Megszólaltak nagyágyúink a HWS nyitónapján

Április 21. és 25. között folynak a Hungarian Wine Summit (HWS) eseményei, amely a közép-kelet-európai régió egyik meghatározó borszakmai találkozója. A rendezvényre közel száz külföldi szakembert hívott meg a Magyar Bormarketing Ügynökség a magyar borok számára kiemelten fontos export piacokról, de az eseményen jelen vannak a hazai borászatok képviselői, szakírók és véleményvezérek is. E rendezvény első napján került sor Molnár Péter és Mészáros László SWEET TOKAJ – MUCH MORE THAN DESSERT WINES (Édes Tokaj – de mennyire több mint csupán desszert borok) című előadására a Budai Millenárison, mely előadás bemutatta csúcs tokaji értékeinket. Ezt követően megszólaltak vörös hangolású nagyágyúink is Sebestyén Csilla és Gál Tibor felvezetésében. RED WINES ON THE RED CARPET – EXPRESSIONS OF KÉKFRANKOS AND BIKAVÉR borászatok (Vörös borok a vörös szőnyegen – benyomások a Kékfrankos és Bikavér világáról)

A 7 Mesterlovesz Tokajbol a HWS-en

Nagyszerű érzés, hogy a Kárpát-medence olyan fantasztikus íz orgiával rendelkező gyümölcsöket terem, hogy boraink minden kategóriában a lehetséges legjobb színvonalat tudják mutatni. A tokaji borok bemutatására a legalkalmasabb, leginkább értő előadóink vállalkoztak, Mészáros László, a Tokaj Disznókő igazgatója, valamint Dr. Molnár Péter egyetemi docens, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője, a Tokaj Patricius igazgatója.

Tokaji edesek a legavatottabaktol

Csúcs Tokaji édesboraink a HWS-en

A bemutató rögtön kezdődött a 2019-es Béres Tokaj Magita cuvée-vel, amely egy rendkívül gazdag, egyedi édesbor. Aszúszemeket idéző illatában és ízvilágában mazsola, szárított füge és datolya, aszalt sárgabarack, méz is megjelennek. Igazi tokaji desszertbor, de az élénk savérzetnek köszönhetően vibráló, élénk beütéssel. Vagyis a bemutató ott kezdődött, ahol mondjuk Sauternes-ben max végződhetett volna. Folytatódott egy Holdvölgy édes szamorodnival, a 2013-as Eloquence-szel. Ebben az édes szamorodni-illatban konfitált citrusok és trópusi gyümölcsök dominálnak, úgy mint a mangó és a maracuja. Ízében birsalmasajt és dinnye dzsem bontakozik ki lágy textúrában, egy kis mentollal a korty végén behízelgő harmóniával.

Disznoko boraszati kozpontja

Harmadik tétel egy 5 puttonyos aszú volt a Royal Tokajtól egy kiemelkedő évjáratból, 2017-ből. Illatában kellemes gyümölcsösség és fűszeresség keveredik. Kiváló szerkezetű bor, vibráló frissességgel, melyben a fehér húsú őszibarack és érett szilva jegyei jelennek meg. Kiegyensúlyozott édességét kellemes savai szépen egészítik ki, üde friss érzettel párosulva, hosszú lecsengéssel. Negyediknek jött a Disznókő 2014-es ötputtonyosa, melyet a legautentikusabb tolmácsolással élvezhettünk a birtok igazgatójától. Ez egy igazi csoda már illatában naspolyával, csipkebogyó lekvárral, a citrusok széles skálája mellett szép botritisszel, harmonikus összhatással. A Patricius 2017-es 6 puttonyos aszúja következett, amely a Decantertől 98 pontot kapott. És ezek után mi is kitehetjük ezt a pontot, ennél többet felesleges mondani.

A bemutaott borok analitikai parameterei

Hatodiknak a Tokaj Hétszőlő 6 puttonyosa következett 2004-ből. Az organikus birtok elsőként érdemelte ki szerkesztőségünktől a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” kitüntető címet, így természetes, hogy produktumai közel állnak szívünkhöz. Ez a tétel idén épp huszadik életévébe lépett, de annyira eleven, annyira túláradó a citrusossága, hogy ámulatra méltó. Ízvilágában egyszerre jelennek meg benn a kandírozott gyümölcsök a kajszitól a narancsig, miközben a szájüreget kitöltő krémessége teljesen lebilincsel. Zárótétel a Grand Tokaj 2004-es eszenciája volt, a természet csodája, ami csak nálunk, csak Tokajban, és aki ezt megízlelheti, sohasem felejtheti.

A Grand Tokaj fontos dűlője a Szarvas Tokajban

Nagy vörösök a HWS-en

A Tokaji édesborok kínálata mellett megjelent másik Hungarikumunk is, a Bikavér ezen a nyitó napon a legnépszerűbb kékszőlős borunk, a Kékfrankos mellett.  A borokat Sebestyén Csilla és Gál Tibor tolmácsolásában kóstolhatták a résztvevők. Sebestyén Csilla természetesen a szekszárdi, míg Gál Tibor az egri megközelítést mutatta be nem csupán értő módon, hanem ahogy ez egy bikavér-párbajtól már megszokott, kedvesen csipkelődő stílusban. 2021-es Kékfrankos Hoop Geregtől, 2019-es Soproni Kékfrankos az Etyeki Kúriától, Gurovica Kékfrankos a Takler Borászattól 2020-ból volt a nyitó sorozat. Innentől már átvették a szerepet a Bikavérek. Grand Bleu 2017 a Kovács Nimród borászattó, 2019-es Iván Bikavér a Sebestyén Pincészettől. Majd jött megint egy szekszárdi tétel, a Báró Steiner Bikavér 2020-ból az Eszterbauer borászattól. A két zárótétel már Egerből érkezett, a 2021-es Merengő a St. Andreától, majd a Síkhegy Bikavér Grand Superior 2017 a Gál Tibor borászattól. A Szekszárd – Eger vetélkedőből megint csak a közönség került ki győztesen.

A Takler Boraszatot Gurovica Kekfrankosuk reprezentalta

(DT)