Emlékmű Fülöpnek, Bodrogkeresztúr egykori kedvencének

fotó Dékány Tibor

A Tokaji Borvidék legendás gólyája, Fülöp annyira ragaszkodott környezetéhez, hogy soha nem utazott el afrikai körútra a többi gólyával. Sajnos idén áramütés érte az emblematikus madarat, emlékére most a Hello Wood csoport állított installációt a Bodrog-parton.

A Hello Wood csoport a Tokaji borvidéken rendezte meg Építész Mustra ’18 elnevezésű összegyetemi építészfesztiválját. A tíz hazai oktatási intézmény részvételével megrendezett programon a részt vevő egyetemek egy hét alatt építettek fel fa installációkat a régió nyolc településén, ezek egyike a bodrogkeresztúri kompozíció. A Hello Wood Építész Mustra keretén belül a Debreceni Egyetem diákjai a Füstölő nevű installációt hozták létre, ami optikai illúzióként idézi meg a Cukorgyár műemlék épületének kéményfüstjét.

A Hello Wood programját az összes magyar építészeti képzés és a Magyar Képzőművészeti Egyetem is beépítette a tantervébe, így lehetőség nyílt arra, hogy még alaposabban előkészített, még inkább a helyszín adottságaihoz illesztett, funkcionális és jól használható alkotások szülessenek. A Hello Wood célja az egyetemek közötti együttműködés, a fiatalok együtt gondolkodásának elősegítése olyan konkrét helyzetekben, környezetben, amely során a diákok egy teljes projektet vihetnek végbe, megtapasztalva a felelősséget mind a saját csapatuk, mind az adott közösség és környezett iránt is. A hallgatók már a tavaszi félév során előkészített tervvel érkeztek és a helyszínen készítették el, szerelték össze az installációkat. A projekt kiemelt célja, hogy az egyetemek elméleti képzését kiegészítse és a diákok az ötlettől a megvalósulásig végigkövethessék a munkafolyamatokat, maguk építhessék fel installációikat. A tábor így nemcsak gyakorlati tapasztalatot ad, hanem gazdagítja a hallgatók portfólióját és szakmai képességeit – olvasható az összegzésben.

fotó Dékány Tibor

Az elkészült alkotásokat július 30-án mutatták meg az építők a sajtó munkatársainak.

A tábor célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre; az egyedülálló adottságokra, a természeti, kulturális- és épített örökségre, a hagyományok ápolása mellett a megújulásra való törekvésére, a bor és az építészet kapcsolatára és ötleteikkel segítsék a tokaji régió megújulását.