Von Beőthy Pince – harapható borok

Beőthy János, avagy Janosh von Beöthy Franciaországban tanulta a borkészítést, a Beőthy család több évszázados borászati hagyományának folytatója, és egyben német állampolgár. Borai kevés helyen vásárolhatók meg, mert ami készül, szinte el is fogy a helyi vendéglátásban és a csúcsgasztronómiában. Érthető módon, hiszen a minőséget helyezi a mennyiség elé, és a kimondottan sűrű de elegáns borok megalkotásával jelöli ki a pince irányvonalát. Beőthyéket az Ősszel is Balaton 2 rendezvényünkön kérdeztük meg a legfrissebb tudnivalókról:

Hogyan értékelik a ’23-as évjáratot?

Mondhatnám, hogy idén nem szüret volt nálunk, hanem kármentés. A szőlő mindent kibír, csak a napi rendszerességű esőt nem, ilyenkor nem tudjuk megmenteni. Biológiai termesztést végzünk és csak kontaktszerrel permetezünk, ami idén teljesen lehetetlen volt. Tehát keveset szüreteltünk, az viszont nagyon jó minőségű. Legerősebb tőkéinknek a termése került betakarításra, a többi elveszett. Ennek megfelelően az idei bor nagyon kevés, de igen jó lesz.

Hogyan látják a bor és az egészség kapcsolatát?

Meggyőződésem, hogy a bor az élelmiszer, tehát egy égészséges életmódhoz elengedhetetlen. Ehhez azonban mértékkel kell fogyasztani, és ez döntő különbség. Bár ha körülnézünk kicsit, rájövünk, hogy a túlzott borfogyasztástól nem kell különösebben tartanunk, hiszen a kétezres évek elején az éves fejenkénti fogyasztás emlékeim szerint 28 liter körül alakult, most ez hozzávetőlegesen 17 liternél van. Tehát csökken a tendencia, amiben a nulltolerancia is fontos szerepe játszik. Ugyanakkor sajnos megváltozott a borfogyasztás kultúrája, a bor szerepe már lecsúszott az élvezeti cikkek értsd bódítószerek kategóriájába.

Hogy alakul idén ősszel a turizmus a Balatonnál és Önöknél?

Végsősoron nem tudjuk, mert hozzánk még a törzsvendégek jönnek, és főként ők. Tehát aki a mi teraszunkra betér, javarészt már járt nálunk, és ehhez jönnek mindig az újabbak, úgyhogy voltaképpen nem panaszkodhatunk.

Hogyan értékelik a mai rendezvényt?

Találkoztunk egy-két ügyfelünkkel vagy vendégünkkel, aki a mi borainkat fogyasztja, ebben a tekintetben jó volt a viszontlátás, és természetesen az új érdeklődőknek is örültünk. Nem járunk el sok kiállításra, de ide szerettünk volna eljönni.

 

tudósított: Hajdu Ferenc
fényképezett: Jandó Zsuzsa