Bemutatkozik az 5 Ház Borbitok

Az Ősszel is Balaton rendezvényünk keretében felkerestük a kiállító borászokat. Az 5 Ház Borbirtok borászával, Weingartner Olivérrel beszélgettünk a somlói szőlőtermesztésről és rendezvényekről.

Hogyan alakul a balatoni, illetve a somlói szezon?

Mi havonta szeretnénk rendezvényeket szervezni az 5 Ház Borbirtoknál. Augusztus huszadikán volt egy olyan rendezvényünk, ahova szeretettel vártuk a somlói lakosokat, ami nagyon jól sikerült. A következő rendezvényünk egy szüreti rendezvény lesz, ahol szintén családokra összpontosítunk, gyerekprogramok lesznek, must- és szőlőprés, kóstolás, és kis szüreti finomságok is be lesznek csempészve. Lesz zenés est is, ahol grillezünk és bográcsban főzünk.  Ezután pedig október tizenötödikén a Tomcsányi Birtokkal közösen rendeztünk nálunk a kupolatermében egy zongora estet, amit Szentpéteri Csilla zongoraművésznő vezényelt le.

Somlón hogyan bírja a szőlő a klímaváltozást?

A klímaváltozás az egy olyan téma, ami a Somlón sem csak vitákat szül, hanem egyértelműen látja mindenki, hogy hosszútávon foglalkozni kell ezzel a témával. A Somló az egyetlen olyan tanúhegy itt a balatoni részben, ami teljesen körbe van telepítve szőlővel. Az 5 Ház Borbirtok három – három és fél hektárnyi területe a Somló északi oldalán található. Nagyon boldogok vagyunk, hogy itt vagyunk, hiszen legalább nekünk vannak savaink és hozzá jó cukortartalom is. A déli oldalon sajnos már jobban elégnek a savak, és a cukrok pedig nagyon hamar el tudnak szállni.

Fogja ez befolyásolni azt, hogy milyen fajtákat telepítetek?

A szőlő fajtákban szerintem még nem tartunk ott, hogy abban gondolkodjunk, hogy melegebb éghajlatra való fajtákat telepítsünk. Továbbra is a megszokott, Juhfark, Olaszrizling, Hárslevelű, Furmint fajtákat próbáljuk termelni Somlón.

A program a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával jött létre