Tokaj Wine Congress – Nemzetközi kongresszus a fenntartható szőlészetről, borászatról

A Tokaj-Hegyalja Egyetem 15 országból érkező, 108 neves előadó részvételével rendez nemzetközi kongresszust. A fenntarthatóságra fókuszáló eseménynek sárospataki központtal hét Tokaj borvidéki helyszín ad otthont. A szervezők célja, hogy holisztikus látásmóddal, naprakész és gyakorlatias ismereteket közvetítsenek, ugyanakkor erősítsék az egyetem nemzetközi beágyazottságát.

A Tokaj Wine Congress tematikus szekciókban foglalkozik az éghajlatváltozás hatásaira adott borászati válaszokkal, a szőlőtermesztés legújabb vívmányaival, a borágazat legfontosabb gazdasági kihívásaival, és bemutatja a borturizmus legújabb trendjeit is.

A Tokaj-Hegyalja Egyetem határozott célja, hogy a kongresszus révén építse nemzetközi kapcsolatait, egyben növelje a tokaji borvidék kulturális értékeinek az ismertségét.

„Azon dolgozunk, hogy újra a nemzeti identitás középpontjába lehessen állítani a kiváló, magyar bort, és igazán büszkék lehessünk a sikereire. A program elsősorban a klímaváltozásra, a fenntarthatóságra, a robottechnika alkalmazására, a biodiverzitás megőrzését szolgáló kutatásokra, a szőlészeti, borászati versenyképességre koncentrál” – nyilatkozta Prof. Dr. Stumpf István, a Tokaj-Hegyalja Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A gödöllői MATE közreműködésével létrejött rendezvényen a hazai szőlészeti és borászati szakma krémjén túl professzori szinten képviselteti magát – többek között – a bordeaux-i, a palermói, a torinói, a göteborgi, a krakkói, az udinei és az athéni egyetem.

A négynapos kongresszus fő helyszíne a Tokaj-Hegyalja Egyetem épülete és a sárospataki Művelődés Háza lesz. Izgalmas szakmai programoknak nyújt teret a tarcali Rákóczi Szüretelőház, a Gróf Degenfeld Kastélyszálló, a Henye Borászat, a mádi Akadémiai Központ, a rátkai Sauska Birtok és a Grand Tokaj szegi pincéje is.

Az eseményt a két fővédnök, Prof. Dr. Stumpf István és Dr. Csányi Sándor, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke mellett Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos nyitja meg november 13-án.

A kongresszus vendégeit köszönti dr. Horváth Ágnes rektor és Aros János, Sárospatak polgármestere.

A szekciók részletes programja itt található: https://twcs.hu/sessions/

Regisztráció: https://twcs.hu/registration/