Egy nagy márka újjászületése Egerben

Volt egy emlékezetes borászat, amely hazánkból elsőként tudott aranyérmet hozni Bordeaux-ból. Az Arcanum Cabernet Franc-kal Vincze Béla sikert sikerre halmozott, azonban pincészetének csillaga később kissé elhalványult. Most új kezekbe került ez a borászat, ahol megvannak azok a feltételek, melyekkel a csúcsminőség garantált. Már hordókban vannak az idei szüretből származó borok, melyekben ott van az a tartalom, hogy akár messze túlszárnyalhatják a korábbi sikereket is.

A Magyar Bor Akadémia évről évre megválasztja az Év Bortermelőjét. Ez a kitüntető cím csak a legjobbaknak jár. A legjobbaknak, akik hazai és nemzetközi borversenyeken folyamatosan bizonyítanak. Arany-, és nagyaranyérmek sora szükséges ahhoz, hogy valaki felléphessen erre a legmagasabb emelvényre, amit a hazai borászat Kossuth-díjaként is szokás emlegetni. A megválasztottak a hazai borászat példaképei, akikre generációk tekintenek elismeréssel, akikre büszkék lehetünk.

 

Legtöbben a díj átvételekor hangsúlyozzák, hogy ez az elismerés nagy felelősséggel jár együtt. Aki ugyanis ezt a rangot eléri, annak folyamatosan bizonyítani kell, az már nem léphet mellé. A bor bizalmi termék, és ahogy egy kínai mondás tartja, az eljátszott vagyont vissza lehet szerezni, de az eljátszott becsületet nem.

Egerből eddig négy borász érdemelte ki ezt az elismerő címet, közülük Gál Tibor már nem lehet közöttünk, Thummerer Vilmos és Lőrincz György azóta is folyamatosan csúcsminőségű borokkal a megbízhatóság példaképei. Vincze Béla csodás borai javarészben egy kiemelkedő képességekkel megáldott termőhelyről, a Mész-hegyről származtak. Tervezési hibáknak köszönhetően Vincze Béla csodaszép, többhajós földalatti katedrálisként megépített pincéje viszont folyamatosan nedvesedett, az extrém magas páratartalom miatt a hordókon meg a falakon megjelent a penészesedés veszélye, a pince sterilitása nem volt megfelelő minőségi borok előállításához. Nyilván nem az ő, hanem az építészeti munkálatok hibája volt a megfelelő szigetelés elmaradása, ám ennek utólagos megvalósítási költségei már meghaladták volna anyagi lehetőségeit.

A termőhely, a Mész-heggyel a főszerepben viszont unikális értéke a magyar borvidékeknek, ami már bizonyított, amiről egyértelmű jelzés érkezett 1997-ben, amikor országos szenzációt keltve az 1994-es Arcanum borukkal Magyarországon elsőként hoztak haza aranyérmet a Bordeaux-i borversenyről.

Az Egri Szépasszonyvölgy egyedi adottságot, hátteret ad az egri borászatnak, borászoknak. Míg hazánk többi nagyvárosában évente legfeljebb egyszer van borfesztivál, addig itt gyakorlatilag egész évben. A Szépasszonyvölgy városközeli felső ágában a rendszerváltás utáni időszakban villa-hotel-lánc épült a völgy szórakoztatóiparára alapozva. Ez a hotel-lánc idővel egy új vállalkozó kezébe került, akinek feltett szándéka volt, hogy a város legmagasabb igényeinek megfelelővé tegye ezt a kis épületegyüttest. Megjelent a wellness, a konferencia-központ, a minőségi szolgáltatások, az igényes gasztronómia, míg a csendes, zöld fáktól övezett kulturált környezet folyamatosan megújult. Az új tulajdonos, Oczella József kiemelte hotel-láncot a szürke minőségből, és mára létrehozta a város egyik legelegánsabb szálloda-komplexumát, a Hotel Villa Völgyet. A szálloda étterme korábban Vincze Béla borait forgalmazta.

Amikor Oczella József szembesült azzal a helyzettel, hogy a Vincze-borászat megmentéséhez akkora összegre lenne szükség, ami meghaladná tulajdonosának lehetőségeit, rövid töprengést követően lépett, és átvette a borászati üzemet. Sokszor egyszerűbb egy új vállalkozás beindítása, mint egy problémákkal sújtott cég átvétele, ám mégis kihívás jelentett számára az egykori rang visszaszerzésének lehetősége.  Ami egy borászat számára a legfontosabb, a kiváló adottságú termőhely, központban a Mész-heggyel, az adott. A Mész-hegyen Shiraz, Cabernet Franc, Merlot, valamint Pinot Noir ültetvény van nagyjából 8 hektáron. További 6-6 hektáron pedig Cabernet Franc terem az Ádám-tetőn, valamint Egerszóláton.

Mivel ezek a termőhelyek már bizonyították hogy a legjobb eredmények elérésére képesek, a pince használhatóvá tétele volt az első óriási feladat, ami az új tulajdonosra várt. Ez nem volt könnyű, hiszen az építményt ki kellett bontani a földből, és körbefóliázni, szakszerűen leszigetelni. A sokszáz tönkrement hordó elszállítása, a bennük lévő bor hasznosítása még folyamatban van, a pince falainak kiszárítása is eltart még egy ideig. Az idei szüret azonban megtörtént, a termés kiugró minőségű, ami már egy megfelelő tárolótérben érlelődik, zömében Trust valamint Seguin Moreau hordókban.

Ami a borkészítés személyi biztosítékát illeti, az is megoldódott. Erőss János okleveles élelmiszer mérnök, borász a Korona Borháznál, aztán a Tóth Ferenc borászatnál szerzett rengeteg tapasztalatot, ezt követően került Vincze Béla mellé, és részese volt a Vincze-borok sikerszériájának. Innen aztán az Eszterházy Károly egyetem borászati tanszékére került, majd a Bükki Borvidéken a Mezei Pincészetnél tevékenykedett.  Oczella József hívó szavára újra elvállalta a feladatot, és immár ő irányítja a korábbi Vincze, napjainkra azonban már Villa Völgy borászatnál folyó munkálatokat, fókuszában a borkészítéssel.

Akik rajongói voltak korábban a Vincze-boroknak, akik aláírták a Vincze-borok iránti „Függőségi Nyilatkozat”-ot, most megnyugodhatnak, a minőség nem vész el, csak átalakul! Vagyis most már a Villa Völgy címkéjű palackokat kell keresniük a borárlapokon, illetve a boltok polcain.

(Dékány Tibor)