November ötödikén sikeresen lezajlott az Ősszel is Balaton sétáló borkostoló és mesterkurzus, az eseményről elkészült kisfilmet itt tekinthetik meg. Az eseményen alkalmunk volt a kiállító borászokkal beszélgetni, ezúttal Káli Balázzsal beszélgettünk a borászat működéséről és elképzeléreiről.
Egy pár mondatban össze tudnád foglalni, hogy mi a borászati filozófiátok?
Legfőképpen a termőtáj jellegét szeretnénk bemutatni a szőlőfajtán és a borkészítési módon keresztül. Alapvetően jellemző a borainkra a simulékonyabb szerkezet. Egyrészt komoly terméskorlátozással dolgozunk, emellett lassú erjesztéssel, ami szintén simább szerkezetet alakít ki a borokban.
Melyik szőlőfajta az, ami leginkább illik hozzátok, leginkább jellemez titeket?
Nekem az Olaszrizling a kedvencem. Legfőképpen azért, mert a tájjelleget ez a fajta adja vissza a legjobban.
Hogy reagáltok a klímaváltozásra? Szőlőfajtát váltotok, vagy rezisztens fajtákat telepítetek, vagy maradhat az Olaszrizling?
A rizlinget más, leginkább nyugati, délkeleti fekvésű dűlőkbe kell áttelepíteni, illetve a hegynek esetleg az alacsonyabban fekvő részére.
Tehát nem dolgoztok rezisztens fajtákkal?
Nem, de a későbbiekben tervezünk különböző fajtákkal kísérletezni az Olaszrizlingen kívül is. Főként kékszőlővel szeretnénk foglalkozni, többek között a Carménère-vel – ez egy izgalmas fajta, nem sok mindenkinek van -, de szeretnénk Merlot-t is telepíteni, hogy legyen olyan fajta is, amely populárisabb Magyarországon. Illetve telepítettünk Kékfrankost és Pinot noirt is.
Ezek mikor kerülnek palackba?
A Kékfrankos első tétele már nyáron palackba kerülhet, ez egy kétéves telepítésnek a legelső szűz termése. A Pinot noirból készítettünk rozét, az karácsonyra lesz meg.
Köszönjük szépen, örülünk, hogy eljöttetek.
A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre.