Ismét Juhfark Ünnepet tartottak Somlón

Szerkesztőségünk minden évben örömmel látogat el a Somlói Juhfark Ünnepre. Az idei rendezvény is a Tornai Pincészet szervezésében, a kiállító borászok példaértékű együttműködésével valósult meg.

Dr. Nagy István miniszter köszöntötte a borászokat, akik hozzájárultak a Juhfark borok sikeréhez. Érdekességként említette, hogy a 150 évvel ezelőtt megalkotott Somlói Hegytörvény a szüret kezdetét éppen Orsolya napjára tette, ami egybeesik a rendezvény időpontjával. Az idei boroknál Orsolya napra már az erjedés is befejeződött.

A borpiac szűkülésével egyre nagyobb jelentősége van a különlegességnek és a kiváló minőségnek, amit a válogatott Juhfark borok minősége, a teltházas esemény és az e borok iránti növekvő kereslet is bizonyít.

A Juhfark és a Somló különleges párost alkotnak. A Somló egyedi, vulkanikus jellegét a Juhfark képes leginkább átadni, és fordítva: a Juhfark fajtajegyei a Somlón mutatkoznak meg a legszebben. Az eredmény egy összetett, ásványos ízvilágú, utánozhatatlan bor.

A hegy borászai minden évben összegyűlnek, hogy a Juhfark legnagyobb, reprezentatív kóstolóján bemutassák legjobb tételeiket a közönségnek. A borászok személyesen kínálják boraikat, mesélnek róluk, és válaszolnak a vendégek kérdéseire. A sétálókóstoló igazi ünnep: a különleges fajta, a Somló és a közös élmények ünnepe.

A délután folyamán 17 pincészet 33 Juhfark tételét kóstolhattuk végig, ezzel párhuzamosan pedig részt vehettek a vendégek egy kisvonatos dűlőtúrán a Somló körül, ahol az érintett pincészetek legkedvesebb borait is megkóstolhatták.

Majd Tornai Tamás vezetett vertikális borbemutatót az elmúlt másfél évtized különböző évjáratai bemutató díjnyertes Juhfark tételekkel. Véleményünk szerint a legkiemelkedőbb tétel egy 2016-os Selection Aranyhegy Juhfark volt. Elegáns, ígéretes illatában aszalt trópusi gyümölcsök és birsek jelentek meg. Ezt szépen kiegészítette a 14%-os alkoholtartalom és a gyönyörűen illeszkedő, élénk savak. Kiváló egyensúly és krémesség jellemzi. Ez a bor magas beltartalmi értékei ellenére is megőrizte könnyedségét. Polyák István, a bor készítője elmondta, hogy a Juhfark fajtajellegzetességeinek megjelenéséhez 2-3 év szükséges.

A 2016-os évjárat kiemelkedő volt, és ez a nyolc éves bor is szépen érett az idővel. Tornai úr elmondta, hogy a mai napon (okt.19.) egy bronz alapú aranyborítású nyakék után egy 3000 éves baltát, egy fokost is találtak a Somló környéki régészeti feltárások során. Párhuzamot vont a régi ékszerek mívessége és a gondos bortermelés között. Elmondta, hogy a különböző évjáratú borok bemutatásával is az az célja, hogy örömet szerezzen másoknak.

A mesterkurzussal párhuzamosan vezetett múzeum- és pincetúrán is résztvehettek az érdeklődők.

A kiállító pincészetek között megjelentek most színre kerülő borászatok, mint a másfél hektáros Kabor Somlói Borbirtok, illetve olyanok is, akik kiállítóként az elmúlt években nem jelentek meg, a szintén másfél hektáros biodinamikus Tomcsányi Családi Birtok (képünkön fent, balra: Tomcsányi Árpád), valamint a Kancellár Birtok.  Mellettük a következő visszatérő pincészetek tételeit tudtuk megkóstolni a Juhfarkünnepen: 5 Ház Birtok, Baráth Borműhely, Barcza Pincészet, Csordás-Fodor Borház, Fehérvári Birtok, Fekete Pince, Hegedűs-Szabó Pincészet, Kolonics Pincészet, Kőfejtő Pince, Kreinbacher Birtok, Somlói Apátsági Pince, Somlói Vándor Pince, Szabó Pincészet valamint a házigazda Tornai Pincészet. Több somlói borászattal találkozhatnak az Ősszel is Balaton 3 sétáló borkóstolón is Balatonalmádiban.