Szintet lépett a Somló

juhfark unnep2020

A somlói borászok a hétvégén ötödik alkalommal rendezték meg ikonikus fajtájuk bemutatóját, a Somlói Juhfark Ünnepet. A nagy sétálókóstolóra már elővételben elfogytak a jegyek, és ha a szervezők a járvány miatt nem korlátozzák szigorúan a látogatószámot, október 17-én egy tűt sem lehetett volna leejteni a Tornai Pincészet méretes rendezvénytermében.

A kóstolón 13 pincészet 24 Juhfarkját kóstolhatta a közönség, a könnyed reduktívtól a hagyományos és modern stílusú hordós érlelésű tételeken át a késői szüretelésű desszertborokig a teljes fehérbor-szortimentet, de egy dologban egyformák voltak a borok – nemzetközi mércével mérve is kimagasló minőséget képviseltek.

A Somló a világban mára visszakerült az őt megillető, korábban évszázadokon át elfoglalt, előkelő helyre – ezt bizonyítja számtalan nemzetközi elismerés és Michelin-csillagos éttermek tucatjai. Egyre jobban ismeri és értékeli a szélesebb hazai közönség is, amiben kiemelkedő szerepe van a Juhfarknak: ez a fajta mutatja meg ugyanis legszebben az egyedülálló, különlegesen ásványos ízvilágot biztosító somlói terroirt.

A sétálókóstoló egyértelmű bizonyítékkal is szolgált a nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő minőségre. A rendezvény egyik workshopjában ugyanis Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus 4 somlói Juhfarkot hasonlított össze 4 olyan külföldi tétellel, amelyek ebben a minerális mezőnyben a világ legkiemelkedőbb borai között vannak. A szakember szerint ilyen minőségű fehérborokkal szemben kevés magyar bor volna képes helytállni, és ezt a közönség is visszaigazolta: a vakkóstolón az összehasonlított párokból két esetben a Juhfarkot tartották jobbnak, egyszer a külföldi kihívót, egy esetben pedig döntetlenre szavaztak.

A rendezvény a somlói bortermelők aktív közösségé formálódásának is fontos eleme. A közös fellépés segíti boraik minél szélesebb körű megismertetését. Ebben az évben Európai uniós forrásból az Agrárminisztérium is támogatta a fajta és a somlói eredetvédelem közös bemutatását, valamint a kulturált borfogyasztás népszerűsítését a Juhfark Ünnepen.

A szervezők azokra is gondoltak, akik nem tudták a helyszínen megkóstolni a válogatott Juhfark tételeket. Hamarosan online is megvásárolhatók lesznek a rendezvény borai, a vásárlókat pedig rövid videójegyzetekkel segítik a választásban és az eligazodásban.