Minden, ami jó a nyárban

Mert hát végül is kis hazánkban mi a legjobb, ha nyár van? Hát ugye hogy a Balaton, a vitorlázás, a jó balatoni borok, meg a finom falatok.

Hogy mindez együtt hol élvezhető tökéletes harmóniában, arra bepillantást engedélyezett a Tagyon Birtok által szervezett balatoni expedíció június 16-án. A sajtó képviselőit Balatonfüreden várta Kartaly Attila meg a Rosa, valamint a Blöff nevű túrahajó, hogy jó széllel átszeljük a Füredi-öblöt, majd Tihanytól visszaforduljunk. A vitorlázás után az éhes társaság fellátogatott a Hegyestű oldalában található Tagyon Birtok központjába.

A birtok alapítója és tulajdonosa Kartaly Attila, aki feleségével félig-meddig a fővárosból már le is költözött a Zánka feletti hegyoldalba, vagy legalábbis kétlaki életet él. Birtokuk közvetlenül a hazai Kéktúra útvonal mentén helyezkedik el. A kéktúrázók ugyancsak megszomjaznak a hosszú út alatt, a szomjúhozóknak viszont inni kell adni, így aztán logikus, hogy ehhez bort kell termelni. Könnyen megszületett hát az ötlet, hogy legyen itt egy borászattal egybekapcsolt vendéglátás. A pár lépésről lépésre építette-szépítette a kis pincét, közben a lábuk alatt elterülő Balatont nézték, előbb csak nyáron, majd egyre inkább télen is.

A Tagyon Birtok a Nivegy-völgyben, a Hegyestű lábánál található, része a Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. A terület közel 4 ha, mely 60 gyümölcsfát,valamint 3 ha új és régi telepítésű szőlőt foglal magában. Saját gondozású konyhakertjükben több mint 30 különféle zöldség és fűszernövény biztosítja a friss alapanyagot a gasztronómia számára. A növénytermesztést vegyszerek felhasználása nélkül, hagyományos módszerrel végzik, ahogy azt a nagyszülőktől tanulták.

A Tagyon Birtok saját borai mellett a Holló pince Olaszrizlingjét és Rizlingszilvániját, a Horváth BorházOlaszrizlingjét, Szürkebarátját és rozéját is kínálja látogatóinak. De a borok mellett a Nivegy-völgye legjobb ízei, így repceméz, meggy-, és csipkebogyószörp is található a repertoárjukban.

A keddi program során a vitorlázást követően a Tagyon Birtok kemencéjében sütött falatok várták a társaságot, ami a jó borokkal hibátlan gasztronómiai élményt nyújtott. Ha tehát tökéletes nyári programot óhajt valaki a nyári forró napokra, keresse nyugodtan a Tagyon Birtok weboldalát!