Bejegyezték az idei hajtásokat a Szőlő jövésnek könyvébe Kőszegen

Több száz éves helyi hagyományokat követve április 24-én Szent György napján idén is bejegyezték a hajtásokat a Szőlő jövésnek könyvébe Kőszegen – közölte Pócza Zoltán, a Jurisics-vár Művelődési Központ és Várszínház igazgatója.

A vasi kisvárosban 1740 óta az évnek ezen a napján mutatják be a helyi szőlősgazdák a város elöljáróinak a frissen vágott szőlőhajtásokat, amelyekről rajzot készítenek a külön erre a célra szolgáló, díszes könyvbe.

Az egyedülálló kőszegi hagyományt 2013-ban felvették a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe, 2019-ben pedig kiemelkedő nemzeti értékként bekerült a Magyar Értéktárba is.

Pócza Zoltán elmondta: az idei hajtások szépen fejlettek, erőteljesek és egészségesek, ezért a gazdák jó termésben reménykedhetnek.

Hozzáfűzte: a szőlőt és a kőszegi bort a középpontba állító rendezvények sora már napokkal korábban megkezdődött a vasi kisvárosban.

A Jurisics várban április 18-án egy a néphagyományt bemutató kiállítás nyílt; április 20-án a Zwingerben Szőlő és klíma konferenciát tartottak; az idei nemzetközi és vármegyei borversenyre pedig – amelynek eredményét szerdán a szőlőhajtások berajzolását követően hirdették ki a vár lovagtermében – több mint kétszáz borral neveztek be – sorolta. Hozzátette, április 27-én, szombaton rendezik a Jurisics-vár udvarán a Bor-korzó elnevezésű rendezvényt, ahol az érdeklődők meg is kóstolhatják a térség legfinomabb borait.

(Forrás: MTI)