Vince-napi boráldás Sátoraljaújhelyen

Vince-napi boráldás

A hétvégén számos borvidékünkön ünnepélyesen emlékeztek Szent Vincére, aki a borász-naptárban az egyik legfontosabb szőlővédő szent. A Tokaji borvidéken a hagyományoknak megfelelően Sátoraljaújhelyen van az ünnepség központja, ahol sor került idén is az aszú atyjaként tisztelt  Szepsi Laczkó Máté emléktáblájának koszorúzására. A plébániatemplomban ezt követően megható ünnepség során ökomenikus szentmisén  került sor a Vince-napi boráldásra, ami idén egyben az ökomenikus imahét megnyitó eseménye is volt.

Gyulekeznek a resztvevok az emlektabla-koszoruzas helyszinen

Szent Vince a borászat egyik legfontosabb védőszentje Szent Orbán és Szent Donát mellett.  Szent Vince a nevének a vinum (latinul: bor) szóval való rokon hangzása miatt válhatott a szőlőművesek védőszentjévé. Ünnepnapjának időjárásából az őszi bortermés mennyiségére következtettek egykor a gazdák. „Ha megcsordul Vince, megtelik borral a pince” – szól a Kárpát-medencében meghonosult mondás. A vincellérek ezen a napon kimentek a szőlőbe, Vince-vesszőt vágtak, ezt otthon vázába tették, és a hajtásokból a termésre vontak le következtetéseket. E szokás racionális alapját az adja, hogy a vessző csak akkor kezd el rügyezni, ha nem fagyott el.

A Tokaji Borlovagrend tagjai a varos foteren

Szepsi Laczkó Máté emléktábla koszorúzás a főtéren

Idén a Vince-nap történetesen egybeesett az ökomenikus imahét nyitónapjával. Így az ökomenikus boráldás egyben az imahét nyitóeseményét jelentette a sátoraljaújhelyi Szent István Király plébániatemplomban, ahol Kecskés Attila plébános mellett a szentmisét a görög katolikus valamint református egyházfők celebrálták. Az idei ökumenikus hét tematikáját és istentiszteleti rendjét az afrikai Burkina Fasó-i ökumenikus munkacsoport készítette a Chemin Neuf Közösség (CCN) segítségével.

Emlektabla koszoruzas a Tokaji Borlovagrend reszerol

Sátoraljaújhelyen város főterén vasárnap –idén első ízben koradélután – Szepsi Laczkó Máté emléktáblája előtt gyülekeztek a szervezők és az érdeklődők. A borszentelést megelőzően megemlékezést tartottak Szepsi Laczkó Máté emléktáblájánál, ahol koszorút helyeztek el Sátoraljaújhely Város Önkormányzata, a Tokaji Borlovagrend, az Európai Borlovagrend Magyarországi Rendje Tokaj Régiója, Sárospatak Hegyközség és az Aszú Bölcsője Egyesület képviselői.

Kecskes Attila plebanos a borszentelo szentmisen

Vince-napi ökomenikus boráldás

Az ünnepség résztvevői ezután együtt vonultak be a Római Katolikus templomba, ahol a szentmise végén került sor a borok ökumenikus megáldására. Ennek során a Tokaji Borlovagrend nevében a borlovagrend alapító tagja, Müller István méltatta a Vince-napi borszentelés hagyományait. Müller István röviden összefoglalta a szőlő és a bor védőszentjeinek legendáit különös tekintettel a Tokaji Borvidéken kiemelt fontossággal rendelkező Simon Júda ünnepére, ami a hagyományok szerint a szüret kezdetét jelentette legendás borvidékünkön. Erről több regula is szólt: „Akár haszon akár kár, Simon-Júda a határ, vagy:

Rég felírta Noé Tokaj hegyormára
Hegyaljai kapás várj Simon Judára.

Vince-napi boraldas a plebaniatemplomban

Az oltár előtt elhelyezett borok ökomenikus áldásban részesültek.

DékányT.