A Badacsony New Yorkban minden évben egy nagy koratavaszi ünnep Budapest centrumában, a New York palotában. Talán a Time squeren sem hullámzik akkora tömeg, mint a badacsonyi borászatok standjai előtt! És igen, ennyi borkedvelő nem tévedhet, hiszen tudja, hogy itt minden évben rendre a legnagyobb minőséggel találkozhat! Csaknem 40 pincészet kínálatából nyílt lehetőség egy teljes panoráma-képet kapni arról, hol tart ma a Badacsonyi Borvidék borkínálata.
Április első hétvégén tizennegyedik alkalommal került megrendezésre a Badacsony New Yorkban nagykóstoló mintegy negyven pincészet kínálatával és minőségi mesterkurzussal. Ez volt idén a tizennegyedik alkalom, és minden látogató előtt nyilvánvaló, hogy az elején még jellegtelen – közepes – jó – kiváló borokkal lehetett itt találkozni, ám a minőség évről évre határozottan javul. Így most már csak a jó – kiváló – csúcsbor kategóriákba lehetett csoportosítani a kóstolható tételeket.

Szép tételekkel jelentkezett a Horváth Pince a Szent György-hegyről
Harmicheten Badacsonyból
A Badacsony hegyről 19, a Szent György-hegyről 6, a Kisőrsi-hegyről 5, Ábrahámhegyről 2, a Tóti-hegyről 2, a Csobánc-hegyről 3 borászat képviseltette magát a rendezvényen. Természetesen a 37 borászat mindegyikének bemutatására nem vállalkozhatunk, de talán egy kis hangulatképpel érzékeltetni tudjuk, hogy hol tart ma a borvidék, mit voltak képesek a termelők kihozni az elmúlt évjáratokból. A Magyar Sommelier Szövetség, a Magyar Borszakírók Köre, valamint a Magyar Bor Akadémia tagjaiból alkalmilag összeverődött kis csapattal látogatva a borászatokat, könnyen létrejött a közösség, amiben azonos mértékkel értékelhettük a poharak tartalmát. Természetesen felkerestük azokat a pincészeteket, amelyek már rangot vívtak ki maguknak, ám próbáltunk felfedezni néhány „új arcot” is.
A Badacsonyi borvidék jelenleg talán rangidősnek nevezhető borásza Borbély Tamás – az Év Bortermelője 2020 cím kitüntetettje, az egyetlen, aki ezt a címet a borvidékről elnyerte. Egy Bácshegyi Olaszrizling csábításának nem lehet ellenállni. És valóban fenséges, lenyűgöző azzal a kis krémességgel, ami a pincészet hordóhasználatának kifinomultságából származik. De aztán a többi szépség sem kihagyható, amiből a Gabriella Muscat Ottonel, meg a Kéknyelű Selection viszi a pálmát. A borászat minden bora a fajta és a termőhely nagyszerű találkozásáról szól, amit kiegészít a tökéletes hordóhasználat. A Borbély család által használt 500 literes hordók ideálisaknak tűnnek ahhoz, hogy a borvidék borainak szépségét prezentálják.

Slezsák Zoltán, a Magyar Sommelier Szövetség elnöke a Sandahl kínálatából tesztel
A Magyar Borszakírók Köre ötödik alkalommal létrehozott Magyar Bor Nagydíj 2020 évi nyertese volt a badacsonyi Villa Sandahl Rajnai Rizling Rabbit Periscope bora. A Villa Sandahl egy svéd testvérpár, Christer és Thord Sandahl, valamint Christer felesége, Gunnel tulajdonában álló borászat. Christer mérnöknek tanult, először saját céget alapított, majd nyugdíjba vonulása előtt nagy multinacionális cégeknek dolgozott. A borok világába felesége vezette be, első közös útjuk a Rhone-völgyébe vezetett, melyet minden évben egy másik borvidék követett, a borkóstolás szenvedélyükké vált.

Együtt a tulajdonos Thord Sandahllal
Víziójuk nem kevesebb, mint világhírű borokat készíteni a badacsonyi dűlőikről. Fő alapelveik a minőség, egyéniség és a szenvedély. Álmuk, hogy Badacsony újra felkerüljön az őt megillető helyre a világ boros térképén. Véleményük szerint minden esély meg van rá, mert a szőlőterületekben megvan az ehhez szükséges potenciál. A Villa Sandahl 2020-as Freya’s Amulet Rajnai rizlingje a mesterkurzuson is nagy sikert aratott.
A Szent György-hegy legjavából
A Badacsony nemes tradícióinak továbbvivője Málik Zoltán, a Málik Pince tulajdonosa. Leginkább neki köszönhetjük, hogy a Bakator fajta nem halt ki a hegyen, ő az, aki a Badacsonytól érmellékig szervezett meg egy egy tengelyt a fajta feltámasztása érdekében. A Málik Pince jelenlegi termőterület két hektár, mely a Badacsony-hegy déli oldalán, a tengerszinttől számított 200 méter magasságban helyezkedik el, közvetlenül a tanúhegy emblematikus bazaltsziklái alatt. Természethű borokat készítenek. A fajtakiválasztás, a szőlőművelés és a borkészítés is hagyományos módon történik, nem véletlen, hogy a Kéknyelű, a Bakator, a Zeusz meg a Budai zöld alkotják szortimentjük jelentős részét. Boraik minden esetben fahordós erjesztés és érlelés után, a megfelelő ideig tartó palackérlelés után kerülnek piacra.

Csiky Sándor gasztroblogger a Villa Tolnay asztalánál
Örömet okozott, hogy a MATE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete is jelen volt az eseményen, Vulcanus, és Olaszrizling boraik a fajták jellegzetességeit tudták bemutatni a termőhely szépségeivel való szép harmóniában. 2016-os késői Szürkebarátjuk maradandó élményt jelentett. Milyen jó, hogy megmaradhatott a Badacsonynak az a néhány egész különleges fajtája, ami csak itt tud kimagasló élményt nyújtani.

Szászi Endre a Szent György-hegyi birtokán
Magazinunk „házi kedvencei” közé tartozik a Szent György-hegyi Szászi birtok, hiszen 2016-ban bekerültek a legjobbak közé a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunkban. A Szászi birtok Szigligeten, a Szent György-hegyen, a Csobáncon, valamint Lesencetomajon 20 ha területtel rendelkezik. Az első azok között, akik a hegyen áttértek a bio gazdálkodásra. Sajátosságuk, hogy a szőlőt gondosan ápolják, minden második sort füvesítik, csak rézzel és kénnel permeteznek, továbbá csak saját élesztőt használnak, hogy a terroir sajátságos ízjegyei, valamint az egyes évjárati sajátosságok tisztán megjelenhessenek boraikban. Kabócás Olaszrizlingjük, a Furmint meg a Rózsakő mindig kápráztató.
Jók és még jobbak
Persze minden tételt lehetetlen megkóstolni és felsorolni, ezek a New Yorkban vendégeskedő Badacsony meghatározó élményeit jelentették. Az új felfedezések mellett jól estek a megszokott zamatok a Laposa Pincészetnél, amit első sorban aktuálisan az „Apukám Világa”2022-es Olaszrizling képviselt. Rendkívül kiemelkedő szépségeket mutatott ugyanakkor a borászat csobánci birtoktestéről származó Klastrom Rajnai rizling.

Németi Sándor, a MASOSZ „Par Excellence” díjával idén kitüntetett borszakíró a Válibor kínálatánál
Különös érdeklődéssel álltunk meg a Válibor asztalkájánál, hiszen ez a borászat a szavazás jelenlegi állása szerint könnyen bekerülhet a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka ezévi döntősei közé. Váli Péter, a pincészet vezetője, nemcsak szőlőtermelőként, hanem borászként és vendéglátósként is elkötelezett az organikus termelés mellett, ahol a természet tisztelete és a hagyományos borkészítési eljárások állnak a középpontban. Többek között az organikus termelés is biztosítja, hogy a borok természetesek, és szép savakkal rendelkeznek. A dűlőik fekvése és talaja ideális körülményeket biztosít a Kéknyelű és az Olaszrizling számára, melyek a pincészet zászlósborai közé tartoznak. Az Ágyús dűlő kéknyelűje egyes tételekben amfórában is érlelődik, ami tovább újabb érdekes ízvilágot ad, bár hazánkban még nem annyira elterjedt ez az eljárás, de egyre nagyobb divatja van a világ borkedvelői között, így itthon is többen belevágtak az ezzel a technikával előállított borok készítésébe.

Váli Péter felvezeti Dr. Laposa József mesterkurzusát
Az idei rendezvény legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye volt Vivaldi termében megtartott mesterkurzus. Dr. Laposa József, a Badacsonyi borvidék újjászületésének meghatározó egyénisége, a Pro Natura emlékplakett (1999), Pro Régió-díj (2001), Balaton-díj (2001), Somlóért Arany fokozat (2008), Szigligetért Emlékérem (2017), Mőcsényi Mihály Díj (2021), Magyar Arany Érdemkereszt (2022) tulajdonosa, a Magyar Bor Akadémia tagja tartott mesterkurzust, melyen az általa a tájra leginkább jellemzőnek tartott 10 tétellel mutatta be a Badacsonyi borvidék sokszínűségét és szépségét.
Dékány Tibor