Fenntartható bortermelés Magyarországon

A Hungarian Wine Summit egyik mesterkurzusa a ” Natural Harmony -Sustainable Winemaking is Hungary” címen futott.

Előadói Makai Gergely a Tokaj Hétszőlő igazgatója és Dr.Kovács Barnabás egyetemi adjunktus a MATE SZBI Borászati Tanszékről.

Kovács Barnabás előadói bevezetőjében hangsúlyozta, hogy már az boldogságra adhat okot, hogy egyáltalán beszélhetünk fenntartható bortermesztésről Magyarországon, hiszen végre ha lassan is, de itthon is elindult az átállás az organikus, fenntartható gazdálkodás felé.

Makai Gergely felvetette a kérdést, vajon mi lehet a motivációja egy borászatnak arra, hogy organikus, vagy fenntartható módon termeljen. Tőle is mindenki azt kérdezi, hogy azért dolgoznak-e organikus módon, mert így drágabban tudják eladni a boraikat? Erre a válasza egyszerű nem, ennek ugyanis belső motívációból kell kiindulnia, miszerint a termőtájat hosszú távon szeretnék fenntartani anélkül, hogy kihasználnák a természetet. Sokan szeretnének a nagyszüleik gyakorlatához visszatérni, vagy pusztán csökkenteni a borok kénszintjét. De a közös pont az, hogy szeretnék megőrizni a környezet egészségét az unokáik számara. A borturizmus virágzása nagyon fontos a Tokaj Hétszőlő számára is – profi tanösvényen mutatják be vendégeiknek a szőlőtábláikat- így számukra az organikus gazdálkodás mellet szól az is, hogy a borturisták számára erőteljes vonzerőt jelent a visszafogott vegyszerhasználat. A birtok egyébként 2012-ben elsőként nyerte el Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet, amely a szépségen túlmenően a fenntarthatóságot is értékeli.

A mesterkurzus során első borunk a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló Organikus Muscat Blanc tétele volt 2023-ból.  A birtok elnyerte 2019-ben Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka díjat és teljes mértékben biogazdálkodásként működik. A bor a Terézia és a Galambos dűlőről származott. Az ásványos és a löszös talaj találkozása egy kedves, de határozott bort adott, ez utóbbi tulajdonságát markáns savtartalma is erősítette. Márcsak a fajta és maradékcukortartalma is predesztinálta a kedvességre, aromaprofilja; bodzás, muskotályos aromákat eredményezett, a 9,8 g/l maradékcukornak pedig ellentartott a 6,6 g/l savtartalma.

Második példaként a Dobosi Pincészet 2022-es Juhfarkja következett. Dobosi Dánielék elsők között kezdtek Magyarországon biobor termelésbe és mára ők az egyik legismertebbb biobor-termelők. A birtok 2022-ben 2. helyezett lett a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázaton. Ebben a Juhfarkban is szép savstruktúra mutatkozott meg- ahogy az a Furmintokra is jellemző- és ami a bort hosszú évekig képes frissen tartani. Ugyanakkor részben a termőtájnak is köszönhető kedvességével tűnt ki ez a tétel.

Ezután a Szászi Birtok Cserszegi fűszeres narancsbora került a poharunkba 2022-ből a Szent György- hegyről. Illatában szépen megőrizte a fajtára jellemző parfümös, fűszeres jegyeket. Kovács Barnabás – akinek családi birtoka szintén a Szent György-hegyen található- szerint a fajta narancsborként fejezi ki legjobban önmagát, így lehetőséget kap őszintén megnyilvánulni, hiszen így sem a terroir, sem a fajtajegyeket nem veszíti el a bor. Natúrboroknál antioxidánsként a héjontartás tudja átvenni a csökkenő kén szerepét, ami ugyanakkor kesernyés ízhatást eredményez a borban, ezt kóstoláskor megtapasztaltuk.

Magyarországon jelenleg 200 hektár biodinamikus terület van, amely terület az elmúlt öt évben duplázódott meg. Ezen területek egyikével ismerkedtünk meg, a SZÓLÓ Borászat azon kevés hazai birtokok egyike, akik Demeter certifikációval rendelkeznek. 12 hektáron gazdálkodnak és a „Boogie” elnevezésű PétNat tételüket kóstoltuk 2022-ből. A Furmintnak ezer arca van, és nagyon szépen visszaadja a terroirt. Sokan készítenek belőle pezsgőt markáns savai miatt. 2022-ben nagy szárazság volt Magyarországon, szeptember végén szüretelték a szőlőt. A második erjedés a palackon belül történt. Minden seprőt benntartottak a palackban, és csak az utolsó pillanatban, a piacradobás előtt degorzsálták, de ezt is úgy, hogy nem távolították el az összes élesztőt. Mindez krémességet, teltséget kölcsönöz az egyébként nagyon gyümölcsös tételnek. Érdemes körbenézni a borvidéken, mert Tokajban nagyon sok kis borászat kezdett PétNat termelésbe.

A sorban az egyetlen vörösbor az idén Par Excellence díjjal kitüntetett Malatinszky Csaba Novum névre hallgató 2020-as bordeauxi cuvéeje volt. A 2020-as évjárat nagyon esős volt, mindemellett szépek, nem túlzók a savai ennek a bornak. Friss, gyümölcsöket és keserűcsokoládét megőrző aromavilággal, határozott, de kedves tanninokkal rendelkezik, alkoholtartalma is visszafogott, mindössze 13 V/V %.

Hatodik borunk a Tokaj Hétszőlő Szőlőbirtok 5 puttonyos aszúja 2017-ből.  A birtokigazgató kiemelte, hogy az egészséges borok termeléséhez nagyon magas higiénia szükséges, s ez a fenntarthatóság egyik záloga is. 2017 volt az egyik legjobb aszús évjárat Magyarországon, amikor a botritisz nemcsak minőségben, de mennyiségben is beváltotta a hozzá fűzött reményeket, így egy kiemelkedő aszú kerülhetett a poharunkba.

Ez a mesterkurzus szépen bemutatta a külföldi vendégeknek, hogy mennyire szerteágazó a fenntartható borászat Magyarországon is. A borkóstoló sor végén az előadók feltették a kérdést, hogy ezek a borok vajon jobbak-e a konvencionális boroknál? Nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük a natúrbortermelőknek is. Sokkal fókuszáltabbnak kell lenniük a szőlő- és bortermelés során, mintha kizárólag a technológiára hagyatkoznának, mindemellett nagyon jól kell ismerniük a szőlőterületeiket, a parcellákon belül szinte a tőkéket is. Mindez azonban többszörösen is meghálálja magát, kisebb lesz a borászat ökológiai lábnyoma. Emellett a QR kód bevezetésével – amelyen kötelező feltünteti a bor alkotóelemeit – a fogyasztók szemében is előnyt fog élvezni egy természetes bor.

 BZs