog ismeretterjesztő előadást tartani, ahol elsősorban a bio-termelési mód iránt érdeklődő fiatal bortermelők részvételére számítanak. A fókuszban a bio-alapú szőlészet, borászat, valamint a marketing áll. Tokajban az észak magyarországi régió, Villányban dél-Pannónia, a Balatonnál pedig elsősorban a Balaton-régióhoz tartozó borászok számára.

(DékányT)