Tiffán Edéé lesz az ÉLETMŰDÍJ

ede4356

Tiffán Ede fogja április 17-én, a díj alapítása óta elsőként megkapni a Magyar Bor Akadémia Életműdíját.

A Magyar Bor Akadémia múlt év áprilisában döntött arról, hogy a magyar bor ügyének egy életen át tartó kiemelkedő szolgálata elismeréseként Életműdíjat alapít. A díjat az Akadémia évente egyszer ítéli oda az arra érdemes természetes személynek, ezzel elismerve annak borszakmai életművét. A magyar szőlészet és borászat területén évtizedeken át végzett kiemelkedő, országos jelentőségű teljesítményért adható erkölcsi elismerést az erre létrehozott bizottság ítéli oda.

ede 4730

Egyhangú szavazás alapján döntés született a 2017. évi díj odaítéléséről, amelynek eredményeként a Magyar Bor Akadémia Életműdíját Tiffán Ede villányi borász kapja.

Tiffán Ede a kilencedik generáció tagja, akinek családja 1746 óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Villányban. 1965-ben végezte el a Kertészeti és Szőlészeti Főiskolát Budapesten, majd Villányban szőlész-borászként kezdett dolgozni. A ’90-es évek elején már önállóan a saját szőlőjét művelte, majd feldolgozót és pincét épített. Jelenleg 20 hektáron gazdálkodik, szőlői a borvidék legjobb dűlőiben találhatók. Az ültetvényeken Portugieser, Kadarka, Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon fajtákat szüretel. Munkájának elismerése sem váratott sokáig, hiszen 1991-ben elsőként lett az „Év Bortermelője”, majd 1999-ben a köztársasági elnök, a „Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztjével” tüntette ki. Életútja folyamán kivette részét a társadalmi feladatokból is, nevéhez fűződik a Pannon Bormíves Céh alapítása, a Villányi Borút megszervezése, csakúgy, mint a Magyar Bor Akadémia megalapítása, melynek éveken át alelnöke is volt.

Tiffán Ede életútja, embersége, tudása példaként állhat mindenki előtt, akinek fontos a magyar bor elismerése és felvirágoztatása.

ede 4774

Tiffán Edének szerkesztőségünk nevében is forró szeretettel gratulálunk az Életműdíj elnyeréséhez. Egyben emlékeztetjük olvasóinkat is, hogy a szerkesztőségünk által kiírt Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka  pályázat 2017 év középbirtok-kategóriáját szintén Tiffán Ede nyerte. Méltóbb helyre egyik elismerés sem kerülhetett volna.

ede 4775