Borbély Tamás a családi pincészet előtt álló kihívásokról

A Borbély Családi Pincészet a Badacsonyi borvidék meghatározó borászata. Borbély Tamás a legfiatalabb azok között, akik valaha is bekerültek az Év Bortermelője legjobb öt választottjába, és ennek az elit körnek immár hatodik éve állandó tagja. Higgadt, kiegyensúlyozott egyéniségével, alapos tudásával, és különösen marketing terén a Magyar Borkultúra Kht.-nél szerzett nemzetközi kitekintésével a Balaton Borrégió meghatározó egyénisége. A Borvidéki Hegyközségi Tanács elnöke 2013-tól, a Badacsonyi Hegyközség elnöke 2016-tól.

Még miközben a Magyar Borkultúra Kht.-nél dolgozott, hétvégeit akkor is a családi borászatnál töltötte, de 2012 óta már kizárólag ennek irányításával foglalkozik. Borbély Tamással a családi borászatot érintő aktuális kihívásokról beszélgettünk. „Összességében 23 hektáron gazdálkodunk a Badacsonyon és a környező vulkanikus hegyeken, a Csobáncon, a Bács-hegyen, a Gulácson, és a Tóti-hegyen. Bár a természet az utóbbi időszakban valamit visszavett a kezdeti tempóból, azért még így is vagy két hetes előnyben van az átlaghoz képest, úgy néz ki, hogy a korai fajtákat, az Irsay Olivért, a Muscat Ottonellt már augusztus elején szüreteljük. Az évjárat jól alakul, szép ez a nyár, a szőlőt nem érte hősokk, eső is hullott eleget, persze a növényvédelemre nagyon kell figyelnünk, de összességében nagy reményeink vannak a végeredményt illetően.

A legjobban a Bács-hegyen lévő idős, mintegy 45 éves egy hektáros Olaszrizling ültetvényünket dédelgetem, általában a borversenyeken is ez a terület hozza a legjobb eredményeket. Az idei Országos Borversenyen is aranyérmes lett az innen származó Karós Badacsonyi Olaszrizling Selection 2015-ös tételünk. Itt komoly terméskorlátozást alkalmazunk, az öreg tőkéket különösképpen nem szabad túlterhelni. Izgalommal várjuk a mellette eltelepített 1½ hektáros ültetvényünk idei termőre fordulását, melynek fele Olaszrizling, másik fele pedig Furmint. Ugyancsak érdeklődéssel várjuk  ½ hektáros Rózsakő szőlőnk idei termését, mert erre a szőlőfajtára már nem csupán mint a Kéknyelű beporzójára, hanem mint értékes bort adó szőlőre is tekintünk.

A Kéknyelű persze itt Badacsonyban az egyik emblematikus szőlőfajta, amivel évről-évre kiemelkedő minőséget tudunk palackozni.  A Badacsonyi Borversenyen is a miénk érte el a legmagasabb pontszámot, egyben Badacsonytomaj Város Borává is választották.” Végezetül a családi vendéglátásról kérdeztük a borászt. „Az idén január 20-án újraindult, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület által szervezett Borbarangolás rendezvénysorozat a borvidék borászainak, éttermeinek és szálláshelyeinek  példaértékű összefogásával, melynek keretében június 15-ig hétről hétre más borosgazda vagy étterem biztosít borkóstolási és étkezési lehetőséget. Március 17-én került ránk a sor, így idén is 60 főt láttunk vendégül, teltházas volt a rendezvényünk.” – zárta kérdéseinkre adott válaszait Borbély Tamás.