A Tarcali kutatóintézet a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a Tokaji Borvidéki Hegyközségi Tanács közös szervezésében december közepén a tarcali Rákóczi Szüretelőházban került sor az ASZÚPREMIER 2025 szakmai rendezvényre. Az esemény két részből tevődött össze, délelőtt szakmai előadások hangzottak el, míg az ebédet követően a tokaj-hegyaljai borászatok még nem forgalomba hozott Aszú-tételeiket mutatták be. Az eseményen bor- és gasztronómiai szakírók, újságírók, sommelier-ek és borászok vehettek részt. A fiatal aszúk elsöprő sikert arattak.
Tokaji aszú olyan borkülönlegességünk, ami nyugodtan nevezhető a borok borának, amely a hatalmas földgolyó egyetlen kicsinyke pontján, Tokajban készülhet, sehol máshol.

Hogy miért van ez így? Vegyük számba, foglaljuk össze azokat az adottságokat, amelyek Tokajt Tokajjá teszik, és mely feltételek sehol a világon nem állhatnak így egybe.
- Tokajban a szőlő jól érzi magát, amit bizonyít a vitis Tokajensis szőlőlevél-lenyomat
- Tokajnál összefolyik két folyó, a keletről érkező Tisza, meg az északról érkező Bodrog, melynek hőmérséklete mindig néhány fokkal alacsonyabb a Tiszánál. A hideg-, és meleg folyók találkozásánál a ködképződés biztosítja a Botrytis cinerea nevű gomba számára a megfelelő életteret. Ez a gombafajta rokona a Penicillinnek, és gyógyhatása van. Ha ez a gomba az érett szőlőt támadja meg, akkor kettőjük szimbiózisa csodálatos, egyedi ízhatást biztosít a készülő bornak.
- Tokaj uralkodó szőlőfajtái, a furmint, a hárslevelű, a kövérszőlő valamint a sárgamuskotály a legalkalmasabb a botritisszel való együttműködéshez.
- A vulkanikus alaptalajt a kitöréseket követő gejzírek egyedi ásványosságot adtak a talajnak ami a borok ízvilágát különlegessé, egyedivé formálja.
- A vulkanikus altalaj, a tufa kiválóan alkalmas pincék, pincerendszerek létesítéséhez, melyekben a borok állandó hőmérsékletben ideális körülmények között tudnak fejlődni. A pincékben megtelepedő nemespenész, a Cladisporium Cellare további kedvező hatásokat tud kifejteni a borok érleléséhez.
- A Zemplén északi lejtőit borító kocsánytalan tölgy az összes tölgyféleség között a legjobb vízzáró képességgel rendelkezik, így az egész világon a legjobb alapanyag a hordókészítéshez.
Tudományos előadások

Dr. Molnár Péter, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője
Mindezek a külső feltételek, kiegészítve természetesen az ott élő szőlőművelők, borászok, gazdák évszázados tapasztalatával, tudásával alkalmasak ahhoz, hogy a világ legnagyobb borai itt készüljenek. Az aszú jövőjéről szólt a Tarcali Kutatóintézetben megrendezett esemény. Az Aszú Premier egy exkluzív szakmai nap, amelyen a tokaj-hegyaljai borászatok még nem forgalmazott Aszú-tételeiket mutatják be elsőként a szakma meghatározó szereplői, bor- és gasztronómiai szakírók, újságírók, sommelier-k és borászok számára. A rendezvény célja, hogy bemutassuk, merre tart az Aszú, milyen technológiai és stílusbeli irányok formálják a borvidék fejlődését, valamint lehetőséget teremtsünk mély szakmai párbeszédre és közös gondolkodásra.

Wojciech Bońkowski MW
A délelőtti programhoz Dr. Molnár Péter, a Tokaj-Hegyalja Egyetem Szőlészeti és Borászati Tanszékének vezetője tartott köszöntőt és bevezetőt. Az első – és egyelőre egyetlen – lengyel „Master of Wine”, Wojciech Bońkowski „Beyond the Cycle: Tokaji Aszú in 2040” címen tartott előadást a tokaji aszú jövőjéről. Kifejtette azt az – egyébként nem ismeretlen – problémát, hogy túl nagyra nyitott az olló aszú és aszú között. Jelenleg is lehetséges 3000 forint alatti áron vásárolni aszút, amit nem szabadna ugyanúgy aszúnak nevezni, mint a csúcs aszúkat, például a Decanter 2024 „Best in Show”-ként díjazott aszút a Gizella pincészettől, ami egyes éttermekben 100 ezres nagyságrendű tételként lehet besorolva.

Dr. Naár Zoltán, a Tokaj-Hegyalja Egyetem professzora „Vízvesztés, töppedés és nemesrothadás: a Tokaji Aszú kialakulásának alapjai” címen tudományos igényű előadást tartott az aszúsodás folyamatáról. Budai Norbert sommelier az „Aszúk helye a csúcsgasztronómiában” címen tartott előadást, amiben az aszú párosítási lehetőségeiről volt főként szó a nemzetközi konyhák terén, különös tekintettel a mediterrán jellegű, valamit délázsiai fogásokra.
Aszúparádé
A délután az ASZÚPREMIER – forgalomba hozatal előtt álló Aszú tételek kóstolójáról szólt. A bemutatón 24 borászat termékeiből nyílt kóstoló. Ezen csupa világverő tétellel volt szerencsénk találkozni. Nem lenne sportszerű kiemelni a széles választékból egyes tételeket, mert ezek a borok még sokat fejlődhetnek, alakulhatnak. Mégis meg lehetett állapítani, hogy az Országház Bora idei megmérettetésén nem a véletlen műve volt, hogy az Erzsébet Pince nyerte 2017-es hatputtonyos aszújával az első helyezést, az „Országház Bora” címet. 2023-as, ugyancsak a Király dűlőből származó tételük is fényes jövő előtt áll. A mádi Bodnár Pincészet bemutatott 2018-as, valamint 2021-es tételei a Danczka dűlőből egyaránt kimagasló értékeket hordoznak.

Igaz meglepetést jelentett a Grand Tokaj dűlőszelektált 2023-as aszúja a mádi Kővágőről. Csak azt sajnálhatjuk, hogy Dusóczky Tamás, a Tokaji Borlovagrend legendás nagymestere nem élhette meg ezt a napot, amikor mintegy 80 év elteltével újra aszúbort adott ez a legendás hírű dűlő. A második világháborút követően ezt a hegyoldalt nem művelték egészen addig, míg aztán néhány éve a dűlő egy részét a Grand Tokaj újra betelepítette. A 2023-as volt az első esztendő, amikor a terméséből aszút készítettek. Ebből a tételből hihetetlen szépségek jönnek elő. Ízében telt, komplex, rétegzett, benne van a napsütés és Tokaj esszenciája, a dűlő speciális ásványossága. Nem hiába emlegette gyakran Dusóczky Tamás, hogy édesapja megfigyelése szerint a Kővágóról származó aszúk felülmúlhatják a Királyt is. A Szegi Pincészetnél Rubóczi Renáta értő módon vigyázza ennek a kincsnek további sorsát.

Rubóczi Renáta, a Szegi Pincészet irányítója
Az aszúparádé megmutatta ismét, hogy Tokaj, a Tokaji aszú a legnagyobb csoda, amit a szőlő növényből bárhol a világon el lehet érni. Remélhetőleg egyre több helyen ismerik el ennek tényét, ahogy ezt a Decanter Best in Show elismerése is bizonyítja.
Dékány Tibor

